CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"2 KAT FARK"

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini eleştiren Öztrak, "TÜİK hükümetin talimatıyla verileri düşük göstermek için elinden geleni yapıyor. Bağımsız iktisatçıların kurduğu ENAG gerçek enflasyon oranının TÜİK'in açıkladığının en az 2 katı diyor. Hükümet ise bu iktisatçıları mahkemeye vermeye kalkıyor. TÜİK'in ağır makyajlı rakamlarıyla Tüketici Enflasyonu %79, Üretici Enflasyonu'da %138. ENAG'a göre ise 12 aylık enflasyon %176" dedi.

"TÜİK ÜZERİNDEN KUL HAKKI YENİYOR"

Asgari ücrete yapılan ara zam hakkında da değerlendirme yapan Öztrak, "Bu işi beceremediniz elinize yüzünüze bulaştırdınız. TÜİK'in verileri makyajlı, asgari ücrete yüzde 29,3 zam yapıldı. İlk 6 aydaki enflasyonun 13 puan altında. Zamlı asgari ücret şu haliyle açlık sınırının altında TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla milyonlarca kişinin kul hakkı yeniyor. TÜİK ile ENAG arasında nerdeyse 2 kat fark var. İşte bu aradaki fark TÜİK üzerinden yenen kul hakkıdır" şeklinde konuştu.

"ENFLASYON YÜZDE 36'DAN, 79'A SIÇRADI"

Bakan Nebati'nin göreve başladığı günden bu yana enflasyon oranının sürekli arttığına dikkat çeken Öztrak, "Nebati bakanın iş başı yaptığı günden bu yana enflasyon yüzde 36'dan yüzde 79'a sıçradı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayından itibaren enflasyon düşecek diyen reisleri ise tahminlerini hiç tutturamadı. Ama bizdeki kifayetsiz bakanlar, reisleri koltuklarına sıkı sıkı yapışmış kalkmıyorlar" dedi.

"ERDOĞAN'IN DÜŞECEK DEDİĞİ ENFLASYON 2'YE KATLANDI" 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın geçen yıl Ağustos ayında enflasyon ile ilgili söylediği sözleri hatırlatan Öztrak, şu ifadeleri kullandı;

*Türkiye'deki enflasyonun sadece 4'te biri dünyadan, 4'te 3'ü ise çakma ekonomistten kaynaklanmaktadır. Geçtiğimiz Ağustos başında Erdoğan millete ne vadetmişti? 'Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil.

*Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz' Erdoğan bu sözleri sarf ettiğinde ülkemizde enflasyon yüzde 19'du.

*Sadece Ağustos ayından Aralık ayına kadar yani 5 ayda, geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36 oldu. Düşecek dediği enflasyon sadece 4 ayda 2'ye katlandı. Bunlar da tabii TÜİK'in makyajlı verileriyle.

"TARLAYA KARGA, MEMLEKETE DE HARAMİ DADANDI"

AKP'nin yanlış ekonomi yönetiminin sonucu olarak vatandaşın alım gücünün düşmesini Neyzen Tevfik'in sözleriyle eleştiren Öztrak, "Emeklilerimiz 2018 Mayıs ayında eline geçen bayram ikramiyesiyle tam 1000 ekmek alabiliyordu. Şimdi 1100 lira ile sadece 367 ekmek alabiliyor. Bu vicdansız adaletsiz Ak Parti iktidarı emeklinin sofrasından 633 somunu çaldı. Gel de şimdi Neyzen Tevfik'in şu sözlerine hak verme, 'Ekmek herkese yetecekti aslında tarlaya karga dadandı, ambara fare, fırına hırsız, memlekete de harami'. Bunların elinde memleketimizin bereketi kaçtı, milletimizin ağzında tat kalmadı" dedi.

"NASIL VE HANGİ HAKLA?"

AKP'nin lkenin azalan kaynaklarını da har vurup harman savurarak harcadığını dile getiren Öztrak, şunları söyledi;

"Kendileri ülkemizin kıt imkanlarını itibardan tasarruf olmaz diyerek har vurup harman savurmaya devam ediyorlar. En son yaşadığımız olay Binali Yıldırım Bursa'ya helikopterle giderken havada pilot rahatsızlandı, Bilecik'e zorunlu iniş yaptı. Çekilen fotoğraflara bir de baktık Binali Yıldırım'ı taşıyan helikopterin Cumhurbaşkanlığı helikopteri olduğunu gördük. Ak Parti'nin Genel Başkan Vekili nasıl oluyor da Cumhurbaşkanlığı helikopterine biniyor? Binali Yıldırım bu helikopteri nasıl ve hangi hakla kullanabiliyor?"

"54 MİLYAR 566 MİLYON DOLAR AÇIK"

Merkez Bankası'nın eriyen rezervleri hakkında da konuşan Öztrak, Merkez Bankası'nın el birliğiyle kaynaklarının tüketildiğini ifade etti.

Öztrak,"Erdoğan ilk iş olarak damadını ekonominin başına getirdi, kayınpeder ve damat bir oldu Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarını buharlaştırdılar. Erdoğan önce bunu reddetti. 'Para kasada' dedi. Sonra, hesabı kitabı görünce pandemiyi gerekçe gösterdi. 'Rezervler bunun için kullanıldı' diye bahane üretti. Şu an Merkez Bankası'nın kasasında kendine ait tek bir cent yok. Fakat sene başından beri de 60 milyar dolara yakın rezervi yine satmaya devam ettiler. Bunu biz söylemiyoruz, Merkez Bankası'nın kendi rakamları söylüyor. 24 Haziran itibarıyla SWAP'lar ayıklanırsa Merkez Bankası'nın döviz kasası 54 milyar 566 milyon dolar açık veriyor. Netice bu" şeklinde konuştu.

 

[old_news_related_template title="Siyasilerden TÜİK'e enflasyon tepkisi: Erdoğan için suç işlemeyi bırakın" desc="TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına muhalefetten tepki yağdı. TÜİK'e seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Erdogan için suç işlemeyi bırakın, sorumlusu siz olacaksınız!' dedi. Erdoğan'ın 2022 bütçesindeki enflasyon tahminini hatırlatan İYİ Parti lideri Akşener ise, 'Bay Kriz'in öngörüsüzlüğü tam gaz devam ediyor' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/04/iecrop/kk_16_9_1656922253.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kilicdaroglundan-tuike-enflasyon-tepkisi-erdogan-icin-suc-islemeyi-birakin-7230461/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan yılbaşında enflasyon için 'hızla düşecek, temenni değil, teknik hakikat' demişti" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'faiz sebep enflasyon neticedir' diyor ve faiz indirimleriyle beraber enflasyonun da düşeceğini öne sürüyordu ancak tam tersi oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/04/iecrop/resimid_205960521_20596052_16_9_1656937286.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/erdogan-yilbasinda-enflasyon-icin-hizla-dusecek-temenni-degil-teknik-hakikat-demisti-7231150/"]