Türkiye’de üzüm üretiminin yüzde 85’nin yapıldığı Manisa’da üreticinin gözü ve kulağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos tarihindeki Manisa ziyaretinde açıklayacağı üzüm fiyatına çevrildi.

Artan girdi maliyetleri ve bu yıl yaşanan dolu ve sağanak yağışlarıyla büyük sıkıntı yaşayan üzüm üreticisi, açıklanacak fiyatın maliyetlerin altında olmamasını beklerken, CHP’liler fiyat konusunda hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem de Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrıda bulundu.

MİTİNG HAVASINDA ÜRETİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

CHP Şehzadeler İlçe Başkanlığının öncülüğünde partili milletvekilleri, belediye başkanları ve ilçe başkanları Şehzadeler ilçesinde üzüm üreticileri ile bir araya gelerek fiyat beklentileri hakkında görüş aldı. Üreticiler ile birlikte gerçekleştirilen toplantıya CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP’li dört belediye başkanı, ilçe başkanları ve partililer katıldı. Üreticilerin yoğun ilgili toplantı miting havasında fiyat açıklamasına döndü.

image small

"ALIN TERİNİN SİYASETİ OLMAZ"

Üzüm üreticileriyle bir araya gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, üzümle ilgili açıklanacak fiyatın üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat olması gerektiğini dile getirdi.

Çiftçinin alın terinin karşılığının verilmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Özel, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Alın terinde siyaset olmaz. Önce karnımızı doyuracağız, borcumuzu ödeyeceğiz, evlatlarımızı geçindireceğiz sonra siyaset tartışacağız. Ama borcunu ödeyemeden, haciz gelecek korkusuyla düşünen insana siyaset yapmanın bir mantığı yok. O yüzden CHP olarak hangi görüşten olursa olsun herkesin alnının terinin karşılığını alması için mücadele veriyoruz.”

"ÜZÜMÜN MALİYETİ 25 LİRA"

CHP’li Özel konuşmasında, geçtiğimiz yıl 9 numara üzüme 13 lira fiyat açıklandığını ve çiftçinin mağdur olduğunu hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Üzümde numara oyunu yaptılar, 10 numara üzüme 9 dediler. Geçen sene üzüm üreticisi zarar etti. Üstüne beceriksiz enflasyon yönetimi tüm girdileri yüzde 350, 400 artırdı. Üzümün maliyetinin ortalaması 25 lira. İtirazı olan varsa çıksın karşımıza istedikleri televizyonda tartışalım. İtiraz eden Allah’tan korksun. 1 kilo kuru üzümün maliyeti 25 lirayken bu üzüme bir para vereceksiniz bu insanlar geçinecek. Bu insanlar borcunu ödeyecek, bu insanlar çıkıp çarşıya gidebilecekler. O fiyat için bugün diyorlar ki 23 lira verilecek, 25 lira verilecek, 27 verilecek.  Bahsedilen fiyatlar üzüm üreticisinin idam fermanıdır. Sakın bunu yapmayın.”

"2 DOLAR İSTİYORUZ"

CHP’li Özel açıklamasında son olarak önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan üzüm fiyatının 2 doların altında olmaması uyarısında bulunarak konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

*Buradan Tarım bakanına da, Cumhurbaşkanına da sesimizi duyabilecek herkese sesleniyoruz. Aklınızı başınıza alın. Üzüm üreticisine verilen para tüm kente can suyu oluyor. Manisa ekonomisi yoğun bakımdadır.

*Söyledikleri fiyat bu hastayı öldürür. Genel Başkanımızı ben biliyorum böyle olacak demedi, dedi ki ‘Manisa üzüme ne istiyor’ dedi. Biz üzüme yıllardır hak ettiğimiz 2 doları istiyoruz. 2 dolar karşılığı 35 lirayı istiyoruz. Bu bizim anamızın ak sütü gibi helal hakkımızdır. 35 lira çok mu?

*Bu yıl dünya piyasasına yön veren üzüm ihracatçıları maliyeti bu açıkladığımız fiyatlar üzerinden kurarsa üzümümüz dünya piyasalarında çarçur olmaz. 5’li çeteye, müteahhitlere para var ama üzümcüye, çiftçiye gelince dünya piyasası. Ne olursa olsun Genel Başkanımızın sözüdür, geldiğimiz gün çiftçinin ister tarım krediden, ister devlet bankalarından hepinizi tapu karşılığı kolayca para veren bankalardan çekmiş olduğunuz kredilerin faizlerini bir sefere mahsus tamamen sileceğiz.

*Hepinize rahat bir nefes aldıracağız. Bundan sonra kavgamız ekmek kavgasıdır. Dün sizi unutup da seçim zamanı hatırlayanlara hakkınızı istediğinizi, çiftçiyi ezenlere yüz vermeyeceğini göstermenizi bekleriz. Buradan lafın gitmesi gereken kimse ona Cumhurbaşkanına kadar sesleniyoruz. Bu insanları kimsesiz savunmasız görme. Bu üzüm üreticisini ezmeye kalkma. Sana kimseyi ezdirmeyiz.

[old_news_related_template title="Fındık alım fiyatları belli oldu" desc="Ordu'da konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık alım fiyatının 54 TL olduğunu belirtti. Öte yandan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na da 'Bay Kemal' ifadesi üzerinden göndermede bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/30/iecrop/re1_16_9_1659197934.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogandan-kriz-aciklamasi-7279485/"]