Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında önemli iş birlikleri adımlar atıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Erdoğan, şunları söyledi:

* "Cezayir’den ülkemize 17 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz. Cezayir’in bağımsızlığının 60. yılını tebrik ediyorum.

* Vatanlarının bağımsızlığı uğruna can veren tüm kahramanları rahmetle yad ediyorum. Bu sene aynı zamanda diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun da 60. yılına tekabül ediyor.

* İki dost ve kardeş iki ülke olarak 500 yıl öncesine uzanan ortak biz maziyi paylaşıyoruz. İkili ilişkilerimizi yeni bir zemine taşıyan yüksek düzeyli iş Birliği Konseyi Kuruluşunu Cezayir'e yapığım ziyaret sırasında kararlaştırmıştık. İlk toplantımızı gerçekleştirmek bugüne nasip oldu. Bu vesileyle iş birliğimizi daha ileriye taşıma kararlığımızı karşılıklı olarak teyit ettik."

Görüşmelerde Türkiye-Cezayir ilişkilerinin detaylıca ele alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek ikili, gerek uluslararası platformlarda dayanışmaların artırılarak sürdürülmesi kararlığının bir kez daha gündeme getirildiğini aktardı.



“10 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ”

Cezayir ile ekonomik ve ticari ilişkilerin her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

* "2020 yılındaki ziyaretimizde 5 milyar dolar hedefini belirlemiştik. Cezayir ile ticaret hacmimizi salgın şartlarına rağmen bir önceki yıla oranla yüzde 35 artırarak 4.2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık.

* Bugün çıtayı yükseltip yeni bir hedef belirledik. 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. Afrika'nın dünyaya açılan kapılarından biri olan Cezayir'in üretimi çeşitlendirmeye, özellikle birçok alanda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik, bütün bu alanlarda Türkiye-Cezayir olarak geleceğe çok daha emin adımlarla yürüyeceğiz.

* Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. Ekonomik iş birliğimizin lokomotiflerinden biri olan yatırımcılarımız da bu süreci yakından takip ediyor."



“1400’Ü AŞKIN TÜRK FİRMASI CEZAYİR EKONOMİSİNİN GÜCÜNE GÜÇ KATTI”

1400’ü aşkın Türk firmasının Cezayir ekonomisinin gücüne güç kattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

* "Cezayir'i bir üretim üssü olarak gören ve yatırımları ülkemize yönlendiren firmalara desteğinizin süreceğinden eminim. Özellikle de yarın İstanbul’da Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında gerçekleşecek iş forumunun karşılıklı ilişkilerin ve yatırımlarımızın artırılmasına katkıda bulunacağı muhakkaktır.

* Yakın geçmişte ortak yatırımların başlamış olduğu enerji ve madencilik alanındaki çalışmalarımız ülkemizin refahını artıracaktır. Bugün aynı zamanda ortak coğrafyamız olan Afrika ve İslam dünyasındaki meselelerini de ele aldık. Cezayir, Afrika kıtasının yüzölçümü ile en büyük ülkesinin olmasının yanı sıra kıtanın lider ülkelerinden biridir.

* Cezayirli kardeşlerimizin kıtanın kuzeyi ve Sahel bölgesi başta olmak üzere Afrika'nın tamamında oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak biz de kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde Afrika'daki tüm kardeşlerimiz de iş birliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz."



“SAVUNMA SANAYİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEKTE KARARLIYIZ”

Somali'deki seçimin sonuçlarının tüm Somali halkı için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

* "2011 yılında çöküşün eşiğindeyken Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasına çok büyük katkı sağladığı Somali'de 15 Mayıs 2022 tarihinde yapılan bu Cumhurbaşkanlığı seçiminin başarıyla tamamlanmasından ayrıca memnuniyet duyuyoruz.

* Seçimlerini Somalili kardeşlerimizle birlikte Doğu Afrika halkları için hayırlara vesile olmasını diliyor, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmut'u tebrik ediyoruz. Afrika kıtasında barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan iki ülke olarak savunma sanayi alanında işbirliğini güçlendirmekte kararlıyız.

* Türk yatırımlarının ağırlık kazandığı oran kentinde açılacak Başkonsolosluğumuz iki ülke arasındaki beşeri ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik gayretleri bize destek verecektir. Kardeş Türkiye ve Cezayir halkları arasındaki güçlü bağların karşılıklı olarak açacağımız kültür merkezleri vasıtasıyla daha da kuvvetlendirilmesini hedefliyoruz."

Madencilikten çevreye, eğitimden kültüre muhtelif alanlarda imzalanan anlaşmalarla ilişkilerin ahdi zeminin tahkim edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm alanlarda atılabilecek ilave somut adımları ilgili bakanlarımız değerlendirmeye, hayata geçirmeye devam edeceklerdir. Bizler de gerekli desteği sağlayacağız" dedi.



“ÖNEMLİ ADIMLAR ATMAYI DÜŞÜNMEKTEYİZ"

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ise, şunları söyledi:

* "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığım ikili görüşme detaylı ve verimliydi. 2 yıl önce bir araya geldik zatı devletleriyle. 2020 yılında Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret ettiğinde bir dizi iş birliği anlaşmasına imza atmıştık.

* O sırada Cumhurbaşkanı Türk yatırımlarının Cezayir’deki hacminin 5 milyar dolara ulaştığını ifade etmişti. İnşallah bu yatırım oranını 10 milyar dolar ve daha üzerine ulaştırılacağını düşünüyorum.

* Stratejik olarak devam edeceğiz aynı bağlamda çok önemli adımları atmayı düşünmekteyiz. Özelikle gerek sivil, gerek askeri deniz endüstrisi alanında da önemli adımlar atmayı düşünmekteyiz."

“BİRLİKTE HAREKET ETME KONUSUNU ELE ALDIK”

Cezayir ile savunma sanayiinde atılacak adımların önem arz ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayinin dar bir kalıp içerisinde ifade edilebilecek bir alan olmadığını belirterek, şu anda görüşme halinde olan firmalar olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

* "Başta TUSAŞ, olmak üzere özel sektör firmalarımız var. Bütün bunlarla beraber çok daha önemlisi denizde, karada, birçok firmamızın Cezayir ile görüşmeleri devam ediyor. İşin Savunma sanayi bölümünü biz askeri ilişkiler adı altında ele aldık. Bunun yanında siyasi noktada uluslararası bütün ilişkilerde Türkiye Cezayir birlikte hareket etme konusunu ele aldık.

* Cumhurbaşkanı Filistin, Libya'yı gündeme getirdi. Bugün değerli kardeşimle üzerinde durduğumuz en öneli konulardan biri tarım ve hayvancılık alanında, tarım endüstrisi noktasında deneyimlerimiz var. Cezayir yüz ölçümü itibariyle büyük bir alana sahip. Bu kadar büyük bir alan sahipken su sıkıntısı adeta olmayan bir ülke konumunda. Bu alanda müşterek bir çalışma içinde olacağımızı konuştuk.

* Devletten devlete, özel sektörler arasında bir çalışma olabileceğini konuştuk. Gerekirse üçüncü ülkelere buradan ihracat konusunu ele aldık. Burada en önemli konulardan birisi turizm. Bütün bunlarla paket turizmi geliştirebiliriz. Aramızdaki tabana dayalı atılacak adımlarla Türkiye- Cezayir arasındaki kardeşlik bağlarının nerelere dayandığını ortaya koyabiliriz."



“PAZARTESİ GELECEKLERMİŞ, KUSURA BAKMASINLAR, YORULMASINLAR”

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin soruyu cevaplayan Erdoğan, şunları söyledi:

* "Her iki ülkeyle ilgili dışişleri bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Fakat açık ve net bir şeyi söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde kaldı ki terör örgütlerine karşı kalkıp biz karşıyız deseler bile ki teslim etmeleri gereken bazı teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var.

* Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler; biz şuna inanırız. Bir delikten iki kez sokulmaz. Daha önce Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimini tekrar Yunanistan’ın NATO'ya girmesini sağladı. Milletime sesleniyorum. NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan’a her türlü desteği veriyor mu? Yunanistan'da üstler kuruyorlar mı, kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız.

* İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri konuşturuyorlar. Özel davetler çıkarıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar.

* Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz evet demeyiz. O zaman NATO bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar Teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Biz sokulduğumuz yerden tekrar sokulamayız, kusura bakmasınlar."

DİKKAT ÇEKEN TABLOLAR

Açıklamalar esnasında kürsünün sağ ve solunda 14 Aralık 1841 tarihinde hazırlanmış Padişah Abdülmecid’in tahta çıkışını tebrik eden, Fransız işgaline karşı gayretli bir şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Emir Abdülkadir’in Arapça mektubu ve tercümesinin yer aldığı tablolar da yer aldı.



15 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Tebbun'un başkanlığındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki anlaşmalar imzalandı.

Bu kapsamda iki ülke hükümetleri arasında "Cezayir'de Uluslararası bir Türk Okulu Açılmasına İlişkin Anlaşma" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Ramtane Lamamra tarafından imzalandı.

"Sosyal Hizmetler Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı" ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Cezayir Ulusal Dayanışma, Aile ve Kadının Statüsü Bakanı Kaoutar Krikou tarafından imza altına alındı.

İki ülke hükümetleri arasında "Çevre Alanında İş Birliğine ilişkin Mutabakat Zaptı", Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Mohamed Arkab imza altına alındı.

İki ülke hükümetleri arasındaki, "Sınıraşan Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması" ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye ve Cezayir’de Kültür Merkezleri Açılmasına İlişkin Anlaşma"na ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra imza koydu.

İki ülke hükümetleri arasında "Eğitim ve Öğretim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ile "Mesleki Eğitim Alanında Mutabakat Zaptı" ise Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Küçük İşletmeler Alanında Mutabakat Zaptı" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cezayir Başbakanlık Nezdinde Küçük İşletmelerden Sorumlu Bakanı Nassim Diafat tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı, Teknolojik Gelişme ve Bilimsel Araştırma Genel Müdürlüğü (DGRSDT) arasında Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Cezayir Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Abdelbaki Benziane tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Balıkçılık ve Su Ürünleri alanında İş Birliği hakkında Mutabakat Zaptı"na ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra imza koydu.

"Türkiye Cumhuriyeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Arasında Helal Akreditasyon Alanında Mutabakat Zaptı" Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Cezayir Sanayi Bakanı Ahmed Zeghdar tarafından imza altına alındı

İki ülke hükümetleri arasındaki "Bayındırlık Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanlarında İş Birliği Protokolü" Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cezayir Dışişleri ve Yurtdışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Lamamra tarafından imza altına alındı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) arasında "Türkiye-Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı"na ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve CACI Başkanı Tayyib Şabap imza attı.

İki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun tarafından imzalandı.

[old_news_related_template title="5 soruda Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreci" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, İskandinav ülkeleri sırayla NATO'nun kapısını çalmaya başladı. Onlarca yıl 'askeri olarak tarafsız ve bağlantısızlık doktrinini' izleyen iki ülkenin, NATO adımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren ilk ülke ise Türkiye oldu. Peki bu iki ülkenin NATO'ya katılımı neden bu kadar önemli? 70 yıl sonra neden iki ülke de NATO'ya katılım için harekete geçti? Rusya bu duruma ne diyor? İşte 5 Soruda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği...." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/16/iecrop/2021-10-21t083606z_1395747515_rc28eq9aka0j_rtrmadp_3_nato-defence-1024x668-1_16_9_1652692673.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/5-soruda-finlandiya-ve-isvecin-natoya-uyelik-sureci-7137411/"]