İstanbul Avcılar’da yaşayan 44 yaşındaki N.M., 8 ay önce beyin kanaması geçiren babasını hastaneye yatırdı.

Tedavi masraflarını karşılamakta zorlanınca evini sattı. Elde ettiği 400 bin TL'yi, hem tedavi masraflarını karşılasın hem de değerlensin düşüncesiyle, kripto para borsasına yatırdı.
Bir süre babasının tedavi masraflarını buradan gelen parayla karşıladı.

13 Temmuz’da telefonuna gelen bir mesajda yer alan linke tıklayınca ise olanlar oldu, 400 bin TL dolandırıcıların hesabına geçti.

Paranın bulunduğu kripto para alım satım platformunu arayan N.M., buradan bir sonuç alamayınca Avcılar Polis Merkezi'ne giderek şikayetçi oldu.

N.M., ifadesinde olayı şöyle anlattı:

*Gelen mesajda ‘Tüm kullanıcılarımıza mevcut toplam kripto varlıklarının yüzde 15’i kadar Coin hediye’ yazıyordu. Ben de bunun üzerine linke tıkladım.

*Linkte kripto para alım satım platformunun sitesinin girişine benzer bir ekran vardı. Linkte benim cep telefonumu ve parolamı istiyordu.

*Ben de bilgilerimi girdim. Bilgilerimi girdikten sonra ‘siteye yönlendiriliyorsunuz’ diye bir ekran çıkıyordu.

*Ancak bir türlü beni yönlendirmedi. Bu durum üzerine şüphelendim ve kullanmış olduğum şifreyi değiştirdim.

TELEFONUNA GELEN KODLARI SÖYLEMİŞ

Yaklaşık 1 buçuk saat sonra kendisini bir numaranın aradığını, arayan kişinin şüpheli bir işlem olduğunu söyleyerek şifresini tekrar eski şifre yapmasını istediğini anlatan N.M., "Şifremi değiştirerek eski şifrem yaptım. Telefondaki şahıs bana ‘Birtakım kodlar gelecek. O kodları bize söyle’ dedi. Telefonuma ve mailime gelen yaklaşık 12 adet kodu söyledim. Şahıs ‘Hesapta bulunan paranızı tekrar yerine koyacağız. Eskiden aldığınız coine çevireceğiz. Zararını tamamlayıp yerine koyacağız. Siz telefonu kapatın, telefonunuza gelecek mesajı bekleyin’ dedi. Yaklaşık 15 dakika bekledim ancak mesaj gelmeyince hesabımın olduğu kripto para şirketini aradım” ifadelerini kullandı.

TELEFON GELMEYİNCE KENDİSİ ARADI, DOLANDIRILDIĞINI ANLADI

Şirkette görüştüğü kişinin geçmiş işlemlere müdahale edemediklerini, savcılığa başvuru yapabileceğini söylemesi üzerine dolandırıldığını fark ettiğini belirten N.M. ifadesinin devamında şunları söyledi:

*Hesabımı açtığımda 21.2765424 Etherium yani Türk Lirası karşılığı 405 bin TL olan paranın çekildiğini fark ettim.

*Binance hesabınızda şüpheli bir işlem var, bu işlemle alakalı size göndereceğimiz kodları bize söylemeniz lazım’ dedi. Ben de şahısların dolandırıcı olduğunu anladığım için ‘Sizi savcılığa bildireceğim’ diyerek telefonu kapattım.

‘İKİ BASAMAKTA YAPIYORLAR’

SÖZCÜ’ye konuşan N.M., "Bunu iki basamakta yapıyorlar. Hep ‘savcıyım’ diye arayıp insanları kandırdıklarını görürdük. ‘İnsanlar nasıl düşmüş bu hataya’ diyordum. Burada ise, önce işlem yaptırıyorlar, sonra şüpheye düşüyorsunuz. Kurumsal yerden arıyor gibi yapıp ‘Şüpheli işlem yapılmış, yardımcı olacağız’ diyorlar. Şifreyle para çekemiyorlar, kod geldikten sonra parayı çekebiliyorlar. Birinci basamakta dolandırıldığımı, ikinci basamakta kurtarıldığımı zannediyordum. Asıl ikinci basamakta dolandırılmışım." dedi.

[old_news_related_template title="Kripto paralarda büyük çöküş: Bitcoin 20 bin doların altına geriledi" desc="Kripto para birimlerinde sert düşüşler devam ediyor. Bitcoin 20 bin doların, Ether de bin doların altına geriledi. Bitcoin'de kritik görülen 19 bin 511 dolar seviyesi de geçildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/18/iecrop/shutterstock_1836343015_16_9_1655538361.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/bitcoin-20-bin-dolarin-altina-geriledi-7200798/"]