Kaynağını Kaz Dağları'ndan alan Gönen Çayı ile Simav çukurunun kuzey ve güney yükseltilerinden doğan kaynak sularının birleşmesiyle oluşan Susurluk Çayı'nın rengi siyaha büründü.

Bandırma ilçesinden Marmara Denizi'ne dökülen bu çaylardaki kirlilik, tedirginliğe yol açtı. GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, çayların kenarındaki sanayi kuruluşlarının atıkları, evsel atıklar, tarımsal üretimden kaynaklanan azot ve fosfatlı ilaçların drenaj yoluyla buraya aktığını belirtti.



Bu bölgelerde arıtma tesislerinin bir an önce yapılması ve faaliyete geçirilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Mutlu, şöyle konuştu:

"Arıtma tesisleri yapılmalı ve var olanlar da çalıştırılmalı. Bunlar yapılmadan Marmara Denizi ve Marmara Denizi'ni besleyen çaylardaki kirliliğin önüne geçmek mümkün değil. Biz ilgilileri ve yetkilileri zaman zaman uyarıyoruz. Eylem planlarını hayata sokmalarını istiyoruz ama yeteri kadar çalışmanın yapılmadığını üzülerek görüyor ve tanık oluyoruz. Özellikle bu kirli sularda yaşayan balıklar ve sulanan tarımsal ürünleri yiyen insanlar da hastalıklara yakalanmakta. Bu hastalıklardan bir tanesi de kanser."

İnsan sağlığı için kirliliğe karşı önlem alınması gerektiğini belirten Mutlu, "Ayrıca buradaki ekosistem de zarar görüyor. Bu çaylarda ve göllerde yaşayan balık ve canlı türlerinin popülasyonunda da bir azalma söz konusu" diye konuştu. (DHA)


[old_news_related_template title="Derelerden zehir akıyor, müsilaj tehdidi kapıda" desc="Bursa'da sanayi bölgelerinde bazı fabrikalarda kimyasalların arıtılmadan derelere oradan da Marmara'ya akıtıldığı ortaya çıktı. Geçen yıl önce Marmara, sonrasında Ege'de de etkili olan müsilaj tehdidi bir kez daha kapımızda " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/02/iecrop/dere_16_9_1643783676.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/derelerden-zehir-akiyor-musilaj-tehdidi-kapida-6926050/"]

[old_news_related_template title="Bayır Deresi kirlilikten yeşile büründü" desc=" Meriç ve Tunca nehirlerinin kolu olan Bayır Deresi, atıklarla kirlenip, büründüğü yeşil renkte akarken, çöplüğe döndü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/26/iecrop/resimid_203391731_20339173_16_9_1650962239.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bayir-deresi-kirlilikten-yesile-burundu-7098347/"]