Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasrada patlamanın yaşandığı ve 41 madencinin hayatını kaybettiği maden sahasında koordinasyon merkezinde görüştükten sonra ortak açıklamada bulundu.

Herkesin çok üzüldüğünü vurgulayan Bozdağ, "Tabii ateş düştüğü yeri yakar. Yüreğimiz yanıyor. Bugün bu acıyı paylaşmak için Amasra'mıza geldim. Şehit olan 41 kardeşimize Cenabıhak'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, bu kazanın etkin bir şekilde soruşturulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli tahkikatı başlattığını hatırlattı.

"BÜTÜN YÖNLERİYLE AYDINLATILACAKTIR"

Bozdağ, bu tahkikatın Amasra Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi ancak olayda hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine sayı 5'e çıkarıldı. Şu anda 5 cumhuriyet savcımız tahkikatı sürdürmektedir. Buradan kamuoyunun şunu açıkça ifade etmek isterim; bu olay bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır.

Kafalarda ne kadar soru varsa onların hepsinin cevabı bu tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır. Amaç; maddi hakikati bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarmaktır. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa bu kim veya kimlerden kaynaklanıyorsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi ve tereddüdü olmasın.

Olayın ilk duyulduğu andan itibaren Cumhuriyet Başsavcılığımız harekete geçmiştir. Hem adli tahkikat başlatmış hem adli tıptan görevlendirilen takviye uzmanlarla buradaki çalışmalar koordine edilmiştir.

Onun için savcılığımıza ve ayrıca adli tıptan gelen arkadaşlarımıza da burada huzurlarınızda teşekkür ederim. Bundan sonra da bu tahkikatı biz de bütün Türkiye gibi yakından takip edeceğiz."

"MADDİ HAKİKAT BÜTÜN YÖNLERİYLE ORTAYA ÇIKACAKTIR"

Adalet Bakanı Bozdağ, bölgede yürütülen çalışmalara da değinerek şunları dile getirdi:

"Şu anda soğutma çalışmaları henüz bitmediği için içeride bir delil tespiti yapma imkanı henüz yok ancak bundan sonraki süreçte soruşturmanın gerekleri neyse bunların hepsi titizlikle yerine getirilecek ve maddi hakikat ifade ettiğim gibi bütün gerçekliğiyle ortaya çıkarılacak.

Herhangi bir ihmal, kusur veya başka da öngöremediğimiz sebep varsa bunlar tespit edilecek, ilgililer hakkında da gerekli hukuki işlemler yapılacaktır. Bu konuda kimsenin endişesi olmamasını buradan özellikle ifade etmek isterim. Bakanlık olarak bu süreci bütün Türkiye kamuoyu gibi yakından takip edeceğiz. Tekrar büyük

geçmiş olsun diliyorum. Rabbim bir daha böyle kazaları, belaları aziz milletimize yaşatmasın diliyorum. Şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar Cenabıhak'tan temenni ediyorum. Büyük geçmiş olsun Amasra'mıza, Bartın'ımıza ve ülkemize."

"HASAR TESPİTİ YAPILANA KADAR FAALİYETİ DURDURDUK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yangının kısmi olarak devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Dün itibariyle 41 kardeşimizin cenazesini çıkarttığımızı belirtmiştim. Bugün itibariyle teknik ve güvenlik ekiplerimiz kısmi devam eden yangınla mücadeleye devam ediyor ve o alanı komple kontrol altına alabilmek için kapatma kararı verildi.

Şu anda baraj yapma işlemleri devam ediyor arkasında da azot ve gerekirse su ve diğer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı kontrol altına alacağız.

Sonrasında tesisin yeniden üretime hazırlanması için oluşan hasarları tespiti ve bunların yeniden düzenlenmesi gibi işlemler devam edecek. Tabii ki bu işler bitinceye kadar Amasra müessesemizde kömür üretimine de ara veriyoruz."

[old_news_related_template title="Can Atalay'dan Erdoğan'a 'kader' tepkisi: Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur!" desc="Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay, Amasra’daki maden faciası için kader açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi. Atalay'ın, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Hiçbir işin fıtratında ölüm yoktur! Risk vardır, önlem vardır' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/16/iecrop/can_16_9_1665915475.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/can-atalaydan-erdogana-kader-tepkisi-hicbir-isin-fitratinda-olum-yoktur-7422197/"]

[old_news_related_template title="Hayatını kaybeden maden işçisinin yakınından Erdoğan'a çarpıcı sözler" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bartın Amasra'da maden faciası için taziye ziyaretinde bulunduğu Makaracı köyünde, hayatını kaybeden bir işçinin ablasının sözleri büyük yankı uyandırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/15/iecrop/makaraci1_21383972_16_9_1665845408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/hayatini-kaybeden-maden-iscinin-yakinindan-erdogana-carpici-sozler-7421146/"]

[old_news_related_template title="Maden faciasında 'sensör' kuşkusu" desc="Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yüksel, grizu patlamasının yaşandığı Bartın'daki maden ocağındaki gaz değişiminin fark edilememesini anlayamadıklarını belirterek, çarpıcı açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/16/iecrop/resimid_213834831_21383483_16_9_1665914553.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/maden-faciasinda-sensor-kuskusu-7422177/"]

[old_news_related_template title="Bartın'daki maden faciası: 11 işçiden 5'i solunum cihazına bağlı" desc="Bartın'daki 41 işçinin can verdiği maden faciasından yaralı kurtulan 11 işçinin tedavileri sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaralı işçilerin durumuyla ilgili açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/16/iecrop/resimid_213820641_21382064_16_9_1665902069.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bartindaki-maden-faciasi-11-isciden-5i-solunum-cihazina-bagli-7421797/"]

[old_news_related_template title="Patlamadan yaralı kurtulan işçi dehşeti anlattı: Bağırdık, yakındık..." desc="Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında meydana gelen patlamadan yaralı kurtulan maden işçisi Kemal Berberoğlu, yaşadığı dehşeti anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/15/iecrop/facia1_16_9_1665851224.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/patlamadan-yarali-kurtulan-isci-dehseti-anlatti-bagirdik-yakindik-7421270/"]

[old_news_related_template title="Aynı madende çalışıyorlardı kardeşi hayatını kaybetti, ağabey tedavi altında" desc="Bartın'da maden ocağında meydana gelen patlamada yaralananlardan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne sevk edilen 6 madencinin tedavileri devam ediyor. Hayatını kaybeden madenci Soner Ak'ın ve yaralı madenci İzzet Ak'ın kuzeni Adem Küçük konuştu. Küçük, iki kardeşin birlikte çalıştığını belirterek, 'Ağabeyi burada, kardeşi göçük altında kaldı' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/15/iecrop/sequence-01.00_00_00_00.still014_16_9_1665841563.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ayni-madende-calisiyorlardi-kardesi-sehit-oldu-agabey-tedavi-altinda-7421097/"]