Denizli'de bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, STK Temsilcileri, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda konuştu.

Programını yarıda keserek Ankara'ya döneceğini ve parti yönetimini toplayacağını belirten Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyona ilişkin uyarılarda bulundu, şu ifadeleri kullandı:

"DİKKATLE İZLENMESİ GEREKEN BİR TABLO"

*Avrupa'nın göbeğinde, nükleer güce sahip olan bir devletin bir başka ülkeye bir şekliyle girmiş olması, silahlı kuvvetlerini oraya sokmuş olması ve dünyanın bunu sadece seyretmiş olması hepimizin dikkatle izlemesi gereken bir tablo.

*Rusya ile olan ilişkilerimiz; ekonomide, turizmde, doğalgazda bir ülkeye bu kadar bağlı olmamızın ortaya çıkaracağı faturayı hepimizin bilmesi lazım.

*Ta 2019 yılından bu yana uyarıyorum hükümeti. Bir ülkenin ekonomisini bir başka ülkeye bu kadar fazla bağımlı kılamazsınız. 2019, 2022... Ben söyledim, ben dinledim. Bir de kitap çıkardık. Kitap çıkardık ki tarihe not düşelim diye.

"BÜTÜN DÜNYA SEYREDİYOR"

*Nükleer güce sahip olan bir ülke, nükleer güce sahip olmayan bir ülkeye silahlı kuvvetlerini sokuyor.

* Avrupa'nın göbeğinde yapıyor ve bütün dünya seyrediyor. Türkiye ne yapacak? Güvenlik zirvesi toplanıyor.

* Akşama kadar Denizli'de olacaktım, diğer programlar da vardı, bu toplantıdan sonra o programları iptal etmek zorunda kaldım.

*Bu toplantıdan sonra Ankara'ya dönmek zorundayım. Güvenlik zirvesinden sonra TBMM'yi acilen toplayın. TBMM açık mı, kapalı mı neyse bilgi verin.

"SON DERECE STRATEJİK BİR SÜRECİ YAŞIYORUZ"

* Ülkemiz açısından son derece stratejik bir süreci yaşıyoruz. Sorunlu bir süreci yaşıyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki turist göndermediği zaman perişan oluyoruz.

*Doğalgaz göndermediği zaman perişan oluyoruz. Buğday alamazsak ne olacak? Rusya ve Ukrayna en çok buğday ithal ettiğimiz iki ülke.

*Normalde sağlıklı işleyen bir demokrasi içinde bir siyasal iktidar ülkeyi yönetirken bir başka ülkeye ekonomik açıdan bu kadar bağımlı bir süreci yaşatmazdı, yaşatmaması lazımdı.

"YÜZDE 60-70 BAĞIMLI OLABİLİR Mİ?"

Bir ülke başka bir ülkeye sadece enerji alanında yüzde 60 bağımlı olabilir mi? Yüzde 70 bağımlı olabilir mi?

*Söylerken içim acıyor. Nükleer santralle birlikte bu rakam daha da büyüyecek. Dünyanın en pahalı elektriğini alacağız.

"ATILACAK YANLIŞ ADIMIN FATURASI AĞIR OLUR"

*Montrö Anlaşması'na Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sadık kalması lazım. Baskı altında kalmaması lazım.

*Türkiye'nin güvenliği açısından Montö Sözleşmesi çok önemlidir. Ona bağlı kalmak, sağdık kalmak da çok önemlidir.

*Birilerinin telkiniyle Montrö Antlaşması farklı uygulanmamalıdır. Bu konuda da hükümetin dikkatini çekiyoruz. Atılacak her yanlış adımın bize faturası ağır olur.
"İNŞALLAH O GÜN DE GELECEK"

*Açık ve net söylüyorum: Kentte turizmin canlanması için turizmin ne olduğunu bilen bir kişinin büyükşehir belediye başkanı olması lazım.

*İnşallah o günler de gelecek. Göreceksiniz, Denizli turizm alanında da çok daha büyüyecek. Denizli'yi bütün dünyaya anlatmamız lazım.

"STRATEJİK PLANLAMA TEŞKİLATINI KURACAĞIZ"

*Gençlerimiz umudu yurtdışında arıyor. Eğer bu tablo düzeltilmezse; Osmanlı Sanayi Devrimi'ni kaçırdı, biz de Teknoloji Devrimi'ni kaçıracağız.

*Siyaset kurumu farkında değil bunun. Geleceği bilmiyor siyaset kurumu. Dünyayı iyi okumuyor siyaset kurumu. Yüksek yetenek inşasını sağlamanın ve bunun büyütmenin yolu planlamadan geçiyor.

*Allah nasip eder, sizlerin oylarıyla iktidar olursak yapacağımız ilk, bir numaralı kararname Stratejik Planlama Teşkilatı'nı kurmaktır.

"İSRAFI ÖNLEYECEĞİZ"

*2 numaralı genelde; 'İsrafı önlüyorum.' Örnek olacaksınız siyasetçi olarak. Temel bazı şeyleri yasaklayacaksınız.

*'Bu yasak kardeşim' diyeceksiniz. Bu devlete çok büyük gelirler sağlar mı? Hayır. Ama israfı önlediğiniz andan itibaren vatandaşla siyaset kurumu arasında bir güven oluşturmuş olursunuz.

"EKONOMİK SOSYAL KONSEYİ KURACAĞIZ"

*Üç; Süratle devletin bilgileri alacağız, israfı önceleyeceğiz, Ekonomik Sosyal Konseyi toplayacağız.

* Rakamlar bütün taraflara dağıtılacak, 'Devletin bu sorunları var, nasıl çözeceğiz?' Masanın bir tarafında konseyi oluşturan bileşenler, karşı tarafında da bakanlar olacak. 'Kardeşim sorun var, çöz' diyeceğiz.

"MERKEZ BANKASI'NI BAĞIMSIZ KILACAĞIZ"

*Dördüncü yapacağımız iş; Merkez Bankası'nı bağımsız kılmak ve Merkez Bankası'nın başına politik kişileri değil, o işi en iyi bilen insanları getireceksiniz. İşi ehline teslim edeceksiniz.

"KAMU İHALE YASASI'NIN KAYNAK AKTARMAK İÇİN KULLANILMASINI ENGELLEYECEĞİZ"

* Beş; Kamu İhale Yasası. Kamu İhale Yasası'nın birilerine kaynak aktarmak için kullanılan bir yasa olmasının önüne geçeceğiz.

*Bürokratlara, hakim ve savcılara tekrar çağrıda bulunuyorum. Adaleti dağıtacak olan kişi, eğer devletin dini adaletse hakimin, savcının adalet peşinde koşması lazım. Siyasilerin arkasında koşmaması lazım. Buna da son vereceğiz.

"KESİN HESAP KOMİSYONU KURACAĞIZ"

* Altıncısı; Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Bütçe kanunundan ayrıca görüşülecek bu. Kesin Hesap Komisyonu'nun Başkanı, ana muhalefet partisinden olacak. Yani siyasi iktidar gelecek, muhalefete hesap verecek.

"DEVLETTE LİYAKAT VE ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ"

*Yedi; Devlette liyakat ve adalet. Bunu kesinlikle sağlayacağız. Partizanlığı devletin içinden çıkarmamız lazım. Devleti yeniden inşa edeceğiz.

"SANAYİDE TEŞVİK POLİTİKASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

*Sekiz; Sanayide teşvik politikası. Sanayiyi, katma değeri yüksek ürün üretir noktaya getirmemiz lazım. Teşvik politikasını yeniden gözden geçirmemiz lazım.

"ÇİFTÇİ ZARAR ETMEYECEK"

Dokuz; Tarım. Artık bir stratejik sektördür tarım. Taban fiyatın altında hiçbir çiftçi ürününün satmamalı. Eğer alıcı bulamıyorsa devlet onu alacak. Hiçbir şey yapmıyorsa Afrika'daki fakir fukaraya gönderecek ama çiftçi zarar etmeyecek.

"ULUSLARARASI REKABET İÇİN ALTYAPI OLUŞTURACAĞIZ"

* On; Uluslararası rekabet. Dünya artık bir kurtlar sofrası. Devletin, sanayicinin, çiftçinin ya da herhangi bir üreticinin uluslararası alanda rekabet edebilmesi için altyapıyı oluşturması lazım.

*Birinci kural enerji fiyatlarıdır. Bu kadar pahalı elektrikle siz ucuz mal üretemezsiniz, rekabet edemezsiniz.

 

[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'masa' yanıtı: Ya Allah aşkına bunlarda akıl var mı?" desc="6 muhalefet partisinin liderinin Ahlatlıbel'de gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin iktidar cephesinden yapılan eleştirilere yanıt veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Allah aşkına bunlar eleştiri mi? Ne söyleyeceklerini bilmiyorlar. Eleştirecekler ama ne diyecekler? Ya Allah aşkına bunlarda akıl var mı? ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/depophotos_17323384_16_9_1641197203-880x495-1_16_9_1645166548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kilicdaroglundan-bahceliye-yanit-ya-allah-askina-bunlarda-akil-var-mi-6959794/"]