İstanbul’un deprem riski altındaki Bakırköy ilçesinin dönüşümü için hazırlanan bölge planları, İBB Meclis kasım ayı oturumlarında tartışmalı şekilde kabul edildi. Yaklaşık 110 bin kişinin yaşadığı Zeytinlik, Cevizlik, Sakızağacı, Yenimahalle, Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye mahallelerini dönüştürmek için hazırlanan planları 15 yıldır bekleyen Bakırköy halkı umduğunu bulamadı. Planlara en büyük itiraz da Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’ndan geldi. SÖZCÜ’ye konuşan Kerimoğlu “Bakırköy deprem riski altında yaşıyor. Binaların yaşı 56-57 yılı bulmuş durumda. Binaların eski olması, deniz kumuyla, yetersiz beton ve demirle yapılmış olması nedeniyle yenilenmeye ihtiyacı var” dedi.

RANTÇILARA KOLAYLIK VERİLDİ

Kerimoğlu “Bakırköy halkı ilave 1 kat imar artışı olsun derken dağ fare doğurdu, sonuç alınamadı. AKP yöneticilerde Bakırköy halkı zengin diye yanlış bir algı var. Aksine Bakırköy halkı zengin değil. Çoğu emekli, neredeyse asgari ücretin altında geliri olan insanlar. Uzun yıllar borçlanarak emekli maaşı ile binalarını yenilemeleri mümkün değil. Bir tek olanak vardı artı 1 kat. Onu da ne yazık ki vermediler. Bakırköy’de imar artışını esirgeyen AK Partili yöneticiler; Sultanbeyli, Ümraniye, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören’de ne yazık ki imar artışlarını kat be kat fazla yaptılar. Bakırköy’de 1 ilave kat vermek istemeyenler sahilde 20 katlı binaların yapılması izin verdiler. Vatandaştan esirgedikleri ilave 1 kat artışı rant sahiplerine, büyük müteahhit gruplarına ve kendi yandaşlarına kolaylıkla verdiler” diye isyan etti.

İMZA KAMPANYASI YETERLİ OLMADI
Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu 2021’den bu yana yaptığı kampanyalarla 350 bin imza topladı ve dilekçeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB’ye sunuldu ancak istenen sonuç alınamadı.

1 kat artışın uygulanması fiilen mümkün görünmüyor


Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, planda demiryolunun güneyindeki Cevizlik, Sakızağacı, Yenimahalle ve Zeytinlik mahallelerine hiç imar hakkı verilmediğini söylerken demiryolunun kuzeyindeki Kartaltepe, Zuhuratbaba ve Osmaniye’ye 1 kat imar artışı verildiğini ama bunun da şarta bağlandığına dikkat çekti.

Kerimoğlu “En az 4 bloktan oluşan alanlar ve en az 2 bin metrekare büyüklüğündeki arsalardaki binalar yıkılıp yeniden yapılırsa 1 kat artış veriliyor. Bu mahallelerdeki parsellerin ortalama büyüklüğü 350-400 metrekare. En az 6-7 parselin bir araya gelip mutabakata varması gerekiyor. Bir apartmanda 40 yıldır komşu olan 10 aile bile bir araya gelip bu işi yapamıyorken 7 apartmanda 70-100 ailenin bir araya gelip bunu yaptırması mümkün değil. Bakırköy halkının ancak yüzde 5’ini ilgilendirecek bir imar artışı yaptılar” diye konuştu.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu

Dere yatağındaki arazi de kurtarıldı


Kerimoğlu, daha önce tekstil fabrikalarının bulunduğu Çırpıcı Deresi yatağındaki imarsız bir

arazi için yapılan millet bahçesi düzenlemesine de itiraz ettiklerini belirtti. CHP’li başkan “Dere yatağında olduğu için imar verilemeyen 50 bin metrekarelik arsa çöp durumundaydı. Bölge planlarında millet bahçesi yapıldı. Sahiplerine de İBB kamulaştırma bedeli ödeyecek. Arsa sahiplerine çok ciddi bir rant sağlamak istiyorlar. Birilerinin işe yaramayan arsasının parasının İstanbul halkı tarafından ödenmesine karşıyız. Marmara Forum AVM ve İBB ek hizmet binasını yasal hale getirmek için not eklenmesi de doğru değil” dedi.