Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Yasama Yılı'nda 83 teklif kanunlaşmış ve çeşitli konularda da 31 Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı alınmıştır. 2 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 27'nci Yasama Dönemi'nin tamamına baktığımızda, kabul edilen kanun sayısı 282'dir. Yine, bu dönem içerisinde alınan Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarının sayısı 162'ye ulaşmıştır" dedi.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI

Milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili Genel Kurulu bilgilendiren Bilgiç şöyle konuştu:

* "27'nci Yasama Dönemi'nde yani hep gündeme geliyor ama Sayın Tuma Çelik'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Sayın Leyla Güven'in milletvekilliği sona erdi, Diyarbakır Milletvekili Sayın Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği sona erdi, gene İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürüldü ancak Anayasa Mahkemesi kararı üzerine Sayın Berberoğlu milletvekili sıfatını tekrar kazandı.

* Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekiliği düşürülmüş ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine Sayın Gergerlioğlu milletvekili sıfatını tekrar kazanmıştır. Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde görüş bildiren Karma Komisyon Raporu ve muhalefet şerhi de 25 Kasım 2022 tarihinde Genel Kurul'un gündemine girmiştir. Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'le ilgili dokunulmazlığın kaldırılması yönünde görüş bildiren Karma Komisyon Raporu da 3 Ekim 2022 tarihinde de Genel Kurul gündemine girmiştir."

'KÜRTÇE KONUŞMA' TARTIŞMASI DEVAM ETTİ 

Meclis Başkanvekili Bilgiç, HDP'li milletvekillerinin Genel Kurul kürsüsünde Kürtçe konuşmalarına ilişkin de açıklama yaptı. Bilgiç, "Hiç kimse Kürtçe konuşulmasına karşı değil, bu bir yanlış anlama ama Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, resmi dil Türkçe" dedi. Bilgiç, Genel Kurul tutanaklarına Kürtçe konuşmanın noktalama işareti olarak girdiğini belirterek yapılan eleştirilere, "Bu resmi dilin Türkçe olmasından kaynaklanıyor. Sanki bunu bir Kürt ya da Kürtçe karşıtlığıymış gibi almak ya da milletimize sunmanın çok doğru ve vicdani olduğunu düşünmediğimi de ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulundu. (DHA)

[old_news_related_template title="TBMM kürsüsünde Kürtçe konuşma tartışması" desc="HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde konuşmasının tamamını Kürtçe yapmak istedi. Buna bir süre izin veren TBMM Başkanvekili Haydar Akar “Herkesin bir anadili var. Benim de anadilim var. Kürsüde ben de anadilimde konuştuğum zaman buradaki hiçbir milletvekili beni anlayamaz” diyerek kendisini uyardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/06/1-hdp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tbmm-kursusunde-kurtce-konusma-tartismasi-7519946/"]