İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili “Güçlü bir ihtimal, ortak aday olabilir" dediği aktarılan Akşener, şunları söyledi:

* "Elbet. Fikri takip önemli. 6 genel başkanın bulunduğu masanın Cumhurbaşkanı seçmesi gerektiğini söyleyen Sayın Kılıçdaroğlu.

* İkincisi o masanın seçeceği Cumhurbaşkanı adayının nasıl birisi olması gerektiğini de birçok defa kamuoyu ile paylaştı.

* Ben İYİ Parti'nin Genel Başkanı olarak o özellikleri doğru bulduğum için aynı fikirde olduğumu söyledim. Dolayısıyla aday olma konusunda bir problem yok insanların, sayın Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere.

* Ama henüz içtenlikle söylüyorum biz adaylığa dair bir şey konuşmadık. Sayın Kılıçdaroğlu'nun önerisi ile 6 genel başkan bir adayı tespit edecek. İsimler bazında hiçbir şey konuşulmadı. İlkeler bazında konuşuyoruz şu anda."

"OY BİRLİĞİ İLE BİR ADAY ÇIKAR"

“Bir şey daha var. Onun çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” diyen Akşener, “6 birbirinden farklı gelenekten gelen, 6 birbirinden farklı değer setlerine sahip siyasi geleneğin genel başkanlarının bir araya gelip farklılıklarına saygı duymayı, müştereklerini çoğaltmayı öğrendiği ve uyguladığı bir masa orası. Bunun o kadar büyük bir kıymeti var ki. Bunu doğru anlaşılması durumunda o masada hakikaten oy birliği ile bir aday çıkar" değerlendirmesinde bulundu.

"ADAY MASADAN MI DIŞARIDAN MI?"

"O aday 6 liderden biri mi yoksa dışarıdan mı olur?" sorusuna "Onu bilmiyorum" cevabını veren Akşener, genel başkan yardımcılarının yer aldığı komisyon çalışmaları ardından aday tespitinin çok kolay hale geleceğinin mesajını verdi. Tespit edilecek adayla ilgili herkesin aynı şekilde çalışacağını belirten Akşener, "O adayın yol haritası öncelikli yapıldığı için aslında oradan da bir koalisyon çıkmış olacak. Adayın seçildikten sonraki yol haritası, bu çalışılıyor. Bunu siyasi partiler çalışıyor kendi içinde, genel başkanların eline verilecek ve biz onu tartışacağız. Ortaklaştığımız metni yayınlayacağız" şeklinde konuştu.

Akşener, sözlerine şöyle devam etti:

* "Diyelim ki sizi aday gösterdik. Ondan sonraki fasılda ne kadar sürede güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek... Bunun bir de meclis ayağı var. Biz hem orayı hem burayı kazanacağız. Dolayısıyla senaryo çalışmak durumundayız.

* Diyelim ki 305 milletvekili çıkardık, bu başka bir prosedür; 360 çıkardık başka bir prosedür. Bunlar senaryo. O seçtiğimiz kişi, yetkileri pek de iyiymiş dememesi gerekiyor.

* Bunu dememesi için kuralların, kaidelerin, ilkelerin belirlenmesi... Yani ona yol haritası diyoruz. Onun altına o kişi de imza atacak. Belki o paylaşacak kamuoyu ile. Bu taahhütleri biz de taahhüt ediyoruz diye biz de arkasında duracağız. Çok kolay bir iş değil ama inanılmaz mesafe alındı."

"ORTAK ADAYDA ANLAŞAMAMA İHTİMALİ VAR MI?"

Ortak adayda anlaşamama ihtimali sorulan Akşener, "Ben böyle bir ihtimali görmüyorum. Tek ve ortak aday çıkarılmasının yolunu kolaylaştırabilmek, bu konudaki sözlerimin samimiyetini ispatlayabilmek için 2021 Eylül'ünde Halk TV'de 'Ben aday değilim' dedim" ifadelerini kullandı.

"KURALLAR YÖNETİR, HUKUK YÖNETİR, İLKELER YÖNETİR"

"6 lider Türkiye'yi birlikte yönetecek söylemine katılıyor musunuz?" sorusuna cevap veren Akşener, şunları belirtti:

* "Kastedilenin karşılığı olmayabilir bir söz o. Çünkü kurallar yönetir, hukuk yönetir, ilkeler yönetir. Yürütme başka bir şeydir de bazen birbirine karıştırılıyor. Biz 1 kişiyi kaldırdık, biri kadın 6 kişi tekrar geldi. Hayır bu değil.

* İster 6 ister 1 kişi olsun kurallar manzumesinin olmadığı, yargının, adaletin, tarafsız, korkusuz, objektif olmadığı; demokrasinin tam uygulanmadığı, hukukun üstünlüğünün olmadığı bir yerde nefes alınmıyor.

* Ne ekonomi oluyor, ne üretim oluyor. Liyakat, şeffaflık olmuyor. İftiralar havada uçuşuyor, hakaretler havada uçuşuyor."

"ALLAH ŞAHİT PAZARLIK ETMEDİM"

Başbakanlığa talip olduğu hatırlatılarak "Milletvekili adayı mı olacaksınız yoksa Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı da olabilir mi?" diye sorulan Akşener, cevabında şu ifadeleri kullandı:

* "Bugünün sisteminde Cumhurbaşkanı yardımcılarının milletvekillikleri düşüyor. İlginç bir şekilde bakanların da düşüyor. Benim şahsım ayrı bir konu ama 6 genel başkan var. 6 genel başkandan 2'si milletvekili. Milletvekili adayı olup seçildiği takdirde Cumhurbaşkanı yardımcısı olamaz. Bakan da olamaz.

* Dolayısıyla neyin nasıl olacağını bilmiyoruz. Ama başbakanlık mevzusunu şöyle söyleyeyim. Ben ne Kemal Bey ile ne de masadaki diğer arkadaşlarla Allah şahit pazarlık etmedim.

* Burada bir hedef koydum partime. Diyelim ki, cumhurbaşkanı adayı CHP'den çıktı. İster Kılıçdaroğlu ister bir başkası. Bizim en basitinden başbakanlığı alınması için güçlü bir şekilde Meclis'te olmamız lazım. Parlamenter sistemde başbakanlık görevi birinci partiye verilir.

* İttifaklar olduğu için bu yapının içinde önce olmalısınız. Ben bir pazarlık vesaire yapmadım. Bir ön şart vesaire ortaya koymadım. Peki arkadaşlarımız bugünkü sistem içinde neye çalışacaklar. Bu ülkeyi parlamenter sisteme geçireceğiz ve orada hak ederek başbakanlık bizde olacak diyorum. Bunun neticesini seçmen karar verecek."

BUĞRA KAVUNCU’NUN MANSUR YAVAŞ AÇIKLAMASI

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile ilgili açıklaması hatırlatılan Akşener, "O programda 'Sahada en çok kimin adı size söyleniyor' dendi. 'Mansur Bey'in adı geliyor' dedi. Dolayısıyla bu 'Mansur Bey adaydır, aday değildir, aday olmalıdır' gibi bir hüküm cümlesi değil. Kemal Bey'in kendi de dahil bağladığı, Altılı Masa'nın belirleyeceği bir kişi olacak. Bu kişinin arkasında ben başta olmak üzere İYİ Parti'nin bütün mensupları duracak. Çünkü biz bu kuralı partimizin yetkili kurullarında da alacağız" açıklamasını yaptı.

"ECEL NE BİR NEFES EVVEL NE SONRADIR"

Geçen hafta sonu düzenlenen liderler buluşmasının ardından yapılan ortak açıklamada, partilere yönelik baskı ve şiddetin arttığına yönelik ifadeler hatırlatılan Akşener, yaşananların organize olduğunu dile getirdi. "Yargı tarafsız olduğunda bunların da hesabı sorulur, yanlarına kar kalmaz. Biz bugünden not ettik ve milletimizle paylaştık. Bu yol yol değil. Bu bizi korkutmaz" diyen Akşener, "Sayın Erdoğan bana dedi ki; 'Meral Hanım bunlar iyi günlerin.' Ben de diyorum ki, ecel ne bir nefes evvel ne de bir nefes sonradır. Elinde devlet gücüyle sopa kullananların nerelerde nasıl zebun bir halde olduğunu gördük. Kanundan hukuktan ayrılmamak lazım. Bu herkese lazım oluyor" şeklinde konuştu.

AKŞENER’İN DUYGUSAL ANLARI

İYİ Parti Genel Başkanı, programın devamında gündeme ilişkin diğer soruları cevapladı. Beşiktaş'taki pazar ziyareti sırasında bir kadının kendisine "Armut al bana" dediğini aktaran Akşener, duygusal anlar yaşadı.

ADAYLIK AÇIKLAMASI İÇİN TARİH VERDİ

"Adayı ne zaman açıklayacaksınız?" sorusuna yanıt veren İYİ Parti lideri Akşener, “2 Ekim’de bunu söz söyleyeceğim. Şu an söyleyeceğim bir söz yok” yanıtını verdi.

[old_news_related_template title="Altılı Masa'dan ortak Cumhurbaşkanı adayı açıklaması" desc="Liderler Zirvesi sonunda altı parti tarafından yapılan ortak açıklamada, 'Yol yürümeye devam etme kararlılığında olduğumuz altını tekraren çizmek isteriz' denildi. Altılı Masa'da Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili de dikkat çeken bir karar alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/21/iecrop/003_16_9_1661101839.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/altili-masadan-ortak-cumhurbaskani-adayi-aciklamasi-7320881/"]