Çambükü köylülerinin kullandığı meraya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın onayıyla OSB yapılmasına karar verilmesi üzerine, kaymakamlık geçtiğimiz nisan ayında köy muhtarı İlyas Celep'e tebligat yaparak köy tüzel kişiliğine ait olan araziyi devredilmesini istedi.

Celep ise, köylülerin tarım arazileri ile hayvanlarını otlattıkları meralarının OSB alanına dahil edilmesine karşı çıkarak araziyi vermedi.

Meralarına OSB yapılmasına karşı çıkan köylülerde eylem yapmaya başladı. Bunun üzerine muhtar Celep ve 4 azası valilik tarafından görevden alındı.

Meraya OSB yaptırmamak için yaklaşık 5 aydır mücadele eden köylüler eylemlerine devam ederken, iş makineleri jandarma eşliğinde bölgeye geldi.

YEMYEŞİL MERAYI YOK ETTİLER

Yıllardır merada hayvancılık ve tarım yaptıklarını söyleyen köylü kadınlar, jandarma eşliğinde gelen iş makinelerine engel olamadı. Yeşil meraya giren dozerler, ağaçları kökleriyle söktü.

Ardından hayvanların otlak alanı ile buğday tarlalarını tahrip etti. Kamyonlarla getirilen toprak buğday tarlalarına döküldü.

Meranın iş makineleri tarafından yok edilmesini köylüler uzaktan izleyerek, "OSB yapıldıktan sonra geriye sadece buradaki evler kalacak. Hayvanların otlak alanı bizimde ekecek bir yerimiz kalmayacak" diye konuştu.



BİLİRKİŞİ MERA VASFININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ UYGUN BULMADI

Çambükü Köyü Hak Arama Platformu adına açıklama yapan Özgür Dönmez, Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne açtıkları davanın devam ettiğini ve görevlendirilen bilirkişi heyetinin OSB yapılacak alanda inceleme yaptığını belirtti.

Otlak alanlarının ve tarlaların yok edildiğini dile getiren Dönmez, "Mahkemenin görevlendirdiği keşif heyetinin bırakılması yönünde tavsiyede bulunduğu alan iş makinalarıyla toprak dolduruluyor. Bizim hayvanlarımızın yayılacağı alana toprak doldurduktan sonra köyümüzün mevcut 2 bin 750 baş hayvanı ne yiyecek ne içecek? Etin kilosunun 200 liraya dayandığı yerde hayvancılığı bitirmek, tarımı bitirmek akla izaha sığacak bir şey değildir. Burada buğday tarlalarının üzeri kapatılıyor. Yarın Ukrayna'dan gelecek olan buğday gemilerini bekleyeceğiz.  Ama kendimizin olana sahip çıkmıyoruz maalesef. Ekili tarlalarımızı kazadılar. Allah ıslah eylesin" dedi.



Yetkililere seslenen Dönmez, OSB'ye değil yerine karşı olduklarını dile getirerek, yetkililerden yapılan yanlıştan geri dönülmesini istedi.

Diğer taraftan, bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, OSB alanındaki mera arazisinin vasıf değişikliğinin kanuna uygun olmadığını tespit ederek raporunu mahkemeye verdi.

[old_news_related_template title="Çiftçi isyan etti: Gübre alamadık, malın zibillerini tarlamıza döküyoruz" desc="Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çiftçilik yapan Ali Samet Kocamanoğlu, artan fiyatlar nedeniyle gübre alamadığı için tarlasına hayvan gübresi atmak zorunda kaldığını kaydetti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/02/iecrop/c08ac972-2830-4a76-a7f0-88b48cf98bf8_16_9_1669970667-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ciftci-isyan-etti-gubre-alamadik-malin-zibillerini-tarlamiza-dokuyoruz-7513336/"]