Meteoroloji'nin yayınladığı tahminlerle uyardığı AFAD'ın ise SMS ile dikkat çektiği yağışlı gün geldi. Tahminlere göre bugün İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Düzce ve Sakarya'da kuvvetli yağış görülecek. Yağışların uyarı seviyesi 'turuncu' olarak belirlendi. Birçok şehir için sel ve su baskını tehlikesi bulunurken, AFAD'ın uyarısında kıyılarda yaşanabilecek hortumlara dikkat çekildi.



BİRÇOK ŞEHRİ SAĞANAK ETKİLEYECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Akdeniz'in iç kesimleri ve İskenderun Körfezi Çevreleri, Batı Karadeniz (Sinop hariç), Balıkesir, Muğla, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Ardahan çevreleri ile Denizli'nin güney ve doğu ilçelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İSTANBUL'UN ANADOLU YAKASI DAHA FAZLA YAĞIŞ ALACAK

Yağışların; İstanbul, Yalova, Bartın, Isparta ve Burdur çevreleri ile Muğla ve Antalya'nın iç kesimleri, Denizli'nin güney ve doğu ilçelerinde çevrelerinde kuvvetli, İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Zonguldak, çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

İMAMOĞLU: TEYAKKUZDAYIZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) İstanbul’daki sağanak yağış hazırlıkları ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

İmamoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

Rutinin dışına çıkarak tedbirler arttırılmış durumda. Sabaha karşı saatlerinden itibaren  kontrolü buradan yürütüyoruz.  İstanbul genelinde şu anda tümüyle hazır olan 4 bin 625 personelimiz sahada ve yaklaşık 1831 araç ve ekipmanla birlikte vatandaşlarımızın yaşayacağı zorluklara dair hazırlıklarını yapmış bir biçimde bu sağanak yağışa karşı müdahaleyle ilgili çalışmalarını  sürdürüyor.

“KAYDA DEĞER BİR AKSİLİK YAŞANMADI”

. Dün itibarıyla Arnavutköy, Eyüp Sultan, Başakşehir ilçelerinde başlayan ve daha sonra ilerleyen saatlerde Çatalca, Silivri, Esenyurt, Beylikdüzü ve Avcılar bölgelerinde yağış etkili olmuştu. Bu etkili yağışta çok açıkçası kayda değer ve insanlarımızı mağdur edecek büyük oranda bir aksilik yaşanmadı.

“BOĞAZ HATTINDA BEKLENEN YAĞIŞ DÜŞMEDİ, DOĞUYA KAYDI”

Bugün sabah itibarıyla boğaz hattında yoğun bir yağış bekleniyordu. Ama  henüz öyle bir yağış  olmadı, gerçekleşmedi. Meteoroloji uzmanlarının aktardığı  bilgiler ışığında yağmur İstanbul'un doğusuna doğru kaymış durumda ve hani şu an itibariyle Kocaeli ve Sakarya hattında daha etkili olacağı öngörüsü var.

15.00’DAN SONRA GÜNEŞ ÇIKIYOR

Saat 15.00’a kadar  İstanbul da bu ihtimalin kapsamında ama daha çok doğu ilçelerimizde; yani Şile, Pendik, Kartal,  Tuzla hattında daha etkili olacağı öngörülüyor. Biz yine de bugünü kontrollü bir şekilde geçireceğiz. Arkadaşlarımızın tamamı sahada. Burada yöneticilerimiz var. Bütün İstanbullulara saat 15’ten sonra güneşli bir güne devam edilecek. Yağmurla ilgili yarın çok hafif bir geçiş beklentisi var.

“GEÇMİŞİN İHMALLERİ İSTANBUL’U SIKINTIYA SOKABİLİYOR”

Farklı tedbirleri de alarak sahadan etkin bilgi akışını sağlamak konusunda bir hareketlilik yaşatıyoruz.  Bizim yaşadığımız afet süreçlerinde  yaşadığımız sorunlardan bir tanesi; geçmişten gelen bazı ihmaller giderilmediyse süreç İstanbul'u sıkıntıya sokabiliyor. İddiayla ifade etmeliyim ki biz 2.5 yıla yakındır İstanbul'da  hem İSKİ hem altyapı ve yol bakım, fen işleri gibi  birimlerimizle beraber İstanbul'un  altyapı ile ilgili ciddi bir sorununu çözmüşüz diyebilirim. Ama yatırımlarımız devam ediyor. 11 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptık.

“İETT ŞOFÖRLERİ VE MUHTARLARDAN ANLIK BİLGİ ALINIYOR”

Sağanak yağışların olduğu anlık düşüşlerin olduğu noktalarda yaptığınız yatırım ya da oradaki altyapının dahi  iyi olması, buna tam yeterli olamayabiliyor. Bu manada  sahada binlerce otobüsümüz hizmet ediyor. Örneğin İETT üzerinden de anlık yağışın düştüğü noktalara müdahale noktasında bütün şoförlerimiz talimatlı ve o şoförlerimizden aldığımız  anlık bilgilere dönük de ekiplerimiz oraya hızlıca  müdahale ediyoruz.  Benzer bir şeyi  muhtarlıklarımız üzerinden de yürütüyoruz. Onlarla da iletişim halindeyiz ve İstanbul'un 962  muhtarıyla da bu iletişimi etkin bir biçimde kullanarak anlık  süreci onlarla da var ediyoruz.

. İstanbul'un 39 ilçe belediyesiyle de hem yazışarak hem rutin iletişim hatlarımızı kullanarak yağmur,  sağanak anlarında  irtibatımızı en üst seviyeye  taşıyoruz. Kendi yetki alanlarını kontrol etmeleri noktasında önerilerimizi ve uyarılarımızı yapıyoruz. Ve  iletişimi en üst seviyede tutuyoruz.

“ÇOK AKSİ BİR DURUM YAŞAMADIK”

. Yoğun yağış beklentisiyle geçirdiğimiz dün ve bugün de çok aksi bir durum yaşamadık. Bu sevindirici ama teyakkuzdayız. Şunu da ifade etmek istiyorum; 10 binlerce çalışanımızın gayretleri çok kıymetli  ancak bu tür olaylarda dikkat edilmesi gereken başka unsurları da  vatandaşlarımızla paylaşmak isteriz.

“BETON MİKSERİNİ YIKAYARAK KANALI TIKADILAR”

. İstanbul’da yağmur kanalları, mazgallar ya da kontrol kuleleri diye tariflediğimiz altyapıyla ilgili sayısı milyonlarca olan kontrol hatlarımız büyük bir hassasiyet gerektiriyor. Bazen  vatandaşlarımızın,  bazen araçların, bazı atıkları bu kanallara bırakıldığını tespit ediyoruz, cezalar yazıyoruz. Ancak cezayla bunu gidermek mümkün değil. Bu duyarlılığa bütün kurum, kuruluş ve şahısları bütün vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Artı bütün vatandaşlarımızı bu konuda hassasiyetle bize ihbar etmelerinde diliyorum.

Örneğin beton mikserlerini  yıkayarak kendi betonunu bir mazgala bırakmasının bedelini yine bir ilçe belediyesinin kanalını tıkayabiliyor ve onun yetki sınırları içerisinde olan bir alanı su basabiliyor. Bir evi su basabiliyor. Bunun gibi  çevreye zarar verici atıkları hiç kimsenin yağmur kanallarına bırakmamasını, özenle davranmasını bütün vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum.

[old_news_related_template title="İstanbul için uyarılar sürüyor: AFAD'dan tedbir alın mesajı" desc="İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da yarından itibaren kuvvetli sağanak yağış beklendiğini açıkladı. AFAD da İstanbulluları SMS'le uyararak, olumsuz hava şartlarına karşı tedbir alınması gerektiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/10/iecrop/2-2_16_9_1649309661-1_16_9_1660129521.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbul-valisi-uyardi-yarina-dikkat-7299808/"]

[old_news_related_template title="Marmara'ya çok kuvvetli sağanak geliyor" desc="Meteoroloji Genel Müdürlüğü güncel hava durumu tahminlerini açıkladı. Buna göre, Marmara'nın doğusunda yarın sabahtan itibaren gök gürültülü sağanak yağışların çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor. Öte yandan güneybatıdaki iller için de son dakika uyarısı geçildi. İşte illerde son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/10/iecrop/saganak_16_9_1625683559-880x495-1_16_9_1660149703.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/meteorolojiden-guncel-hava-durumu-aciklamasi-marmaraya-cok-kuvvetli-saganak-geliyor-7300551/"]