[imza_template desc="Batuhan SERİM,Ali Selim YAMANLI" arry="Batuhan SERİM,Ali Selim YAMANLI"][/imza_template]

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84. yılında, Dolmabahçe Sarayı'nda vatandaşlar tarafından anılıyor.



Sabah erken saatlerden itibaren Dolmabahçe'ye akın eden kalabalık saray çevresi ve bahçesinde büyük bir kalabalık oluşturdu.



Atatürk'ün 84 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki 71 numaralı odada ise resmi törenin ardından vatandaşların ziyaretine açıldı. Oda önünde uzun kuyruklar oluştu.



Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de yaşamını yitirdiği Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.



Sırayla içeri alınan genç, yaşlı, çocuk binlerce vatandaş Ata'nın yatağına karanfil bırakıp saygı duruşunda bulundu. ziyaretler sırasında hüzün dolu anlar yaşandı.



Kimi vatandaşlar Atatürk'ün yatağının önünde dua okurken kimileri de fotoğraf ve video çekti. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.



Dolmabahçe Sarayı önünde Atatürk için toplanan yurttaşlara mikrofon uzattık. Vatandaşlar duygu ve düşüncelerini şu ifadelerle anlattılar:

[caption id="attachment_7472088" align="alignnone" width="1200"] Gökhan Bal[/caption]

"ATAMIZI GÖRMEYE İZMİR'DEN GELDİK"

Gökhan Bal: "Bugün Atamızı İzmir'den görmeye geldik. İnsanlar her zaman olduğu gibi Ata'larına sahip çıkıyorlar, biz de bir kere daha anmaya geldik kendisini. Onun bıraktığı ülkeyi daha ileriye götürmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışacağız, bize düşen görev de bu."

[caption id="attachment_7472091" align="alignnone" width="1200"] Işıl Çetinsoylu[/caption]

"HAYATA DAİR EN BÜYÜK KEŞKEM"

Işıl Çetinsoylu: "Bütün Türk gençliği gibi ben de üzüntüsünü canı gönülden hissediyorum. Keşke onu görebilseydik, keşke tanıyabilseydik. Hayata dair en büyük keşkem... Onu tanımayı, görmeyi çok isterdim. İlelebet yolundayız, izindeyiz. Bu yoğunluk yıldan yıla artıyor. Atatürk'ün değerinin gün geçtikçe daha çok anlaşıldığını düşünüyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Küçük çocuklar, anasınıfı çocukları, lise çağındaki çocuklar herkes burada. 7'den 70'e dedikleri şey gerçekten burada yaşanıyor. Üzüntülü bir gün ama bu kalabalığı görmek sevindirici."

"BİR YANIMIZ ÜZGÜN BİR YANIMIZ GURURLU"

Selahattin Erdoğan: "Bir yanımız üzgün, bir yanımız mutlu, gururlu. Atatürk gibi bir milli değerimiz var bize yüzyıllarca aydınlık bir gelecek veren, Türk milletinin Anadolu topraklarında varlığını sürdüren, büyük bir lidere sahibiz onun için de mutlu ve gururluyuz. İnsanlar sel gibi akması, özellikle Atatürk'ün emanet ettiği gençlerin gelmesi çok mutlu ediyor, duygulandırıyor zaman zaman gözlerimiz doluyor. Şükürler olsun."

"RUHU HER ZAMAN BİZİMLE"

Sermet Berber: "Ata'mızın bedeninin sadece aramızdan ayrıldığını hissediyoruz, ruhu her zaman bizimle. Her zaman da onu yaşatacağız. Onun fikirlerini, ilke ve inkılaplarını yaşatacağız. Hiç kimse de buna engel olamaz."

[caption id="attachment_7472096" align="alignnone" width="1200"] Yıldız Hanım[/caption]

"ONUN KURTARDIĞI ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Yıldız Hanım: "Ben bugün o kadar heyecanlıyım ki anlatamıyorum, ifade edemiyorum kendimi. Çok duygulanıyorum, ben Atatürk'ün emekli öğretmeniyim. Ben onun yatılı okulunda okudum ona olan borcumu ödeyemiyorum, ödeyemem. Çok hakkı var bizde. Ona olan görevimizi yapabilirsek ben dünyanın en mutlu insanıyım. Ülkemize sahip çıkacağız, onun kurtardığı ülkemize sahip çıkacağız. Ben öğrencilerimi, ne hissediyorsam ona göre yetiştirdim, buraya gelmişlerdir. Ben öğretmen okulundayken öğretmenlerim ne verdiyse doğru yolu ben de öğrencilerime aktardım, onlar da çocuklarına aktarıyorlar."

"TARİF OLMAZ DUYGULAR"

Orhun Gazi Tükte: "Tarifi olmaz şeyler hissediyorum. Biz Atatürk ile büyüdük, Kemalizm ile büyüdük. Hayatta iki Mustafa bu ülkeye bir şanstı; Mekkeli Mustafa ve Selanikli Mustafa. Bunun kıymetini biz bildik, yetiştik. Sizler de biliyorsunuz. Çocukları, gençleri görünce şu yaşadıklarımıza 'Ya olsun!' diyoruz. Bugünler geçecek, ülke fabrika ayarlarına dönecek."

"HERKES OLMASI GEREKTİĞİ YERDE"

Murat Kerim Aydın: "Çok büyük eksiklikler içerisindeyiz. Ulu Önderimizi ziyarete geldik. Her zaman kalbimizde yaşatıyoruz zaten. Türk gençliğini de böyle görünce gururlanıyoruz. Herkes burada, olması gerektiği yerde."

[caption id="attachment_7472108" align="alignnone" width="1200"] Hanife Arslan[/caption]

"ATAMIZI ÖLENE KADAR SEVECEĞİZ"

Hanife Arslan: "Çok büyük bir değer, milli bir duygu. Her zaman geliyoruz, gelmek gerekiyor. Bıraktığı ilkeleri, laikliği, demokrasiyi nasıl sürdüreceğiz? Bu şekilde sahip çıkarak. Atamızı seviyoruz, ölene kadar da seveceğiz. Sonsuz bir sevgi... Bize bıraktığı bu özgür ülkede yaşamak, bu ülkenin insanları olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak çok güzel milli bir duygu. Şimdi içeri girmenin heyecanını yaşıyorum. Herkesin sahip çıkmasını istiyorum. Dış devlet başkanlarının sevdiği, özendiği, gıpta ettiği bir adam. Büyük komutan bu savaşları nasıl yapmış hala aklım ermiyor. Tarihe baktığınız zaman ölümsüz bir insan. Hala ölmedi Türk milletinin kalbinde yaşıyor."

[caption id="attachment_7472097" align="alignnone" width="1200"] Sümeyye Kurnaz[/caption]

"DÜNYANIN EN İYİ LİDERİ"

Sümeyye Kurnaz: "Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için bence ülkece gurur duymalıyız. Atatürk benim için dünyanın en iyi liderlerinden biri o yüzden çok güzel duygular ifade ediyor."

[caption id="attachment_7472103" align="alignnone" width="1200"] Erdoğan Kutlu[/caption]

"TAM BAĞIMSIZ, ANTİ-EMPERYALİST, ÇAĞDAŞ"

Erdoğan Kutlu: "Atamız gurur duyuyoruz. Hem askeri hem ekonomik dehası, 1923-1938 yılları arası uygulanan Milli Ekonomik Planı uygulamaya devam etmeliydik 09:05'ten itibaren. Düşünün 1923-1938 arası 6 tane banka kuruyor. 1925 yılında Kayseri'ye uçak fabrikası kuruyor. Biz 1926 yılında uçak üretiyoruz. Atatürk askeri bir deha. O yoklukta Milli Mücadeleyi kazanıyor. Sonra çıkarıyor askeri elbisesini sivilleri giyiyor, bu sefer de muhteşem bir ekonomik deha görüyoruz. Atatürk dediğimiz zaman 3 şey: Tam bağımsız, anti-emperyalist, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyetini bize emanet etti. Onunla gurur duyuyoruz, dünyada ikinci bir örneği yok."

[old_news_related_template title="84 yıldır dinmeyen yasla anıyoruz" desc="Bugün Atatürk’ü yitirişimizin yıl dönümü. Saat 09.05’te bu büyük devlet adamına minnetimizi, özlemimizi, saygımızı dünyaya ilan edeceğiz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/10/iecrop/ataturk-karizma_16_9_1668039639.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/84-yildir-dinmeyen-yasla-aniyoruz-7471274/"]

[old_news_related_template title="Devlet erkânı Ata’nın huzurunda" desc="Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84'üncü yılında ülkenin 81 ilinde törenlerle anılıyor. Atatürk için ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/10/iecrop/1_16_9_1668060599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/devlet-erkani-atanin-huzurunda-5-7471323/"]