Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından yayınlanan “2021 Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar” raporu, bölücü terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’de işlediği savaş ve insanlık suçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, örgütün Suriye’de faaliyet gösteren farklı kolları 2021 yılı boyunca toplam en az 247 çocuğu esir alarak zorla çatışma sahasına sürmeye başladı. Örgütün aynı yıl sadece Suriye topraklarında düzenlediği saldırılarda ise en az 73 çocuğun hayatını kaybettiği tespit edildi.

PKK/YPG’nin, işgal ettiği bölgelerdeki 12 okul ve hastane binasını da terör faaliyetleri için kullandığı belirlendi.


Terör örgütü, Suriye’de işgal ettiği topraklarda 2021 yılında en az 49 çocuğu da farklı bahanelerle hapse attı. Rapora göre ülkede geçen yıl yaşanan 45 okul ve hastane saldırısından 12’si de bölücü terör örgütü tarafından düzenlendi.

Uzmanlara göre gerçek sayılar Birleşmiş Milletler raporunda geçenlerden çok daha fazla. PKK/YPG tarafından çatışmaya
sürülen çocukların yaşları 12-13’e kadar düşüyor.


1296 ÇOCUK BU DURUMDA

BM raporuna göre, Suriye’de birçok silahlı örgüt, çocukları zorla savaştırıyor. Ülkede en az 1296 çocuk savaşçı olduğu tahmin ediliyor. Bunların en az 1285’inin de sıcak çatışmalara katıldığı belirlendi. Ülkede 2021’de savaş nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı ise en az 898 olarak tespit edildi.