Diyarbakır’da geçen yıl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki birçok ihaleye fesat karıştırdıkları tespit edilen, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 26 kişiye operasyon düzenlendi.

Savcılık, aralarında öğretmen evi müdürü, AKP milletvekili adayı ve eski Memur Sen Şube Başkanı Yunus Memiş'in de yer aldığı şüpheliler hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Polislerin yaptığı fiziki takip sonucu elde edilen fotoğraflar da delil olarak dosyaya girdi.



FETÖ'DEN İHRAÇ EDİLENİ GAYRİRESMİ ÇALIŞTIRILDI  

İddianameye göre Yunus Memiş, FETÖ’den ihraç edilen öğretmen evi çalışanı Ali K.'yı kurumda gayriresmi çalıştırmaya devam ettirerek ihale evraklarını hazırlattı. Uzaklaştırılması gereken Ali K.'nın maaşını da fesat karıştırdığı ihalelerden aldığı paralardan karşıladı. Bu durum polis tutanağı ve kamera kayıtlarıyla da tespit edildi.



RÜŞVET PARASIYLA HAC

Gözaltına alındıktan sonra itirafçı olan Ali K.'nın ifadesinde, "Yunus Memiş tüm ihalelerde, ihaleyi alan firmalardan, ihale bedeli meblağın KDV’sini ihale öncesi veya sonrasında rüşvet olarak alırdı. En son 18 bin lira rüşvet aldığına dair telefonumda ses kaydı var. Sağlam olan ve hiçbir tadilat gerektirmeyen yerler için ihale açıp, verdiği firmalardan haksız kazanç sağlıyordu" dedi.

Memiş'in rüşvetten gelen paralarla hacca gittiğini, bazı öğretmenlere AVM’ deki ünlü bir giyim mağazasından takım elbise almaya zorladığını anlatan Ali K.'nın, şu iddialarda bulundu:

- Öğretmen evi konferans salonunu hiçbir resmiyete dökmeden bazı özel okul ve dershanelere toplantı amaçlı kiraya verir, kira bedelini elden alır cebine atardı. Konaklama bedeli misafirlerden "Kredi kartı cihazımız bozuk" denilerek elden alınırdı.



KADIN ÖĞRETMENLERE KAMERALI ŞANTAJ

- Bazı odalara kamera yerleştirip burada bazı kadın öğretmenlere "Elimde görüntüleriniz var" diyerek şantaj yapıyordu. Ya da onları farklı yerlere tayin edilmekle tehdit ediyordu. Ben FETÖ’den açığa alındıktan sonra bana, "Seni görevine iade ettireceğim, merak etme" diye vaat verdi. Ama ben ihraç edildim. Bana bu kez İdare Mahkemesi'nden bir hâkimle görüştüğünü ve mesleğe geri döneceğimi söyledi.



"ALİ K., MEMİŞ’İN KARA KUTUSUDUR"

Eski Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer de mağdur olarak alınan ifadesinde, şunları söyledi: Ali K.'nın FETÖ’den ihraç edilmesine rağmen kurumda çalıştırılması polis tarafından tutanakla tespitlidir. K., sosyal medya üzerinden bana ulaşarak, "Elimde Yunus Memiş ile ilgili ciddi belgeler var. Yüz yüze görüşelim’ dedi. Ben kabul etmedim. Ali K. Yunus Memiş’in kara kutusudur" dedi.

İHALE İLANI WEB SAYFASINDA SADECE 5 DAKİKA KALMIŞ

İddianameye göre, öğretmen evine perde alım ihalesinde raporlu olan bir personelin ıslak imzasını taklit edilerek alım yapıldı. Web sayfasına verilen ilanlar sadece 5 dakika ekranda kalıp kaldırıldıktan sonra diğer firmaların ihaleye girmesi Memiş’in talimatıyla engellendi.

"SEN NE KADAR DİYORSAN, O KADAR YAZARIZ"

İhaleler komisyon adı altında rüşvet veren firmalara peşkeş çekildi. Öğretmen evinin kafe yapımı ihalesiyle ilgili gizli kalması gereken ihale bilgileri ihaleyi alan firmayla önceden paylaşıldı. Sanık Memiş, kafenin amortisman bedelinin 4 bin lira karşılığında işletmeye verilmesi için sanık Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’nu arayıp destek istedi. Ebedinoğlu da Memiş’e, "Sen ne kadar diyorsan, onu yazarız" dedi.



RÜŞVET FOTOĞRAFLARI BELGELENDİ 

İddianamede Yunus Memiş'in haksız kazançla elde ettiği gelirlerle Winner Women Fitness adlı spor merkezine sanık Yusuf Vural ile gayriresmi ortak olduğu yer aldı. Yine Memiş'in haksız kazançlardan elde edilen geliri kuyumculardan altın alarak akladığı, ihale vereceği firmalardan aldığı rüşvetlere ilişkin polislerin yaptığı fiziki takip sonucu elde edilen fotoğraflar da delil olarak dosyaya girdi.

BITCOIN ALARAK AKLAMAYA ÇALIŞMIŞ

Paranın takibi olmasın diye haksız kazancın bir kısmını da Bitcoin satın alarak aklamaya çalıştığı belirtilen iddianamede, Memiş'in aldığı lüks marka araçların devrini ise 3’üncü şahıslar üzerine yaptığı bildirildi.

150 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Tamamı tutuksuz olan sanıklar hakkında öğretmen evindeki ihalelere fesat karıştırıp kamu kurumlarını zarara uğratmak, suçtan kaynaklanan mal varlığını aklamak, resmi ve özel belgede sahtecilik ile görevi kötüye kullanmak suçlarından 150 yıla kadar hapis isteniyor.

[old_news_related_template title="AKP’de koltuk düşüren 88 milyon liralık ihale" desc="Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin araç ihalesini AKP’li Gültekin Gündüz aldı. Genel Merkez, ihaleden haberdar olunca Gündüz, görevinden ayrılmak zorunda kaldı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/21szt11a_ist_izm_ant_ank_trb_adn-1_16_9_1645403370.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpde-koltuk-dusuren-88-milyon-liralik-ihale-6964710/"]

[old_news_related_template title="AKP’li belediyenin 6.2 milyonluk ihalesi, AKP’li meclis üyesine" desc="Tuzla Belediyesi’nin alışveriş kartı için açtığı ihaleyi 6.2 milyon liraya AKP’li İBB Meclis Üyesi Ömer Faruk Akbulut’un şirketi kazandı. Akbulut’un şirketi daha önce de AKP’li belediyelerden aldığı milyonlarca liralık yemek kartı ihaleleri ile gündeme gelmişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/05/iecrop/ihale1_16_9_1641376469.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-belediyenin-6-2-milyonluk-ihalesi-akpli-meclis-uyesine-6869054/"]