Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde bugün keşif yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan siyanür sızıntısı nedeni ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira para cezası kesilerek faaliyeti geçici olarak durdurulan madenin Fırat Nehri başta olmak üzere bölgedeki su kaynaklarını kirlettiği iddia ediliyordu.

Maden sahasında bulunan Sabırlı Köyü sakinlerinden Sedat Cezayirlioğlu’nun altın madenin kapatılması için sızıntıdan önce açtığı davada İliç Asliye Hukuk Mahkemesi keşif yapılmasına karar vermişti.

Cezayirlioğlu, siyanürle altın çıkarılan madenin fay hattı üzerinde olduğunu ve olası depremlerde tonlarca siyanürün depolandığı atık havuzunun çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturacağını savunmuştu.

Bugün yapılacak keşif öncesi SÖZCÜ'ye açıklamada bulunan Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal, “Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda tonlarca siyanür depolanan atık havuzundan yayılacak zehir Fırat Nehri’ne karışacak. Böylesi bir durumda Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter. Türkiye'de halk sağlığı çöker” dedi.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal'un açıklamaları üzerine Anagold Madencilik'ten açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Bir avukatın uzmanlık alanının dışındaki teknik konularda halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edecek açıklamalarda bulunması, gerçeklikle bağdaşmamaktadır ve kabul edilemez. Bahsi geçen avukatın dile getirdiği dayanaksız bilgilerin hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını ayrıca belirtmek isteriz.

Anagold Madencilik olarak tüm gerçekleri şeffaflık ilkesiyle kamuoyuna anlatmak, en temel görevlerimizden biridir. Bu anlayıştan hareketle, Mart 2021 tarihli ÇED Raporunda belirtildiği üzere Çöpler Madeni’nde 50, 475 ve 2475 yıllık modellemelerle en şiddetli depremlere göre sismik dizayn yapılmıştır. Hiçbir teknik dayanağı olmayan bu açıklamayı yapan avukatla ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılacak" denildi.

[old_news_related_template title="Altın madeninde siyanür boruları patladı" desc="Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninin siyanür borusu patladı. Tonlarca siyanürün Fırat Nehri'ne aktığı ileri sürüldü. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boruların patlamasından sonra bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri bölgeden numune alarak tutanak tuttu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/24/iecrop/siyanur_16_9_1656085141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/altin-madeninde-siyanur-borulari-patladi-7213122/"]

[old_news_related_template title="Suskunluğunu bozan şirket, siyanür sızıntısını doğruladı" desc="Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nden Fırat Nehri ve İliç Barajı'na siyanür sızdığı iddiaları için madeni işleten Anagold Madencilik, tam 5 gün sonra açıklama yaptı. Şirket, dökülen siyanür miktarının 8 kg olduğunu ve hemen temizlendiğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/27/iecrop/anagold_16_9_1656310619.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/suskunlugunu-bozan-sirket-siyanur-sizintisini-dogruladi-7216462/"]

[old_news_related_template title="İliç'teki altın madeninin faaliyetleri durduruldu" desc="Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, siyanür sızıntısının yaşandığı Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetini geçici olarak durdurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/27/iecrop/anagold-1_16_9_1656335839.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ilicteki-altin-madeninin-faaliyetleri-durduruldu-7217509/"]