Madencilerin eylemleriyle günlerdir Türkiye’nin gündeminde olan Manisa’nın Soma ilçesinde sabah erken saatlerde üzücü bir olay yaşandı.

Soma ilçesinde Ege Linyit İşletmelerine ait olan ancak Hermaksan A.Ş. Madencilik tarafından işletilen Cenyeri Mahallesi'nde kömürlerin yıkandığı şlam (çamur) havuzu bu sabah saat 06.00 sıralarında çöktü. Yaşanan çökme sonucunda firmaya ait olan bir kamyon ve bir kepçe çamur havuzunun içinde kaldı.



Havuzun içinde kalan kamyonun şoförü şirkete ait görevliler tarafından kurtarılırken, çamur havuzuna tamamen batan kepçe operatörü İbrahim Demir’e ise ulaşma çalışmaları devam ediyor. Çökmenin neden yaşandığı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

TEPKİLER GECİKMEDİ

CHP Grup Başkanvekili Özel paylaşımında özelleştirmeye dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“63 yaşında Kütahya Simavlı bir emekli İbrahim Demir.  TKİ’nin kiraladığı alanda lavvardan çıkan şlamı kurutup satan şirkette çalışıyor. Lüzumsuz bir özelleştirme, sahayı bilmeyen bir şirket, çalışmaya muhtaç bir emekli. Ve Sonuç!!!”

"BİR ANDA PATLADI"

Kamyon şoförü İbrahim Coşkun, halen olayın şokunu yaşadığını belirterek, "Bir anda patlama oldu" dedi.

Kamyon şoförü Coşkun'u kurtaran ekibi yöneten Manisa İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal ise "İhbar gelir gelmez, arkadaşlarımızla olay yerine gelerek yan yatan kamyonun şoförüne merdivenle uzanarak kurtardık. Diğer operatörü arama çalışmaları sürüyor. Havuz oldukça büyük, içine girilmiyor. Dalgıçlar da içine giremedi. Kepçeler ve kamyonlar çalışıyor. İnşallah en yakın zamanda kendisine ulaşıp kurtarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olayın yaşandığı maden sahasında incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

* "Burada istenmeyen bir hadise ve iş kazası meydana geldi. Şlam havuzu patlamasında ne yazık ki kepçe operatörü İbrahim Demir'in, kepçenin kabininin içerisinde olduğu söyleniyor. Aradan 8 saat geçmesine rağmen yapılan müdahaleler yeterli değil. Daha güçlü bir işaretin gelmesini istiyoruz.

* Allah'tan ümit kesilmez ama her geçen süre de ümitlerimizi kırıyor. İş kazasının olduğu yerde mutlaka bir ihmal vardır ki kaza olmuştur. Savcı ve kaymakamla görüştüm. Soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın takipçisi olacağız."

[old_news_related_template title="Diyarbakır'da tüneldeki işçiler hidrojen sülfür tüpünden zehirlenmiş" desc="Diyarbakır'da Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatının Babakaya su ileti tünelinde çalışan 18 işçinin, hidrojen sülfür tüpündeki gaz sıkışması sonucu zehirlendiği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/30/iecrop/resimid_209820141_20982014_16_9_1659165902.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tuneldeki-isciler-hidrojen-sulfur-tupunden-zehirlenmis-7278454/"]

[old_news_related_template title="Erzincan’da çarpıcı iddia: Sızan siyanürün üstünü böyle kapatmışlar" desc="Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde 21 Haziran'da meydana gelen siyanür sızıntısı sonrası bölgede yapılan temizlik çalışmalarının görüntüleri ortaya çıktı. Temizlik çalışmasına katılan bir işçinin 25 Haziran'da çektiğini belirttiği görüntülerde sızıntının üzerinden günler geçmesine rağmen bölgede siyanür temizleme işleminin devam ettiği görülüyor. Aynı işçi, kullandığı aracın camlarını açtığında ise yoğun şekilde baş ağrısı yaşadığını anlatıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/08/iecrop/4b421aec-e5a4-44bf-aa8b-d0184579b0ce_16_9_1657282276.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erzincanda-carpici-iddia-sizan-siyanurun-ustunu-boyle-kapatmislar-7239286/"]

[old_news_related_template title="Zift dolu havuzun patladığı şantiyenin faaliyetleri durduruldu" desc="Edirne merkeze bağlı Hasanağa köyündeki asfalt şantiyesinde havuz duvarının patlaması sonucu yaklaşık 10 dönüm alana yayılan 'bitüm' adı verilen tonlarca ziftin büyük bölümü temizlendi. Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Engin Öztürk, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bulunmayan tesisin faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/12/iecrop/resim1_20244021_16_9_1649749797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/zift-dolu-havuzun-patladigi-santiyenin-faaliyetleri-durduruldu-7069455/"]