2020 yılında SASKİ hakkında hazırlanan raporda, Sayıştay'ın SASKİ'de su kaybının yüzde 64 olduğunu açıklayarak, kurumun alması gereken önlemleri sıralamıştı.

2021 yılında yapılan denetlemelerde ise kurumun yapılan uyarıları dikkate almadığı ve eksiklikleri tam olarak gidermediğini kaydedildi.

EKSİKLİKLER DÜZELTİLMEMİŞ

Sayıştay'ın hazırladığı 2021 denetleme raporunda, SASKİ'nin içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolü yönetmeliği teknik Uusuller tebliğinde belirtilen bazı işlemlerin yerine getirilmediğini açıklayarak eksiklikleri sıraladı.

- İçme-kullanma suyu sistemindeki kritik noktalarda, su basıncı sürekli ölçülüp, izlenmemektedir.
- 22 adet arıtma tesisinin 3’ünde debi ölçer cihazı bulunmamaktadır.
- Faal durumda bulunan 1738 adet içme suyu deposunda debi ölçer cihazı bulunmamaktadır.
- Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) veri tabanı tam olarak oluşturulmamış ve veri girişi tamamlanmamıştır
- Veri kontrol ve izleme sistemi (SCADA) 2021 yılında kurulmuştur. Ancak mevcut sistem 1000’den fazla noktada içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sisteminin uzaktan sevk ve kontrolünü sağlamamaktadır.
- Mevcut sistemin hidrolik modellemesi tüm ilçelerde tamamlanmamıştır.

SASKİ ise verdiği cevapta eksikliklerin en kısa sürede çözüme kavuşturulması amacıyla gerekli önlemler alınacağını dile getirdi.

SÖZLEŞMELİ 6 PERSONEL MÜDÜR YAPILMIŞ

Raporda, SASKİ'nin sözleşmeli olarak istihdam edilen 6 personeli, müdür kadrolarında vekâleten görevlendirdiği kaydedildi. Sayıştay, memurlarca yürütülmesi gereken müdürlük görevinin, vekâleten de olsa sözleşmeli statüsündeki personel eliyle yürütülmesi mevcut yasal düzenlemelere aykırı olduğunu açıkladı.

SASKİ, söz konusu birimlerde yeterli bilgi ve tecrübeye sahip personel olmadığından 6 sözleşmeli personelin Şube Müdürü Vekili (tedviren görevlendirme) olarak görevlendirildiğini ve bu görevlendirmeler için herhangi bir ücret ödemesi yapılmadığını ancak söz konusu birimlerde kendilerinden daha tecrübeli, bilgili ve yetkin personel bulunması durumunda görevlendirmelerin memur personel içinden yapılacağını belirtti.

[old_news_related_template title="Borç batağındaki AKP'li Bursa Belediyesi'nden 5 milyonluk taşıt bağışı" desc="Sayıştay, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım iştiraki BURULAŞ'ın yasaya açıkça aykırı olmasına rağmen 2 dernek ve bazı belediyelere 5 milyon 158 bin lira değerinde tam 37 adet araç bağışladığını ortaya çıkardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/14/iecrop/bursa-buyuksehir_16_9_1668457015.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/borc-batagindaki-akpli-bursa-belediyesinden-5-milyonluk-tasit-bagisi-7479816/"]

[old_news_related_template title="AKP'li belediyenin yaptığı 68 ihalenin 56'sı adrese teslim" desc="Sayıştay, AKP'li Giresun Belediyesi'nin 2021 yılı içerisinde yaptığı 68 ihalenin sadece 12 tanesinin açık ihale olduğu geri kalan 56 ihalenin ise kamuoyunda adrese teslim ihale olarak bilinen pazarlık usulüyle yapıldığı tespit etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/14/iecrop/detay-kopya-2_16_9_1668404497.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-belediyenin-yaptigi-68-ihalenin-56si-adrese-teslim-7478364/"]