Binlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen ve yurt dışında firari olan Faruk Fatih Özer tarafından kurulan kripto para borsası Thodex hakkında, 21 sanığın Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve Yönetme, Örgüte Üye Olma, Bilişim Sistemleri Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık, Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandırıcılığı ve Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama suçlarından toplamda 40 bin 564’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları istemiyle yargılanmalarına başlandı.

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Güven Özer ve Serap Özer’in de aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanık ve tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, bazı müştekilerin zararlarının giderilmesi nedeniyle şikayetlerinden vazgeçtiklerini tutanağa geçirdi.

"SADECE MAĞDUR OLAN İNSANLAR THODEX VE ÖZER AİLESİDİR"

Kimlik tespitlerinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Tutuklu sanık Güven Özer savunmasında, “Ne kardeşlerimin ne buradaki arkadaşların vatanına milletine karşı art niyettli davranışlarda bulunabileceklerini sanmıyorum. Thodex’te yönetici olduğum söyleniyor. Ben yönetcilik yetkisi kullanmadım. Aynı ofisi kulanmamla buradaki herkesi firmada görmekteydim. İnsanlara daha iyi hizmet verebilmek için canla başla çalıştıklarını görmüştüm. Kardeşimin yurt dışına çıktığını ana haber bültenlerinde öğrendim. Kardeşim Faruk Fatih Özer sahibi olduğu platform üzerinden kamuoyu açıklaması yapmıştı. Şirketin ve ailemizin itibarını zedelediler. Dosyadaki mağdur olarak bulunan kişiler gerçek mağdur değiller. Buradaki sadece mağdur olan insanlar Thodex ailesi ve Özer ailesidir. İyi niyetimiz ortadadır” diyerek beraatini istedi.

"HER GEÇEN GÜN BÜYÜMEYE ENDEKSLİ BİR FİRMAYDIK"

Tutuklu sanık Serap Özer ise ön muhasebeci olarak işe başladığını belirterek, “Ben 2018’den beri oradayım. Her geçen gün büyümeye elverişli bir firma gördüm. Biz daha kardeşim Faruk Fatih Özer’in yurt dışına gittiği haberi çıkmadan, çağrı merkezi ekibini büyütmeye çalışıyorduk. Biz Thodex olarak her geçen gün büyümeye endeksli olan bir firmaydık. Biz normal Türkiye standartlarında çalışan bir firmaydık. 2017 ya da 2018’de Faruk benden kimliğimi ve pasaport bilgilerimi istemişti. Kardeşim olduğu için de vermiştim. Bunu verdiğimi de unuttum. 2021’de kendime Binance hesabı açtım. Koineks’teki paramı oraya aktardım” ifadelerini kullandı.

ZARARI GİDERECEK MADDİ GÜCÜ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Mahkeme başkanı “13 milyonun üzerinde bir para senin bilgilerinle yatırılmış” dedi. Sanık Serap Özer de, “Bana hesap harekerlerini gösterdiklerinde ‘Benim değil’ dedim. Faruk’a verdiğimi sonradan hatırladım” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanının zararları gidermek isteyip istemediğini sorması üzerine sanık Serap Özer, firmada muhasebeci olarak çalıştığını ve böyle bir maddi gücü olmadığını söyledi. Sanık Serap Özer, “Bir senedir çok zor şartlarda cezaevinde kalıyorum. Tahliyemi istiyorum” dedi.

"YÖNETİCİ DEĞİL, MAAŞLI BİR ÇALIŞANIM"

Söz verilen tutuklu sanık Cem Uzunoğlu savunmasında, “Kripto varlıklara ilgim olduğundan bu borsada hesap açtım. Thodex ile ilk ilişkim müşteri olarak başladı. Şirket yöneticisi değilim, maaşlı bir çalışanım. Eğer şirket içinde iddia edildiği gibi bir örgüt var ise, benim yöneticilik sıfatım yoktur. Ben sistemin güvenlik ve performansını gözeten teknik kararlar dışında hiçbir karar mekanizmasına dahil olmadım. Bir yıldır haksız yere tutuklu olarak yaşamaktayım. Suçlamaları kabul etmiyorum” şeklinde konuştu.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Faruk Fatih Özer’in avukatı Sevgi Erarslan, firari sanık Özer’in el yazısı ile yazılmış vekaletnameyi dosyaya sunduklarını ve sanığa soru sormak ve beyanda bulunmak istediklerini söyledi. Mahkeme, noter aracılığıyla sunulan bir vekaletname olmaması sebebiyle soru sorma talebinin kabul edilmediğini tutanağa geçirdi.

Firari Faruk Fatih Özer’in avukatları, mahkeme hakiminin taraflı olduğunu öne sürerek reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim talebinin duruşmayı uzatmak amaçlı olduğunu belirten mahkeme, talebi reddetti.

"NEDEN CEZAEVİNE GİRDİĞİMİ BİLMİYORUM"

Tutuklu sanık Onurcan Gündüz suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Faruk Fatih Özer’in yurt dışına kaçmasıyla birlikte cezaevine atıldım. Neden cezaevine girdiğimi bilmiyorum. Ben bu suçu işlemedim. Banka hesaplarımın kullanılmasının suç oluşturduğunu cezaevine girdikten sonra öğrendim. Şikayetler geldikten sonra ne zaman çözülecek diye Faruk Fatih Özer’i aradım. En kısa sürede sorunu çözeceklerini, teknik bir aksaklık olduğunu, sıcak cüzdanlara gerekli olan bakiyenin yükleneceğini söyledi” dedi.

Tutuklu sanık Ergün Acar ise, “Faruk Fatih Özer şirket içi mesajlaşma programı üzerinden bize yazdı. İşi çevirmeye yetecek kadar nakiti kalmadığını ve şirketi Balkanlar’da bulunan bir bankaya satacağını söyledi. Bu mesajdan sonra kendisine ulaşmaya çalıştık ancak ulaşamadık. Beklemeye başladık. Daha sonra site bakım moduna alındı. Ardından kaçtığına ilişkin haberler çıkmaya başladı. Siteye giremeyince sitenin kapandığını anladık” dedi.

Tutuklu sanık Mesut Can Arbaz savunmasında, “Mağdurlara şunu söylemek istiyorum. Böyle bir kurumda hizmet verdiğim için çok üzgünüm. Mağduriyet yaşansın istemezdim” dedi.

"YARAR MI DENİR BİLMİYORUM AMA"

Tutuksuz sanık Zuhal Özer, “Faruk Fatih Özer benim kaynımdır. Sigortadan yararlanmaktan başka hiçbir ilişkim olmamıştır işyeri ile. Hayatımın hiçbir döneminde kimseyi kandırmak gibi bir amacım olmadı. 2 tane çocuğum var zaten. Ben şirkette yer almadım sadece sigortam yattı. Genel sağlık sigortasından yararlanmak ve emekliliğim adına. Kaynımın böyle bir yararı oldu bana. Yarar mı denir bilmiyorum ama. Faruk Fatih Özer ile abla kardeş gibiydik” dedi.

TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Faruk Fatih Özer hakkındaki kırmızı bülten kararının devamına kadar vererek, Özer’in babası Zülküf Özer’in tanık olarak dinlenmesi için zorla getirilmesine hükmetti. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, Faruk Fatih Özer’e avukat tayini için baroya müzekkere yazılmasına da hükmetti.

[old_news_related_template title="Firari Thodex patronu etkin pişmanlık istedi " desc="İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Thodex soruşturması iddianamesinde, firari şüpheli Faruk Fatih Özer'in etkin pişmanlıktan yararlanmak için bazı mağdurların zararını karşıladığına ilişkin dekontları dosyaya sunduğu bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/thodexx_16_9_1649170044_16_9_1649320649.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/firari-thodex-patronu-etkin-pismanlik-istedi-7059551/"]

[old_news_related_template title="Thodex'in firari CEO'su Faruk Fatih Özer şikayetçilere para gönderiyor" desc="Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce insanı mağdur edip kayıplara karışan Faruk Fatih Özer'in avukatı, yaklaşık 1 hafta içerisinde 373 mağdurun toplam zararını giderdiklerini öne sürdü. Sanık avukatları ise 'Geçen hafta itibariyle sadece 8 kişinin zararı giderildi. Bunların zarar miktarı da yaklaşık 2 milyon civarında' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/furk_16_9_1647247510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/thodexin-firari-ceosu-faruk-fatih-ozer-sikayetcilere-2-milyon-tl-gonderdi-7009587/"]