Operasyon, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Polis ekipleri, 31'i Twitch fenomeni, 6'sı çocuk 44 şüphelinin yakalanması için sabah saatlerinde,  İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın, Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir ve Manisa’da operasyon düzenledi.

Baskında aralarında, Muhammed Işık, Boran Mahmutoğlu, Figen Benli, Dilara Esma Toprakçı, Sude Eldem gibi isimlerin de bulunduğu 40 şüphelinin yakalandığı öğrenildi.

ÇALINTI KARTLA BAĞIŞ

Siber Polisinin gerçekleştirdiği operasyon, kredi kartı dolandırıcılığıyla ilgili olduğu belirtildi. İddiaya göre, kredi kartı dolandırıcıları, başkalarına ait kopyaladıkları kartları aklamak için bazı Twitch fenomenleriyle anlaşma yaptı.

Kopya kredi kartlarındaki paralar, Twitch üzerinden bağış yapılmasını sağlayan “Bit”e dönüştürüldü. Daha sonra ise bu bitler, dolandırıcıların anlaştıkları isimlere bağış olarak gönderildi.

BAŞKALARINA AİT KARTLARLA "BİT" ALDILAR

İddiaya göre, dolandırıcılarla anlaşan Twitch fenomenleri, aldıkları paraların büyük oranını sanal para olarak iade etti.

Komisyon alarak kopya kredi kartlarının aklanmasına yardımcı oldukları iddia edilen Twitch fenomenleri, geçtiğimiz yıl sosyal medyada gündem olmuştu.

Sosyal medya üzerinden gerçekleştirildiği iddia edilen dolandırıcılık olayını CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in TBMM gündemine taşımıştı.

BİLGİLERİ ALINMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, geçtiğimiz Kasım ayında, bazı ünlü Twitch fenomenleri bilgilerine başvurmak üzere emniyete çağırılmıştı.

1 MİLYON DOLAR

Polis ekiperince yapılan çalışmalarda, kredi kartlarından yapılan vurgunun boyutları da ortaya çıktı. Twitch üzerinden polis ekiplerinin şu ana kadar tespit ettiği vurgunun 1 milyon dolar olduğu belirtildi.

GÜRSEL TEKİN AÇIKLAMA YAPTI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 11 ilde 6’sı çocuk 44 şüpheli hakkında bir operasyon düzenlendiği ve çeşitli şahısların gözaltına alındığını öğrendik.

Burada uluslararası boyutu da olan önemli bir suç ile karşı karşıyayız. Ekonomik çıkar amaçlı suç örgütleri ile bağlantılı bazı kişiler ve bunların yöneticileri twitch platformu üzerinden yayın yapan kişilerle anlaşarak çalıntı kredi kartından elde edilen suç gelirleri başta olmak üzere, bir çok yasadışı geliri aklıyorlar. Çocuklara komisyon veriyorlar, bu komisyon karşılığında kendilerinin kripto para cüzdanlarına para gönderiliyor, bu yolla kirli parayı sisteme sokuyorlar. Bugüne kadar yapılan bu aklama operasyonunun yaklaşık 10 milyon dolarlık bir hacme ulaştığı ve belki bunun çok üstünde olduğu da söyleniyor. Konu tüm boyutlarıyla yargı aşamasında ortaya çıkacak.

Twitch dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon’a ait bir yayın platformu. Twitch veya Amazon tarafından bugüne kadar bir açıklama yapılmamasını, konuya gereken ciddiyet ile yaklaşılıparaştırılmamasını da ayrıca dikkate değer buluyorum. Eğer Twitch “yayın platformum üstünden kara para aklansın” demiyorsa gereken adımı atmalıydı. Biz hemen bir önerge hazırlayarak konuyu TBMM gündemine taşıdık, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da dikkatini çektik. Bugünden sonra, hükümet gereken girişimi başlatmalı, Amerikan Hükümeti’nin de konuya eğilmesini sağlayarak bu platformun kara para aklamak için bir araç haline getirilmesine engel olmalı.

En başından beri konuyu dikkatle takip eden, tüm karar alıcıları uyaran ve bizlerin de konuyla ilgilenmesini tertemiz gençlerimize de teşekkür ediyorum #TemizTwitch diyen, suça ve haksız kazanca asla izin vermeyen arkadaşlarımızı kutluyorum."

 

[old_news_related_template title="6 ilde sosyal medya dolandırıcılarına operasyon" desc="Diyarbakır merkezli 6 ilde, sosyal medyada takipçileri çok olan hesapları ele geçirip, bunların üzerinden yatırım vaadi ile dolandırıcılık yaptıkları tespit edilen 19 şüpheli, polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/24/iecrop/1-18_16_9_1640352542.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/6-ilde-sosyal-medya-dolandiricilarina-operasyon-6846874/"]