İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Mart 2019’da Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem ile gazetenin sahibi Turan Atabey, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) "üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasını hükmetmişti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya 2020 yılında Yargıtay’a geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren Erdem hakkındaki tebliğnamesini hazırlayarak, temyiz istemini görüşecek Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderdi.

Tebliğnamede, Eren Erdem hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının onanması talep edildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin numarası 2021 yılında Yargıtay 3. Ceza Dairesi olarak değiştirildi.

Karşı Gazetesi Davası ile ilgili son kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdi.

Temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay, hapis cezası kararını bozdu.

Kararda, yardım suçunun unsurlarının oluşabilmesi için suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte bilerek ve isteyerek yardım edilmiş olması gerektiği kaydedildi. “Başka bir ifadeyle, yardım fiilinin örgütün suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgüt olduğu bilinerek gerçekleştirilmiş olması gerekir” denildi.

AİHM KARARLARINA ATIF

"Basında, özgürlük sınırlarını aşar biçimde, terör örgütlerinin propagandasının yapılması veya örgüte ait bildirilerin yayınlanması hallerinde suçun unsurlarının oluşacağı" belirtilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıf yapıldı.

Yerel mahkemece sanıklar hakkında, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" amacıyla hareket ettiğine dair, her türlü şüpheden uzak somut delile dayanmadan mahkumiyet hükmü kurulduğuna dikkat çekilen kararda, “Kuşkulu ve tam olarak aydınlatılmamış olaylar ve iddiaların sanıkların aleyhine yorumlanarak mahkumiyet hükmü kurulamayacağı, yine ceza mahkumiyetinin yargılama sürecinde toplanan kanıtların bir kısmına dayanılarak ve diğer bir kısmı göz ardı edilerek ulaşan olası kanıya değil, kesin ve açık bir ispata dayanması ve bu ispatın hiçbir kuşku ve başka türlü bir oluşa olanak vermeyecek açıklıkta olması gerektiği” ifadeleri kullanıldı. Kararda, “Sanıkların beraatleri yerine delillerin değerlendirilmesinde düşülen yanılgı sonucu yazılı şekilde mahkumiyet hükmü kurulması bozma nedeni yapılmıştır” denildi.

Erdem ve Atabey hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan 4 yıl 2 ay, Erciş'e de aynı suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

"BUGÜNE KADAR OĞLUMU GÖREMEMİŞTİM, KARARI DUYUNCA ÇOK MUTLU OLDUM"

SÖZCÜ'ye konuşan Eren Erdem, Yargıtay kararını şöyle değerlendirdi:

* "5 yıl boyunca bir hukuk mücadelesi verdim. Bunun 2 yılını hapiste geçirdim. 3 yıldır bir terör örgütüne yardım ettiğim iddiasıyla dosyam Yargıtay’da bekliyor. Ben bütün haklarımdan mahrum edilmiş şekilde hayatıma devam ediyordum. Bu 4,5 yılın sonunda karar verildi.

* Benimle ilgili terör örgütüne yardım iddiasından usul ve esastan bozarak, beraatime karar verilmesi yerel mahkemeye tembih edildi. Bunu duyunca çok mutlu oldum. 5 yıllık duygumu şöyle ifade etmeliyim; oğlum Almanya’da yaşıyor tedavi nedeniyle. Oğlumu bugüne kadar okulunda görmedim. Pasaportum iptaldi. Kararı duyunca mutlu oldum."

"MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen Yargıtay kararını da değerlendiren Eren Erdem, şu ifadeleri kullandı:

* "İlerleyen saatlerde Canan hanımın kararını öğrendim, haklı olarak büyük üzüntü yaşadım. Tabiri caizse sevincim kursağımda kaldı. Bir yanda benim 5 yıllık mücadelem neticesinde elde ettiğimiz bir pozitif karar, diğer yanda ise 10 yıl önce attığı iddia edilen tweetlerden ceza almış bir yol arkadaşım.

* 10 yıl önce Fethullaçı terör örgütü öven, bütün AKP’lilerin aklandığı bir ortamda doğru yahut montaj olduğu belli olmayan 10 yıllık tweetlerden ceza alan bir CHP il başkanı. Dolayısıyla kendi adıma yaşadığım sevincin tamamını bu kararla kaybettim ve büyük bir üzüntü içerisine girdim. Herkes için adalet noktasında mücadeleyi büyüteceğiz."

"MAHKEMEYE TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ, GELİRİNİ SMA HASTASI ÇOCUKLARA DAĞITACAĞIZ"

Eren Erdem, Yargıtay kararı sonrası, cezaevi hükmüne karşı mahkeme heyetine dava açacaklarını ve elde edilen tazminat gelirinin SMA hastası bir çocuğa bağışlanacağını duyurdu. Eren Erdem şöyle konuştu:

* "17 ay cezaevinde kaldım ve Yargıtay benim orada kalmamam gerektiğine kararını verdi. Buradan doğan bir takım haklarım vardır. Biz bu kararı veren mahkeme kararı sebebiyle o mahkemeye tazminat davası açacağız. Buradan elde ettiğimiz tüm gelirleri, SMA hastası çocuklara dağıtacağız.

* Neticede devletin bir kurumu beni mahkum etti, diğer kurumu akladı. Açacağımız bu dava, devlete karşı açılmış bir dava olmayacak. Bizimle ilgili hukuksuz kararı veren mahkeme heyetine karşı açılmış bir dava olacak.

* Buradan oluşacak tazminat hakkımızı, bir SMA’lı çocuğumuzun yaşama dönmesi için kullanacağız. Benim cezaevindeki 2 yılımın hiçbir maddi karşılığı yoktur. Ancak o günleri unutmam için SMA hastası bir evladımın hayata dönmesi kafi gelecektir ve bana o günleri unutturacaktır."

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Canan Kaftancıoğlu kararına tepki: Erdoğan sen ikiyüzlüsün, zorba ve manipülatörsün" desc="Yargıtay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 3 davadan aldığı cezaları onadı. Karara tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Erdoğan sen ikiyüzlüsün, zorba, manipülatörsün' dedi. Kılıçdaroğlu, 21 Mayıs'ta Bursa'da yapılacak mitingin İstanbul'da olacağını da söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/12/iecrop/chp-24_16_9_1652372995.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/kemal-kilicdaroglundan-canan-kaftancioglu-kararina-tepki-erdogan-sen-ikiyuzlusun-zorba-manipulatorsun-7131394/"]