31 Temmuz 2022'de gerçekleştirilen KPSS'de çıkan bazı soruların, sınav öncesinde bir yayınevinin deneme kitaplarında yayımlandığı yönünde sosyal medyada paylaşımlar gündeme gelmiş, konuyla ilgili hem Devlet Denetleme Kurulu hem de YÖK inceleme başlatmıştı.

YÖK'ün, iptal edilen KPSS'ye ilişkin ön raporu açıklandı. Raporda, sınav sorularının sızdığı yönünde herhangi bir tespitin yapılamadığı kaydedildi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya


"HİÇ Mİ UTANMIYORSUNUZ?"

Konuyla ilgili açıklama yapan Yıldırım Kaya, rapora tepki göstererek şöyle konuştu:

“31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS’de yolsuzlukların olduğunu iddia etmiştik. Bizim iddiamız üzerine hem Devlet Denetleme Kurulu hem YÖK inceleme başlatmıştı, Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunmuştuk oradan her hangi bir sonuç çıkmadı. Fakat dün YÖK Denetleme Kurulu müfettişleri raporunu açıkladı. Hiçbir kanıt bulamamışlar. Soruların çalınmadığını söylüyorlar. Peki sorarım size; neden ÖSYM Başkanını, Devlet Denetleme Kurulu üç soru çalınmıştır diye görevden aldı? Neden şimdi görevden alınan ÖSYM başkanı hakkında soruşturma talebiyle bir müracaat var? Hiç mi utanmıyorsunuz. Çok açık ve net, ya Devlet Denetleme Kurulu yalan söylüyor, ya da YÖK, siz yalan söylüyorsunuz.”

"31 TEMMUZ’DA BAL GİBİ DE SORULAR ÇALINDI"

“31 Temmuz’da bal gibi de sorular çalındı” diyen Kaya, “Yetmedi, 18 Eylül’de yapılan KPSS’de de soruların çalındığı yetmiyormuş gibi ayrıca, optik okuyucu üzerinde hileler yapıldı. Binlerce gencin hayalleri, optik okuyucu üzerinden çalındı. Sınav kâğıtlarının optik okuyucu tarafından işaretlenen belgelerin incelenme talebine şu ana kadar ÖSYM yanıt vermedi.” ifadelerini kullandı.

"NEDEN BU İNSANLARIN TALEPLERİNİ İNCELEMİYORSUNUZ?"

Kaya, “Eyy ÖSYM, eyy ÖSYM’ye yeni atanan başkan neden bu insanların taleplerini incelemiyorsunuz? Hiç mi vicdanınız yok. Hem 31 Temmuz’da yapılan sınavda, hem 18 Eylül’de yapılan sınavda yolsuzluk, usulsüzlük ve hırsızlık var. Bal gibi var. Cumhuriyet savcılarına bir kez daha çağrı yapıyorum; çalınma var, ama hırsız ortada yok. Bir şey çalınmışsa, bunu çalan da vardır. Bunu bulmak Cumhuriyet savcılarının birinci görevidir.” diye konuştu.