Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'nın artan trafik ve toplu taşıma ihtiyacının uzun vadeli çözümü için şart olarak görülen Metro’nun 2. etabına Cumhurbaşkanlığı tarafından onay verilmemesine “borçlanma kriterlerinin uygun olmadığı” gerekçesinin gösterilmesinin doğru olmadığını açıkladı.

Zeydan Karalar, Adana'nın 1,9 ile borçlanma sınırının üzerinde olduğu için metro projesinin onaylanmadığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Adana'nın 1,32 ile borçlanma limitinin altında olduğunu, bu oranda Kocaeli, İzmir, Hatay gibi illerin mali tablosundan daha iyi durumda olduklarını kaydetti.

"YAĞMURLARDA SU BİRİKİNTİSİ OLMUYOR"

2022 yılının ilk değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Karalar, Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda grafiklerle belediyenin yaptığı çalışmaları anlattı.

Eskiden kuvvetli yağışlar yaşandığında sel ve su baskını yaşanan kentin önemli noktalarında yaptıkları yağmur suyu tahliye sistemlerinin meyvesini almaya başladıklarını görüntüler eşliğinde karşılaştırmalı olarak anlatan Karalar, "Adana’da çok sert yağmurlar yağdığında 12, 13 yerde su birikintileri olur trafik engellenirdi. Yaptığımız çalışmalar sonunda o görüntülere son verdik. Bizim yaptığımız yağmur suyu tahliye hatlarıyla eskiden eser kalmadı. Adana halkı rahat ediyor artık" dedi.

"POLEMİK OLUŞTURMA NİYETİNDE DEĞİLİZ"

Metro yatırım projesinin Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadığını hatırlatan Başkan Karalar, "Bizim yeni bir polemik açma, yeni bir tartışma ortamı oluşturma niyetimiz yok. Aslında benim ilk açıklamamda da bir olumsuzluk içermedi. Benim ifadem şu; ‘Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasını bekliyorduk. Niçin onaylanmadığını bilmiyoruz. Bir eksiğimiz varsa düzeltip tekrar göndereceğiz. Çünkü Adana, metrosuz olmaz’ dedik’’ ifadesini kullandı.

"HEDEFİM GELİR GİDERİ DENGELEMEK"

"Nüfusumuz ve alanımız fazla olduğu halde gelen maliye payımız düşük" diyen Karalar, "Mersin ve Hatay’dan daha kalabalık ve alanımız daha büyük olduğu halde payı düşük alıyoruz. Konya ile nüfusumuz eşit ama yine düşük alıyoruz. Biz onlardan kesip bize verin demiyoruz. Bizim onlardan fazla almamız gerektiğini söylüyoruz her platformda. Benim hedefim 2022 sonunda gelir gideri dengeli hale getirmek’’ şeklinde konuştu.

"İSTEKLERİMİZİN TAMAMI ADANA İÇİN"

Karalar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Valimiz başta olmak üzere şehrin tüm dinamiklerini yanımızda olmaya çağırıyoruz. Milletvekillerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımıza buradan çağrı yapıyorum. Birlik olup Adana’nın bu durumunun peşinde olsunlar. Cumhurbaşkanımıza bu konuları, metroyu doğru ve iyi bir birliktelikle Adana için istediğimizi anlatırsak destek olacağını ve onaylayacağını sanıyorum.

İsteklerimizin tamamı Adana için bizim. Metronun 2. Etabını ve şehrin kuzeyinden hafif raylı sistem projesini de dosyaya hazırlayıp tekrardan sunacağız. Bu proje tamamlandığında Adana trafiği de rahat bir nefes alacaktır. Metro’nun 2.etabı Akıncılar’dan stada kadar 8 durak ile bağlanacak. Hafif raylı sistem ise Medline Kavşağı’ndan Şehir Hastanesine uzanacak."

[old_news_related_template title="Bir CHP’li belediyenin daha metrosuna onay çıkmadı" desc="İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi ve finansı hazırlanan Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap metrosunun ardından Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Adana Metrosu 2. Etabı’na Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay verilmedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/18/iecrop/adana-metro_16_9_1642492096.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bir-chpli-belediyenin-daha-metrosuna-onay-cikmadi-6895146/"]