Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nda 12 Ağustos 2021 tarihinde, 9 yaşındaki oğluna göstermek için torpil patlatırken yangına sebep olduğu gerekçesiyle 3 yıl 6 aya kadar hapis ile cezalandırılması istenen Göker U.'nun yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı.

Anadolu 43. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Göker U. katılmazken, avukatı hazır bulundu.

ORMAN VEYA SİT ALANI OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Sanık avukatı müvekkilinin suç kastı olmadığını savunarak, “Davaya konu yerin orman veya tarihi sit alanı olduğuna dair herhangi bir bilgi elde edilememiştir” dedi.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanığa yüklenen suçun ön ödemeye tabi olduğu ve sanık tarafından ön ödeme önerisinin yerine getirildiğini belirtilerek, düşme kararı verilmesi talep etti..

Mütalaanın ardından söz alan sanık avukatı ise, müvekkilinin çıkan yangını kendi çabaları ile söndürdüğünü ve yardım istediğini söyledi.

DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ

Sanık hakkında ‘taksirle orman yangınına neden olmak’ suçundan cezalandırılması dava açıldığını, sanığa yüklenen eylemin ‘taksirle yangına neden olmak’ suçu kapsamında kaldığı ve suçu işlediği belirten mahkeme, sanığa yüklenen suçun önödeme kapsamına alındığını kaydetti. Mahkeme, Sanığın ön ödeme ihtaratına uyarak belirlenen miktarı Maliye Hazinesine yatırması sebebiyle sanık hakkında açılan kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, patlamayan bir torpilin fitilinin çevresindeki otları tutuşturması sonucu yangın meydana geldiği belirtildi.

Göker U.'nun yangını önce ayağı ile söndürmeye çalıştığının aktarıldığı iddianamede, söndüremeyince özel güvenlik görevlilerine haber verdiği, birlikte müdahale ederek yangını söndürdükleri anlatıldı.

Olay yeri inceleme raporuna göre, korudaki ormanlık alanın otluk kısmında tahmini olarak 70-80 metrekarelik alanın yandığının tespit edildiği aktarıldı.

Savcılık, Göker U.'nun “dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme” suçundan 1 yıldan 3 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

 

[old_news_related_template title="Bakanlığa Validebağ Korusu'nun ‘orman ve sit alanı’ olup olmadığı sorulacak" desc="Validebağ Korusu’nda, 9 yaşındaki oğluna göstermek için torpil attığı sırada yangına sebep olduğu gerekçesiyle Göker U. isimli kişinin 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, Validebağ Korusu’nun orman alanı, özel mülk veya doğal tarihi sit alan olup olmadığı konusunda bilgi verilmesinin istenmesine karar verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/08/iecrop/validebag-depophotos-1_16_9_1534333476-880x495-1_16_9_1637769200_16_9_1644312796.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakanliga-validebag-korusunun-orman-ve-sit-alani-olup-olmadigi-sorulacak-6939812/"]