Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hızla yayılan maymun çiçeği virüsünü dünya genelinde acil durum ilan etmesinin ardından Avrupa Komisyonu virüse karşı geliştirilen Imvanex aşısına satış izni verdi.

DSÖ, cumartesi günü aldığı kararla, maymun çiçeği virüsü salgınını halk sağlığı açısından "uluslararası endişe verici acil durum" olarak tanımlamıştı. Kuruluşun bu nitelemede bulunması salgına karşı eşgüdümle müdahalede bulunulmasını kolaylaştırıyor.

Danimarka merkezli biyoteknoloji şirketi Bavarian Nordic BAVA.CO tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Avrupa Komisyonu, Imvanex aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı etkili aşı olarak satışına dün itibarıyla izin verdi. AB daha önce aşının sadece çiçek hastalığına karşı kullanılmasına izin veriyordu.

ABD ve Kanada ise aşının maymun çiçeği virüsüne karşı kullanılması için daha önce izin vermişti.

Bavarian Nordic'in CEO'su Paul Chaplin, "Onaylı bir aşının varlığı ülkelerin yeni çıkan hastalıklarla mücadelede hazırlık seviyesini artırabilir. Ancak bu sadece yatırım yapılması ve biyolojik hazırlık için yapısal planlama ile sağlanabilir" dedi. Bavarian Nordic hisseleri maymun virüsü çiçeği aşısına olan talebin yarattığı beklentiyle geçen üç ayda %122 yükseldi.

[old_news_related_template title="DSÖ duyurdu: Maymun çiçeği virüsü için 'küresel acil durum' ilan edildi" desc="Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye de dahil olmak üzere onlarca ülkede görülen maymun çiçeği salgınına yönelik 'küresel acil durum' ilan etti. Açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, 'Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ndeki kriterleri karşılayan ve yeni bulaşma yolları ile dünyaya hızla yayılan bir salgınımız var' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/maymuncicegi-shutterstock_16_9_1655011989-1_16_9_1658586647.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/dso-duyurdu-maymun-cicegi-virusu-icin-kuresel-acil-durum-ilan-edildi-7266289/"]

[old_news_related_template title="ABD, maymun çiçeği virüsü için harekete geçti, ek aşı sipariş etti" desc="ABD'de dün itibariyle iki çocukta maymun çiçeğinin görülmesiyle bugün açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ek maymun çiçeği aşısı sipariş ettiklerini ve test kapasitesinin artırdıklarını açıkladı. ABD sağlık yetkilileri, 2023'ün ortasına kadar 6.9 milyon dozdan fazla aşının teslim edileceğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/shutterstock_2051584673_16_9_1658575267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-maymun-cicegi-virusu-icin-harekete-gecti-ek-asi-siparis-etti-7265910/"]