Corona virüsü salgını karşısında hızla geliştirilen Covid-19 aşıları arasında en yaygın kullanılanlarındna olan Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Comirnaty ile ilgili endişe veren bir araştırma İsrail'den geldi.

İsrailli bilim insanları Türkiye'de de kullanılan aşının dördüncü dozunu belirli gruplar üzerinde denemeye başladı. 154 sağlık çalışanına iki hafta önce aşı yapılırken Sheba Tıp Merkezi'nde çalışanların verilerini inceleyen uzmanlar dördüncü doz aşının "çok az" koruma sağladığını tespit etti.

Tel-Aviv'deki sağlık merkezinde çalışanların antikor seviyelerinin arttığına dikkat çeken bilim insanları buna karşılık, dördüncü doz corona virüsü aşısının Omicron varyantına karşı sağladığı koruma oranının düşük olduğunu duyurdu.

Araştırmayı yürüten Gili Regev-Yochay, "Dördüncü doz aşı Omicron varyantına karşı kısmen koruma sağlıyor. Aşı önceki varyantlara karşı etkiliydi fakat Omicron varyantına etkisi az. Fakat deneme sürecinde şunu gördük, aşı olanlar hastalansa bile ya çok az semptom gösteriyor ya da hiç semptom göstermiyor" dedi.

Regev-Yochay ayrıca, "Risk grubundakilere dördüncü doz aşı vermek doğru bir karardı fakat elde ettiğimiz sonuçlar bunu bütün topluma vermeye gerek olmadığını gösterdi" ifadesini kullandı.

Aralık ayının sonunda vakaların artmasıyla birlikte 60 yaşın üzerindekilere ve bağışıklığı düşük kişilere dördüncü doz aşı uygulayan İsrail'de resmi verilere göre yaklaşık 500 bin insan ekstra doz aşı oldu.

[old_news_related_template title="Ülkede panik: 'Yurt dışından gelen paketleri eldivenle açın, Omicron bulaşabilir'" desc="2019'un son haftalarında Çin'de ortaya çıkan corona virüsü Omicron varyantıyla endişe yaratmaya devam ediyor... Dünya çapında ölüm sayısı 5.5 milyonu geçerken, Çin yönetimi vatandaşlarına uyarıda bulunarak, 'Yurt dışından gelen mektupları ve paketleri eldivenle açın, Omicron bulaşabilir' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/17/iecrop/covid-shutterstock_16_9_1642422391.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/ulkede-panik-yurt-disindan-gelen-paketleri-eldivenle-acin-omicron-bulasabilir-6893781/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından Omicron uyarısı: 'Şaşırtıcı' yeni belirtisi ortaya çıktı" desc="Dünya genelinde birçok ülkede baskın varyant olan Omicron varyantı ile ilgili dikkat çekici bir uyarı ABD'den geldi. Bilim insanları yeni ve 'şaşırtıcı' bir semptom hakkında açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/12/iecrop/tuvalet-shutterstock_16_9_1641988182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlarindan-omicron-uyarisi-sasirtici-yeni-belirtisi-ortaya-cikti-6883895/"]