Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bebeklerin kaçırılması ya da karıştırılmasını önlemek adına 2017 yılında 'Pembe Kod Takip Sistemi' uygulamaya konuldu.



Anne ve bebeğin bileğine takılan 'çipli bileklik'le takip sağlanan proje, 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 'Sağlıkta En İyi Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi Çözümü' ödülünü aldı.

Pembe Kod Takip Sistemi sayesinde bebeklerin ve annelerin bileğine takılan çip, 1,5 metre birbirinden uzaklaştırıldığı an, hareket sensörlerinin devreye girmesiyle alarm çalıyor ve bina kapıları otomatik olarak kilitleniyor.



Hastanedeki Pembe Kod Takip Sistemi aşamalarının tatbikatında; yeni doğmuş bir bebeğin annesinin yanından çıkarılmasıyla alarm çalmaya başladı. Otomatik olarak kilitlenen kapıların ardından en yakın güvenlik personeli teyakkuza geçip bebeğe ulaştı.

ANNE VE BEBEĞİN GÜVENLİĞİ SAĞLANIYOR

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü Nuri Karslıoğlu, uygulanan sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bugüne kadar hastanemizde 53 binin üzerinde bebek doğumu gerçekleşti. Doğan her bebeğe güvenliklerini sağlamak için çipli bilekliklerden takıldı. Anneyle bebeğin yaklaşık 1,5 metre ayrılması durumunda sistem devreye girmekte. Sistem devreye girdiği an güvenlik odasına kod düşmektedir ve bölgenin güvenliği, bebeğin kaçırılmaması açısından bölge izole edilmektedir. Tatbikatlarımızda olumlu sonuçlar almaktayız."



Yeni doğum yapan Ayşe Orhan, uygulamaya ilk kez şahit olduğunu belirterek, "Daha önce böyle bir uygulamayı duymamıştım. Şu anda olumsuz bir şey olduğu zaman bütün hastanede güvenlik sistemlerinin devreye gireceği için çok memnunum. Daha rahat ve huzurluyum" dedi. (DHA)

[old_news_related_template title="Hastanede bebeği kaçırmaya çalıştı, serbest kaldı" desc="Şişli'de hastanede babaannesi ile röntgen sırası bekleyen bebeğin yanına yaklaşan Fas uyruklu kadın, 'Bu çocuk benim' diye bağırarak 8 aylık Tercan bebeği kaçırmaya çalıştı. Kadın çıkarıldığı mahkemeden serbest bırakıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/22/iecrop/ikili_16_9_1621671078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hastanede-bebegi-kacirmaya-calisti-serbest-kaldi-6444609/"]