Geçtiğimiz günlerde yayınlanan üç araştırmanın özetine göre, günde iki ila üç fincan kahve içmek kalp hastalığı, kalp yetmezliği, kalp ritmi sorunu ya da herhangi bir nedenle erken ölme riskini %10 ila %15 oranında azaltıyor.

Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü'nde klinik elektrofizyoloji araştırma başkanı ve Avustralya, Melbourne'deki Alfred Hastanesi Elektrofizyoloji Başkanı Dr. Peter M. Kistler, "İnsanlar, kahvenin kalp atış hızını hızlandırabileceğinden, kahve içmenin belirli kalp sorunlarını tetikleyebileceğinden veya kötüleştirebileceğinden endişeleniyor. Kahve içmeyi bırakmaya yönelik genel bir tıbbi tavsiye mevcut ama araştırmalarımız farklı şeyler söylüyor" dedi.




Aynı zamanda araştırmanın başındaki isim de olan Kistler, günlük kahve tüketiminin kalp üzerindeki etkilerini araştırmak için, en az 10 yıl boyunca 500.000'den fazla kişinin sağlık sonuçlarını takip eden UK Biobank'tan gelen verileri kullandılar.

Katılımcıların kahve tüketimi günlük olarak bir fincandan altı fincana kadar değişiyordu. Araştırmada, kahve içme ile kalp ritmi sorunları arasındaki ilişkiler incelendi.

ÜÇ FARKLI ARAŞTIRMA YAPILDI


İlk çalışma, kalp hastalığı olmayan ve ortalama 57 yaşında olan 382.500'den fazla yetişkine odaklandı. Araştırmacılar, günde iki ila üç fincan kahve içen katılımcıların daha sonra çalışmanın odaklandığı kalp problemlerini geliştirme riskinin en düşük olduğunu buldu. Günde kabaca bir fincan kahve içen kişiler, en düşük felç geçirme veya kardiyovasküler hastalıktan ölme riskine sahipti.

İkinci çalışmada kafeinli öğütülmüş, kafeinli hazır ve kafeinsiz gibi farklı kahve türleriyle sağlık arasındaki bağlantılar incelendi. Sonuçlara göre, günde bir ila beş fincan öğütülmüş veya hazır kahve içmek, aritmi, kalp hastalığı veya yetmezliği veya felç riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıydı. Her gün iki ila üç fincan kahve içmek de, erken ölüm veya kalp hastalığından ölme riskini azalttı.

Üçüncü bir çalışmada yer alan katılımcılar da, halihazırda ritm bozukluğu veya bir tür kardiyovasküler hastalığı olan kişilerdi. Kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde kahveyle hastalık arasında bir bağlantı görülmedi. Aritmisi olan yetişkinlerde de günde bir fincan kahve içmenin erken ölüm riskini düşürdüğü ortaya çıktı.

Araştırmayı değerlendiren Dr. Kistler, "Çalışmamız günlük kahve tüketiminin güvenli olduğunu ve kalp hastalığı olan insanlar için sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini gösteriyor" dedi.

 

[old_news_related_template title="Küresel ısınma ile ilgili dikkat çeken bilimsel araştırma" desc="On binlerce iklim değişikliği belgesini analiz eden ve yüzde 99,9'dan fazlasının aynı fikirde olduğunu tespit eden yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınma insanların suçu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/19/iecrop/iklim_krizi-reuters_16_9_1634650725.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/kuresel-isinma-ile-ilgili-dikkat-ceken-bilimsel-arastirma-6716411/"]

[old_news_related_template title="Kalp krizine karşı susamadan su için" desc="Günde en az 6 bardak su içmenin kalbimiz için de çok faydalı olduğunu belirten Erk, “Araştırmalara göre 2 bardak ve daha az su içenlerin kalp krizi riski daha fazla” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/19/iecrop/02-su-12_16_9_1647711693.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/kalp-krizine-karsi-susamadan-su-icin-7021943/"]

[old_news_related_template title="'Corona geçirenlerin kardiyologlara gitmesinde fayda var'" desc="Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, 'Kol, akciğer ve kalp damarında pıhtı olan hastalarla karşılaştık. Coronavirüsün vücutta pıhtılaşmaya meyil oluşturduğunu artık biliyoruz. Dolaysıyla geçirmiş hastalarımızın kalp ve damar hastalıkları açısından belirtileri oluşursa ihmal etmeden kalp damar uzmanlarına görünmesinde fayda var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/11/iecrop/madrid-reuters_16_9_1613031040_16_9_1633947894.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-gecirenlerin-kardiyologlara-gitmesinde-fayda-var-6699965/"]