Araştırmacılar, insan beyninin internet arama motorunu kullanarak bulunan verileri hızlı bir şekilde unuttuğunu keşfetti. Bu verilerin çok kolay erişilebilir olması hatırlatıcı olmalarını engelliyor.

Çalışma, insanların bilişsel cimriler olduğunu buldu. Bu da; gerekli olmadıkça bilgileri hatırlama konusunda doğuştan gelen bir isteksizlik halini tanımlıyor. Bu tanıma göre; çalışma yoluyla veya saatlerce okuyarak zor kazanılmadığı sürece, bilgilerin çok kolay unutulacağı ileri sürülüyor.

BİLGİYİ HATIRLAMAK YERİNE NASIL ULAŞILACAĞINI HATIRLIYORLAR


Batı Almanya'daki Köln Üniversitesi'nden araştırma lideri Dr Esther Kang şunları söyledi: "Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi elektronik cihazlar aracılığıyla bilginin parmaklarınızın ucunda olması, genellikle dikkatin ve hatırlamanın azalmasına yol açar. İnsanlar, bilgiye kolay erişime sahip olduklarını bildiklerinde, ayrıntılı bilgileri hatırlamaktan ziyade, örneğin arama terimleri ile ona nasıl erişeceklerini hatırlarlar."

HAFIZASI İYİ OLANLAR, UNUTMAYA DAHA YATKIN


Araştırmacılar ayrıca, hafızası daha iyi olan kişilerin de Google aracılığıyla bulunan verileri veya diğer arama motorlarından alınan bilgileri unutmaya daha yatkın olduğunu buldu.

Kang şunları ekledi: "Çalışan bellek kapasitesi yüksek olanların, bilgi bir arama motoru sorgusu ile mevcut olduğunda, ayrıntıları kodlama ve alma olasılıkları daha düşüktür. Ancak, bilgiye nasıl erişeceklerini hâlâ hatırlarlar. Bu çalışma, kullanıcıların bilgiye istedikleri zaman kolayca erişebildiklerinde, ayrıntıları işleme olasılıklarının daha düşük olduğuna ve içeriği unutma olasılıklarının daha da yüksek olduğuna dair kanıtlar sağlıyor. Ayrıca, bilişsel kapasiteyle ilgili yaygın inanışların aksine, bu araştırma, bu bilişsel cimriliğin, işleyen bellek kapasitesi düşük olanlardan ziyade yüksek işleyen bellek kapasitesine sahip bireylerde daha belirgin olduğunu gösteriyor."

[old_news_related_template title="Bilim dünyasından yeni araştırma: Anıların nasıl oluştuğunu buldular" desc="Araştırmacılar beynin anıları nasıl oluşturduğunu çözdü. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ile bir grup araştırmacı, Nature Neuroscience'da yeni bir çalışma yayınladı. Araştırmacılar, anıların oluşmasından ve depolanmasından sorumlu beyin hücrelerini tanımladıklarını ve gözlemlediklerini söylüyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/11/iecrop/hafiza-shutterstock_16_9_1647004536.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-dunyasindan-yeni-arastirma-anilarin-nasil-olustugunu-buldular-7004409/"]

[old_news_related_template title="Dikkat çeken araştırma: Geri dönüştürülmüş şişeler daha fazla kimyasal içeriyor" desc="Yeni yapılan bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler, normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor. Bilim insanları, geri dönüşüm için kullanılan yöntemlerin halihazırda yeterli olmadığını öne sürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/20/iecrop/plastik-sise-reuters-1_16_9_1647770297.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/dikkat-ceken-arastirma-geri-donusturulmus-siseler-daha-fazla-kimyasal-iceriyor-7022618/"]

[old_news_related_template title="Uzmanlar uyardı: Şampuanınız sizi şişmanlatıyor olabilir" desc="Norveç'te yapılan yeni bir araştırma, şampuan, saç kremi, mutfak süngeri gibi her gün kullanılan ürünlerin insanları şişmanlattığını ortaya çıkardı. Uzmanlar, bu duruma neden olan kimyasalların kilo alımını tetiklediği konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/shutterstock_1866824440_16_9_1643270789.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/uzmanlar-uyardi-sampuaniniz-sizi-sismanlatiyor-olabilir-6914672/"]