Geçen cumartesi “Mafya, uyuşturucu, İstanbul’da bir ilçe” başlıklı yazıma Eseneler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’dan itiraz geldi. CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ın, Esenler gözlemleri aktardım ve Kılınç’ın şu cümlelerini paylaştım: “... 10 günde üç çocuğuyla evinde açlık çeken bir anneyle de karşılaştım; uyuşturucu bağımlılığından sonra uyuşturucu satıcısı haline gelmiş ve oğlu cezaevinde olduğu için acı çeken anne babayla da karşılaştım. Yoksulluktan neredeyse tamamen içine kapanmış ve artık toplumdan bir beklentisi kalmamış insanlarla da karşılaştım. Esenler’de perişanlık var, Esenler’de yoksulluk var, Esenler’de uyuşturucu girdabı var, Esenler’de büyük bir dram var.”

Yazımın ardından Tevfik Göksu aradı ve Kılınç’ın “verilere dayanmadan” bu açıklamayı yaptığını iddia etti ve şu açıklamayı iletti:

“... Mafya, uyuşturucu, İstanbul’da bir ilçe! başlıklı yazınızı büyük bir üzüntü ve hayretler içinde okuduk. Bahsettiğiniz konularda en ciddi çalışmaları yapan ve çok başarılı sonuçlar elde eden bir belediye yönetimin bulunduğu Esenler’i bu şekilde töhmet altında sokmanız gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Hiçbir veriye dayanmayan ve sadece bir milletvekilinin gözlemleriyle yaptığı açıklamalardan yola çıkarak böyle bir yazı kaleme almanız, doğrusu hem Esenler halkına, hem de yazdığınız konularda yıllardır mücadele veren Esenler’i yönetenlere büyük bir haksızlık olmuştur.

“... Zira Esenler Belediyesi olarak 2009 yılından beri en çok çaba sarf ettiğimiz konuların başında yoksulluk ve uyuşturucu ile mücadele gelmektedir. Ülkemizde paranın geçmediği, yoksullar için hayır marketi Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi’ni (EDİM) ilk kuran belediyeyiz. Ailenin nüfusu, öğrenci sayısı, çalışabilen kişi adedi gibi bazı kriterleri göz önünde bulundurarak belli miktarlarda aylık para puan yüklenen EDİM Kart verdiğimiz vatandaş sayısı ilk yıllarda 6 binin üzerinde iken bugün bu sayı 500’ün altına düştü. Çünkü belediye olarak biz EDİM kart verdiğimiz vatandaşlardan çalışabilecek olanları Esenler Kariyer Merkezi (ESKAM) aracılığı ile iş sahibi yapıyoruz. İş sahibi olan vatandaş artık EDİM üyeliğinden çıkmış oluyor. 2009 yılından bu yana ESKAM aracılığı ile on binlerce vatandaşımızı bu şekilde iş ve aş sahibi yaparak yoksulluklarına kalıcı çözümler ürettik. Bunun yanında, Kardeş Aile, Kimsesizlerin Kimi gibi projelerimizle de yoksul ailelerimizin yanında oluyoruz. Ayrıca Nar Kooperatifimizle de Esenler’de aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen ailelerimize yardımcı oluyoruz.”

“İstanbul’un en güvenli ilçesi”


Tevfik Göksu, ilçedeki hizmetlerini aktardıktan sonra “uyuşturucu” sorunuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“... Diğer bir konu olan uyuşturucu ile mücadele ise hiç gündemimizden düşmedi. Yine aynı şekilde 2010 yılından beri uyuşturucu girdabına düşmüş gençleri bu bataklıktan kurtarıp, tedavi ve meslek sahibi yaptıktan sonra iş imkanı sunmayı amaçlayan ‘Yüzde 100 Hayat’ projemizi yıllardır başarı ile sürdürüyoruz. İlgili çeşitli kurumlarla birlikte yürüttüğümüz proje ile şimdiye kadar yüzlerce gencimizi uyuşturucu bataklığından kurtarıp hayat ile buluşturduk. Bu çalışmamız da başarı ile devam ediyor.

“... 2009 yılında İstanbul’da suç ve suç işleme oranları bakamından Esenler, İstanbul’daki ilçeler arasında ilk 3 sırada yer alırken yaptığımız sosyal ve kültürel çalışmalarla 2012’den itibaren son 4 ilçeden birisi haline geldi. Çünkü biz kültür sanat eğitimlerine ve etkinliklerine büyük önem verdik. İlçede 285 olan koltuk sayısını 6 binin üzerine çıkardık. Esenler Sanat Evi’nde (ESEV) her yıl onlarca sanat dalında, binlerce gencimiz eğitim alıyor. Tamamı ücretsiz olan kurslarımızdan şimdiye kadar on binlerce çocuğumuz mezun oldu.

“... Bir taraftan kültür sanat ile eğiterek, bir taraftan uyuşturucu ile mücadele ederek gençlerimizin suça bulaşmasını önlerken diğer taraftan fiziki çalışmalar da yürütüyoruz. ‘Güvenli Okul’, ‘Güvenli Park’ ve ‘Güvenli Şehir’ projelerimizin ilk ikisini hayata geçirdik. Esenler’de her okul ve her parkta güvenlik kameralarımız var. Esenler’in okulları ve parkları güvenli. Şimdi ilgili bakanlıklarımızla ortak yürüttüğümüz proje ile Esenler’deki tüm sokakları kameralarla donatacağız ve ‘Güvenli Şehir’ projemizi de hayata geçireceğiz.

“... Ve geldiğimiz son noktada; Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2020 ve 2021 yıllarının ilk 6 ayını kapsayan ve 100 bin kişi baz alınarak yapılan araştırmasında Esenler İstanbul’da en güvenli ilçe oldu. Suça ve mala karşı işlenen suçlar oranlamasında Esenler en son sırada yer aldı.

“... Özet olarak anlattığımız çalışmalarla Esenler, ‘huzur ve umut şehri’ olmaya devam ediyor. Milletvekilinin siyasi amaçla, bilgiye ve belgeye dayanmadan yaptığı açıklamaların Esenler gerçekleriyle hiçbir şekilde örtüşmediğinin altını çizer, iyi çalışmalar dilerim.”

Töhmet altında bırakılan kimse yok


CHP’li Kılınç’ın açıklamalarına karşı Esenler Belediye Başkanı Göksu’nun açıklamaları böyle.

Ancak... Tevfik Göksu’nun şu cümlesinin altını çizmekte fayda var:

“... Esenler’i bu şekilde töhmet altında sokmanız gerçeklerle bağdaşmamaktadır.”

Peki... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün “Haftada ortalama beş bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz” cümlesini kurdu. Şimdi Bakan Soylu, Türkiye’yi töhmet altında mı bıraktı? Tabii ki hayır!

Ya da... Esenler’de, 18 Ekim’de bir eve yapılan uyuşturucu operasyonunda 300 bin uyuşturucu hap, 11 bin lira, 2  cep telefonu ele geçirilirken 1 kişide gözaltına alındı. 444 bin nüfusu olan ilçede bir evde 300 bin haptan bahsediyoruz. Bu haberleri yapanlar “töhmet altında” mı bırakıyor Esenler’i? Hayır! Sonuçta... Uyuşturucu tüm Türkiye’nin sorunu ve siyasetin kısır kavgasıyla çözülemez!