İnşaatında sorunlar çıkan, bitişi çok geciken Etlik Şehir Hastanesi (EŞH), 28 Eylül’de açılıyormuş. Bu gelişmeye bağlı olarak Onkoloji Hastanesi’nin kapatılacağı haberleri gündeme oturdu.

Tepkiler çoğalınca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından açıkladı:

“ANKARA ETLİK ŞEHİR HASTANESİ 28 Eylülde açılıyor. Bu hastanenin açılışı sebebiyle Onkoloji E. A. Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı yönündeki iddialar asılsızdır. Kapatılacak hastanemiz yok. Gurur duyulacak yeni bir hastanemiz var. Hayırlı olsun.”

Bu açıklamaya normal bir vatandaş ancak sevinir. Sevinelim ve soralım:

EŞH açıldığında; Onkoloji Hastanesi’nin de yer alacağı beş kamu hastanesinin kapatılacağını yazıp açıklayanlar rüya mı gördü? Yoksa “ideolojik” nedenlerle “algı operasyonu” mu yaptı? Maaşlı-maaşsız troller ile yeminli AKP tutkunlarına bakarsanız öyle. Sağlık Bakanı Koca, yukarıdaki tiviti atınca, Onkoloji Hastanesi’nin kapatılacağı haberlerini “yayanlar” yalancılıkla suçlandı.

ÇSED RAPORUNDA

Sırayla gidelim:

- Şehir hastanelerinin ihaleleri 11 yıl öncesine uzanıyor. Her biri için hangi hastanelerin kapatılacağı, o zaman belliydi. Konuyla ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı vardı.

- Şehir hastaneleri açıldıkça, o şehirdeki devlet hastaneleri, şirketlere söz verildiği gibi kapatıldı. Örneğin Ankara Bilkent Şehir Hastanesi için Numune, Yüksek İhtisas, Zekai Tahir Burak, Atatürk Eğitim Araştırma gibi 7 köklü hastane kapatıldı.

- EŞH açıldığında bir değil, beş kamu hastanesinin kapatılacağı da bugünün konusu değil. 8-9 yıl önce hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporunda açık açık yazıyor. (Rapor, Etlik Şehir Hastanesi sitesinde bu yazı yazılırken hâlâ duruyordu.) Konuyla ilgili meslek örgütleri, akademisyenler ve hekimler, kapatılacak hastaneleri defalarca yazıp çizdi. Bu konu kamuoyunda sayısız kez tartışıldı.

- O rapora göre “Etlik ESK’nın faaliyete geçmesi ile kapanacak olan hastane sayısı 6 olarak öngörülmektedir. Bu hastaneler, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtasan Ankara Onkoloji Hastanesi, Sami Ulus Pediatri, Zekai Tahir Burak kadın hastalıkları, Ulucanlar Göz ve Ulus Devlet Hastaneleri.”

(Not: Raporda Zekai Tahir Burak Kadın hastalıkları diye geçiyor. Ancak bu bilgi doğru değil. Çünkü bu hastane Bilkent Şehir Hastanesi açılınca kapatılmıştı. EŞH açılınca kapatılacak olan Etlik Zübeyde Hanım Eğitim Araştırma Hastanesi)

SİMÜLASYON YAPILDI

Bu somut bilgilerin ardından bir haber: Onkoloji Hastanesi’nin EŞH’ne taşınması hazırlığı kapsamında geçen hafta bilgi işlem sistemi odaklı bir simülasyon yapılmış. Kanser hastalarının sevki, tetkikler, ameliyata gönderilmesine ilişkin birçok işlemin testi sırasında sorunlar çıkmış. İşlemlerin sonuçlandırılamadığı, ameliyata gönderilmesi gereken hastaların -sistem üzerinden- gönderilemediği, tabela yönlendirmelerinin bulunmadığı ifade ediliyor. Dahası, simülasyon sırasındaki bu işlemler yapılırken, hastaneyi işletecek şirket ve/veya İl Sağlık Müdürlüğü’nden yetkililerin de bulunmadığını öğrendim. Aksaklıklar tutanağa da geçirilmiş.

Soruyla bitirelim: Onkoloji Hastanesi kapatılmayacaksa, EŞH’de bu simülasyon neden yapıldı? Hastane kapatılmadan bir kısmının mı taşınması düşünülüyor? Yoksa kapatmalardan büsbütün vaz mı geçilip sessiz bir politika değişikliğine mi gidildi?