İstek parça çalıyorum bugün... Altın yaz... Yaz altın fiyatlarını... Hikaye Türk halkının altına olan aşkı... Aslında altın hiç kazandırmadı ama her daim kazandırmış gibi yaptı.

Altın alanlar, dolardaki yükselişten dolayı Türk Lirası bazında paralarını ikiye katladılar. Dolar durunca artış da durdu. Nitekim altın alan aslında dolar alıyordu.

★★★

Gram altın, dolar ve ons fiyatının çarpımı ile fiyatlanırken şimdi bunun dolar bacağı aksıyor. Altının ons fiyatı da yerinde sayıyor.

Oysa Türk Lirası karşısında fiyatını katlamayan ne kaldı ki?

Nitekim vatandaş ne yapsın ki elinde üç-beş kuruş parasını? Türk Lirası’nda tutsa ağustos ayında asfalta yapışmış dondurmanın akıbeti bekliyor kendisini...

“Darphane Altın Sertifikası” Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. 5 ton altın karşılığı 500 milyon adet Altına Dayalı Darphane Sertifikası işleme açıldı. Alınır mı?

Darphane tarafından saklanacak. İşlem kolaylığı var. İsterlerse altın sertifikasının karşılığı olan altınları Darphane’den fiziken teslim alabilecek. Gayet güzel... Belki bir miktar paranın yastık altına gitmesini engeller. İyi düşünülmüş.

★★★

Enflasyon artacak, altın alalım. Pandemi patlayacak altın alalım. Savaş çıktı altın alalım. Paralara güven kayboluyor, altın alalım... İşler iyiye de kötüye de gitse, altın alalım. Herkes alsın, herkes kazansın...

Peki, o zaman satan ahmak kim? Göz göre göre para kazanmak istemeyen kim? Bu fırsatı elinin tersiyle iten kim? Herkesin bildiğini bilmeyen kim? Neden böyle yapıyor?

★★★

Altın’ın en büyük düşmanı faizlerdir... Faiz olunca para getiri sağlar, altın aval aval bakar. Analistlerin genel kanısı paralar değer kaybederken yani enflasyonist bir ortam varken altın artar.

Maalesef o da doğru değil! IMF bir araştırma yaptı, altının teoride enflasyon ile ilişkisi pratikte çıkmadı... Zira enflasyon yükseliyorsa faizler de yükselir bu da altının tadını kaçırır. Öyle oldu.

★★★

Peki altın gider mi? Buradan alınır mı? Maalesef altının kaderi üç-beş devasa finansal kuruluşun elinde... Bütün piyasayı okuyup, tersini yapıp para kazanıyorlar. Nasıl?

Yılda yaklaşık 3.500 ton altın üretiliyor... Yani yaklaşık 200 milyar dolarlık altın çıkartılıyor... Peki, altın dünya piyasalarında ne kadar alınıp satılıyor... Ortalama 150 milyar dolar bir günde! Bunun anlamı 10 günde 7.5 yıllık altın üretimi alınıp satılıyor.

Anlayacağınız fiyatı arz-talep ile değil kağıt üzerinde belirleniyor.

★★★

Demek ki onların altından para kazanması için illa yükselmesi gerekmiyor. Şöyle bir sallantılı ortam onlara yetiyor. En iyisidir herkesin alabileceği fiyatlar... Katılımcı ne kadar fazlaysa bu iş o kadar para yapar. Yine de zamanı geliyor sanki... Dolar, Türk Lirası karşısında ucuz kaldı. Altın da iki-üç ay sonra hareketlenmeye başlasa... Faizden daha çok kazandıracağı aşikar. İzlemekte fayda var.