Türkiye’de, ilkokuldan üniversiteye eğitim, siyasi popülizme kurban edildi. Üniversite sınavında her yıl 50-100 bin öğrenci sıfır çekerdi. ‘Yaparsa AKP yapar’ zihniyetinin muhteşem buluşuyla bu yıl sistem sınav sıfırcılarını da sıfırladı. Üniversitelerin icat çıkarmasına çokça temkinli, içeriğini idelojisine aykırı bulduğu doktora tezlerine denklik vermeyen, bilimsel araştırma merkezi kuruluşlarının açılışını onaylamaktan korkan YÖK (!) üniversite sınavında barajları sıfırlamaktan korkmadı. TYT’de 150 puan ve AYT’de 180 puan barajını, güle oynaya kaldırdı. Ne değişti? 2022 YKS’de yine 96 bin 518 öğrenci sıfır aldı. Sıfırcılar yetmez gibi üste bir de sıfırın da altına düşüp 0 ile eksi 8.75 net aralığındaki, 49 bin 680 öğrenci, vakıf ve devlet üniversitelerinde 83 programa yerleşti.

HOPPALA PAŞAM

Bir öğrenci ancak yanlışları dörde bölünüp, doğrularından çıkarıldığında eksi nete düşebilir. ‘Hoppala paşam, Malkara, Keşan’ bile demeye kalmadan, sıfırın da altına düşen adaylar, kendileri bile inanamasalar da eksi netle üniversiteli oldu. Oysa bu yıl sınavda 0.25 net yapanların bile puanları hesaplandı. Hem de öyle böyle puanlar değildi. Sıfır net yapmanın TYT’de karşılığı 145.8 puan, AYT sayısalda 125.4, sözelde 127.7, EA’da 127.3 ve yabancı dilde 110.4 puandı. Eksiye düşen ve sıfırcı on binlerce öğrenci, üç beş net yapabilen yüz binlerce öğrenci üniversitelere yerleştirildi. Yine de sayısalda 7 bin 100, sözelde 3 bin 960, EA’da 4 bin 700 ve yabancı dilde 160 öğrenci sıfırın altına indi.

SELAM VEREN GİRDİ

AKP’nin 4+4+4’lük mucize eğitim sistemi (!) dört dörtlük çöktü. 12 yılın sonunda öğrenciler, ana dilleri Türkçe sorularını bile çözemiyordu. Son 3 yıl YKS’de 189 bin 636 öğrenci sıfır çekerken 2 milyona yakın öğrenci baraj altında kalmıştı. Barajın 180’den 150’ye düşürüldüğü 2021 TYT’de bile 2.6 milyon adaydan, 1 milyonu birinci aşamayı geçemedi. 3 milyon adayın girdiği 2022 YKS’de eğer baraj kaldırılmasaydı daha ilk aşamada en az 1.5 milyon aday elenecekti. İktidar, seçim öncesi hiçbir başarı kriteri aramaksızın, işsizlik deposu gördüğü üniversitelere gençleri sakladı. Sıfır neti bırakın, eksiye düşen 49 bin 689 öğrenci üniversiteli oldu. Bu, tıka basa dolu en az 50 lise dolusu öğrenci demektir. Sınav harcını yatırıp neredeyse selam verenler, 4 yıllık fakültelere bile girdi.

YARIM YAMALAK İŞLER

“Bir öğrenci nasıl eksi puanla üniversiteye yerleşir?” sorusunu, Türkiye’de merkezi sistem sınavlarının en deneyimli ismi Uzman Eğitimci Salim Ünsal’a sordum. Üniversitelere eksi netle yerleştirilen öğrencilerin sınav sonuçları ve yerleştirildikleri bölümleri tek tek inceledi. Türkiye birincileri dahil, milyonlarca öğrencinin tercih listesini yapıp yüz binlercesinin üniversiteli olmasına öncülük eden ve öğrencilerin, ‘Yetiş Salim Baba’ diye kapısını çaldığı Salim Ünsal, “28 yıldır milyonlarca öğrencinin sınav sonucunu gördüm. İlk defa böyle sonuçlarla karşılaştık. Asıl önemlisi, 12 yıllık eğitim çöktü” diye söylenerek verileri hızla çıkardı. Çarpık sistemin, çarpık ve çarpıcı üniversite yerleştirme sonuçları şöyle:

DİPLOMALAR ŞİŞİRİLDİ

Sıfırın altı eksi netli 84 öğrenciden 2’si devlet, 42’si vakıf, 39’u da KKTC’de üniversitelere yerleşti. 10’u 4 yıllık, 73’ü 2 yıllık bölümlerde okuyacak. İşletme, İlahiyat, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Gastronomi, Lojistik, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Ameliyathane Hizmetleri, Ağız ve Diş Sağlığı, Sivil Hava ve Ulaştırma Hizmetleri, İnsansız Hava Aracı Operatörlüğü, İnşaat Teknisyenliği, Mimari Restorasyon, Adalet diye liste uzadıkça uzadı. Eksi 0.5’den, eksi 8.75’e kadar tarihten, ağız diş sağlığı, ortopediden, fizyoterapi ve diyalize öğrenciler üniversitelere alındı. Isparta’da 84 diploma notu olan Anadolu lisesi öğrencisi, -5 netle eczane hizmetlerine yerleşebildi. Diploma notları epeyce şişirilmiş.

ÖĞRENCİLERİ UÇURDULAR

‘Şeyh uçmaz, müritleri uçurur’ sözünü bilirsiniz. Siyasetin maşası YÖK ve MEB el ele verip şeyhini uçurmak için bu yıl üniversite sınavına giren 3.2 milyon öğrencinin oy kullanacağı hesabıyla barajları sıfırladı. Sıfırlayınca ne oldu? Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Edebiyatı bölümüne -2 netle yerleşen Anadolu Lisesi öğrencisi, sınavda Türkçe testinde bile -4 yapabildi. Ameliyat hizmetlerine -4.75 netle ve iş sağlığına -8.75 netle yüzde 50 burslu yerleşenler oldu. AKP’nin gözdesi, İnsansız Hava Aracı Operatörlüğü’ne bile eksi 0.50 net ve yüzde 50 bursla, üstelik de hiç sayısal yapmadan öğrenci alındı. İlahiyat’a eksi 0.25 net ve tam burslu yerleştirilen öğrenci, artık sıfırın altına inip, eksilere düşen eğitim sisteminin cenaze namazını kıldırır (!)