“2001 yılında Türkiye’nin kolu kanadı kırıldı. İktidarda DSP, MHP ve ANAP hükümeti vardı. Halkı aldattılar! İktidara gelirken 3Y’yi yok edeceğiz dedik. 3Y için yani yoksulluk, yasaklar ve yolsuzlukları yok etmek için mücadele verdik! IMF’ye olan borçları kapattık. IMF bizden para istedi. Biz de IMF’ye 5 milyar dolar aktardık! Türkiye artık alan değil veren el!”

Erdoğan, böyle demişti 2012 yılındaki AKP Eskişehir İl Kongresi’nde...

IMF’ye borç verdik denilen tarihlerde Merkez Bankası’na AKP tarafından başkan olarak atanan Durmuş Yılmaz ve bankanın başkan yardımcısı İbrahim Turan bizzat yalanladı bunu! Hatta Yılmaz tweet attı: “IMF’ye 5 milyar borç verme konusunda en ağır kelimeyi kullanmamak için zorlandım. Bulabildiğim kelime YALAN... İspatı: Merkez Bankası bilançosunda böyle bir borç kaydı yok.”

Kim takar?

Hissediyorduk, iktidarın veren eli vermeye devam ediyordu hala! Cebimize, maaşımıza ve etrafımıza bakıp kimlere veriliyor acaba diye saf saf soruyorduk. Neyse ki dünya liderimiz bu yılın başından itibaren dilinden düşürmez oldu, sık sık tekrar edip söyledi de öğrendik!

4 Şubat 2022: “Biz doğalgazda ve elektrikte Avrupa ile mukayese edilmeyecek derecede sübvanse yaptık. Elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gaz faturalarında yüzde 75! Tarifelere yansıtılmayan toplam sübvansiyon 100 milyar lira.

16 Şubat 2022: “Geçen yıl sadece elektrik, doğal gaz ve akaryakıtta 165 milyar liralık sübvansiyon yaparak vatandaşların ilave yükler altına girmesine engel olduk.”

Mart 2022: “Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt desteği vergi kayıplarıyla 200 milyar liranın üzerinde. Bu yılın sonunda 300 milyar lirayı bulur.”

Mayıs 2022: “Önceliğimiz insanların refah seviyesini artıracak uygulamalar. Sosyal yardım yelpazesinin genişletilmesi, destek ve sübvansiyon paketleri bu yaklaşımımızın ifadesidir. Hayat pahalılığının insanlarımız üzerindeki yükünü azaltmayı sürdüreceğiz.”

***

Devamlı sübvanse edilen(!) elektrikte yılın ilk 8 ayında düşük kademe abonelerine yüzde 95, yüksek kademe abonelere yüzde 200 zam yansımıştı... Doğal gaz bulduk müjdesinden sonra konut abonelerinin doğal gaz faturaları yüzde 164 zamlanmıştı. Hatta bu ayın başında sübvanse edilen(!) elektrik ve doğal gaz faturalarına okkalı yeni bir zam daha geldi, ama hiç mühim değildi!

Erdoğan’ın kapı gibi sözleri vardı... Veren el seçkin müteahhitlere, hana, hamama, saraya, geçmediğimiz köprülere, teyyare meydanlarına, tanıdığa, hısım akrabaya, gözleri ışıldatan ekonomik programlara falan değil sadece ve sadece milletine veriyordu!

Veren elin gölgesinde sabrediyorduk ki Ticaret bakanı Mehmet Muş konuştu... Son zamların nedenini gözümüzün içine baka baka açıklayıp, “Seçime 9 ay kalan bir yerde hiçbir hükümet ‘ya ben elektriğe bir zam yapayım, doğalgazın fiyatını artırayım demez. Artık bütçenin imkanları daha fazla el vermediğinden dolayı zam yansıtılmak zorunda kalındı” dedi!

Kıymetli bakana bütçe imkanlarından sonra umarız nazar değmez!

Biz kendi derdimize yanalım...

2022’nin ilk 8 ayında AKP’nin millete veren eline rağmen yüzde 200 zamlanan elektrik fiyatlarına, yüzde 164 zamlanan doğal gaz faturalarımıza bundan böyle sübvansiyon olamayacakmış.

İş yurttaşlara gelince deniz bitmiş çünkü!