Adaylar en güzel giysilerini giymiş, daima kıpır kıpır olanlar bile oturaklıydı o gün. Büyümüş de küçülmüş gibiydiler. Kimisi akşam anne babası ile epey çalışmıştı. El yapımı broşür hazırlayanlar, minik kartonlara slogan yazanlar bile vardı.

Öğretmen, ‘nasıl hazır mısınız bakalım’ diye sordu. Anlaşılmaz bir uğultu çıktı ama öğretmen alışkın olduğu için umursamadı. ‘Rama, getir bakalım sandığı’ dedi çocuklardan birine.

Şirin bir kızdı Suriyeli Rama, kalkıp duvara yaslanmış dolabın kapağını açtı özel olarak hazırlanmış bir sandığı kucakladı masasının üzerine koyarken, ‘sen de adaysın değil mi’ diye sordu kıza öğretmen. Kız, üzerinde 3-D Seçim Sandığı yazan sandığı düzeltirken başını evet dercesine sallayıp yerine oturdu.

Öğretmen gülümseyerek, ‘eveeet, sınıf başkanı adayları propaganda çalışmalarına başlayabilir’ dedi...

Broşür hazırlayanlar arkadaşlarının sıralarına broşürleri bırakırken, adı Mehmet olan aday da yüksek sesle oy istedi: Büyümek için süt, başkanlık için Mehmet’i seçin!

Hararetliydi adaylar, temkinliydi seçmen. Sıra oy vermeye geldi, çocuklar kimseye göstermeden oy pusulalarına adaylarının adını yazıp sandığa attılar. Oylar sayıldı, geçersiz ya da boş oy yoktu. ÖSK(Öğrenci Seçim Kurulu) durduk yere seçimi de iptal etmeyince sonuç açıklandı...

***

İsimler hariç bu seçim gerçekten yapıldı! Mersin’in Mezitli İlçesi’nde bir okulun bir sınıfı, başkanını seçti.

Bana bu seçimi CHP Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer anlattı... İyi biliyordu, çünkü yeğeni de o sınıftaki adaylar arasındaydı. Seçilemedi! Sadece yeğeni değil sınıfta aday olan Türk öğrencilerin hiç biri seçilemedi. Türk öğrenciler azınlıktaydı çünkü!

Mersin’in Mezitli İlçesi’ndeki o sınıfın başkanı bir Suriyeli çocuk artık.

Sonuç?

Sonucu, yeğeni sınıfında azınlıkta kalan CHP Mezitli İlçe Başkanı Tuncer araştırdı, rapor haline getirdi. Alfabetik sırayla durum şöyleydi...

ABD, Afganistan, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belarus, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Danimarka, Endonezya, Ermenistan, Fas, Filistin, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Makedonya, Moldova, Namibya, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Yemen, Yunanistan...

İnanılır gibi değil ama gerçekti; 62 memleketten insan Mezitli’de ikamet ediyor, üstelik hepsi de seçmen listelerindeydi!

Yani diyelim ki Mezitli’de miting yaptı Erdoğan, “Eyy Mezitlili kardeşim şu fakire oy ver” dese her lafa hülooo diyen taşıma şakşakçılar hariç meydandakiler anlamayacak, tercüman lazım olacak!

Araştırmayı yapan Tuncer şöyle diyor: Sık sık esnaf ziyaretleri yapıyoruz. Allah sizi inandırsın bu ziyaretlerde Türk esnaf bulamıyoruz! Bir dükkana giriyorsun Suriyeli, öteki Iraklı, diğeri Ürdünlü. Kendi memleketimizde yabancı olduk. Mezitlimizde gayrı resmi olarak 100 bine yakın Suriyeli var. Mahalle muhtarı seçimi olsa bazı mahallelerde Türk aday mümkün değil kazanamaz!

TÜİK verilerine göre Madagaskar’dan, Vietnam’dan hatta taaa Peru’dan gelip oturma izni alanlar var Türkiye’de. İzni mizni kafaya takmayan Suriyelilerin, Afganların, Iraklıların, İranlıların, Afrika ülkelerinden gelenlerin sayısını ise tam olarak kimse bilmiyor.

2002 yılında sandığa gittik. O gün bir uyuduk, uyanınca değişik bir memleketteydik... Bazı şehirlerde, bazı ilçelerde azınlıktaydık! Oturma izni olan yabancıların sayısı mesela enflasyonla yarışıp yüzde 641 arttı! Memleketin en kalabalık 10 kentinden biri olan Gaziantep’in nüfusu kadar, yani 2 milyona yakın yabancı oturma izni sahibi artık!

Bu yüzden Mezitli’de o okuldaki sınıf başkanlığı seçiminin sonucu Türkiye’nin geleceği için hayati önem taşıyor..

Çünkü pek yakında yaşanacakları özetliyor!