Diyojen 1870, Lak Lak 1907, El Üfürük 1908, Eşşek 1910, Cingöz 1911, Diken 1918, Ayine 1921, Akbaba 1922, Kelebek 1923, Guguk 1924, Amcabey 1942, Ceride-i Kantar 1945, Kırk Haramilere Karşı Ali Baba 1947, Ali Dayı 1948, 41 Buçuk 1952, Dolmuş 1956, Diktatörler Karikatür Mecmuası 1960, GırGır 1972, Limon 1985,  Leman 1991, L-Manyak 1996, Lombak 2001, Penguen 2002, Küstah 2005,Uykusuz 2007, Cici 2009, Ot dergisi ise 2013 yılında yayınlanmaya başladı.

1946’da Aziz Nesin ve Sabahattin Ali, Markopaşa’yı çıkardılar. Çok satan günlük gazetenin trajı 30 binken, 60 bin sattılar. Hem hükümet kızıyordu Markopaşa’ya hem de gericiler... Kapatıldı tabi! Markopaşa kapatıldı onlar Malum Paşa’yı çıkardı. Ali Baba’yı, Yedisekiz Hasan Paşa’yı, Bizim Paşa’yı, Medet’i çıkardılar!

İlhan Selçuk’un Dolmuş’u çizgileri, konu çeşitliliği ve toplumcu gülmece anlayışı ile diğerlerinden ayrıştı.

Oğuz Aral 1972’de GırGır’ı çıkardı! Hem olay hem de ekol oldu. 1 milyon sattı. Leman, Uykusuz, Penguen, Hıbır, Limon, Çarşaf, Pişmiş Kelle gibi dergiler GırGır okulundan yola çıktılar.

Güzel yurdumuzun dertlerle çifte kavrulmuş yurttaşları eğlenmeyi değil ama acı acı gülmeyi iyi biliyor, Markopaşa ve GırGır’da olduğu gibi gülmece dergilerinde trajları patlatıyordu.

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde çıkan yüzlerce gülmece dergisinden bazıları bunlar...

Dergilerin hız kestiği zamanlarda ise başka şeyler oldu.

Misal 1994 yılında Korcan Karar atv’de bir mizah programı yapmaya başladı, Şok... 169 bölüm yayınlandı, tekrarsız 169 hafta! Programın başında, ortasında, sonunda alt yazı geçiyordu uyarı olarak: Dikkat... Bu bir mizah programıdır!

Milleti kırıp geçiren Şok’un bir bölümünde, dünyanın o zamanlar seks sembolü olarak görülen ismi  Anna Nicole Smith’in her hafta gizlice Edirne genelevine gelerek ücretsiz çalıştığı haberi yapıldı!

Ertesi gün Edirne genelevinin önünde uzuuun kuyruklar oluştu! atv’nin helikopteri kuyruğu havadan görüntüledi!

Dönemin Edirne Valisi rahmetli Mehmet Canseven, emniyet güçlerine talimat verdi araştırma yaptırdı, ‘Anna Hanım orada mı’ diye! Araştırmanın sonucunu Anadolu Ajansı’na açıklayan Vali, “Genelevde çalışma koşulları bellidir, Anna Nicole Smith burada çalışmamaktadır” dedi... Şaka programını gerçek sanmıştı idareciler!

2010 yılında Zaytung vardı artık... Mizahi ve ironik haberler yapmaya başladılar internet ortamında.  Yaptıkları şaka haberlerin çoğu aslında Türkiye’de gerçekten oluyordu!

Parti genel başkanından izin almadan elini bile kaldıramayan siyaset erbabından çok daha sağlam muhalefeti gülmece ile yapan dergilere, çizgileriyle uyuşmuş beyinleri tokatlayan çizerlerden güldürürken ağlanacak halimizi gösteren mangal yürekli sanatçılara, gerçek haberler yerine haberlerdeki gerçekleri gözden kaçırma işini yapan medyadan şakayla karışık Sadri Alışık diyerek aslında haberin tillahını veren mecralara gittik geldik...

Bugün, tüm dönemlerden daha değişik bir model... Her gün en azından bir konuda hazırlıksız yakalanıyoruz. Ben mesela, dün bir kez daha hazırlıksız yakalandım!

Hindi fiyatları neymiş ne olmuş, belki yazı konusu yaparım diye araştırıyordum. 2020 önceki yıldan, 2021, 2020’den çok daha pahalıymış ama bu yıl geçen yıla göre yüzde 100 zamlanmış o zavallıcıklar. Yılın son günü nar gibi hindi hayali kuranlar üç beş kişi olup danaya girer gibi hindiye girecek artık.

Peki hindi zammı konusunda en derin analizi nerede buldum dersiniz?

Zam Haber’de!

Genel koordinatörü, haber koordinatörü, ekonomi müdürü, reklam sorumlusu, haber ihbar hattı olan, gayet ciddi son dakika zamları, güncel zamlar, zam analizleri verilen Zam Haber Medya...

Son Dakika zam haberlerinden bazıları şöyle...

Yüzde 100 zam geldi! Yılbaşı hindi fiyatları ne kadar?

Disney Plus abone ücretlerine zam yaptı.

Yıl bitmeden biraya zam geldi.

Beyaz peynir zam şampiyonu.

Skoda Türkiye zamları şok etkisi yarattı.

Güldürürken düşündüren mizah dergisi değil, şaka programı değil, Zaytung hiç değil. 20 yıllık AKP iktidarında neredeeen nereye gelen, hayalken memleket gerçeği olan durumun özeti: Sadece zam haberleri veren internet gazetesi!