Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendiğini, bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, saldırganın otomatik silahla elçilik binasına ateş açtığı belirtildi.

Ölen kişinin elçilikteki güvenlik ekibinin başındaki Orhan Asgarov olduğu açıklandı. Olayda iki kişi yaralanırken saldırganın yakalandığı kaydedildi. 

Azerbaycan medyası yaşamını yitiren kişinin ismini açıkladı.


İran'daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, "Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi" ifadelerini kullandı. Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

ALİYEV: SORUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı terör eylemi şeklinde niteleyerek, "Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek "Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor" diye konuştu. Medyanın olayla ilgili "spekülasyona yol açacak haberler" yayımlamaktan kaçınması gerektiğini ifade eden İranlı sözcü, daha detaylı bilgilerin soruşturma süreci tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

BAKÜ'DEN TAHRAN'A SERT TEPKİ

Azerbaycan Dışişleri, saldırıdan dolayı İran’ı eleştirerek Tahran’ın elçilikteki güvenliği artırma yönünde Bakü’nün çağrılarını görmezden geldiğini belirtti. “İran’daki Azeri karşıtı kampanyanın” saldırıda rol oynadığı kaydedilen açıklamada, "Daha önce de İran'daki diplomatik misyonumuzu tehdit etmeye yönelik girişimler olmuştur. Bu tür durumların önlenmesi ve diplomatik misyonlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler alınması için İran'la temaslarda sürekli gündeme getirilmiştir. Maalesef son kanlı terör saldırısı, bu yöndeki ısrarlı çağrılarımıza gereken hassasiyeti göstermemenin ciddi sonuçlarına işaret etmektedir" denildi.

Milyonlarca Azeri'nin yaşadığı İran ve Azerbaycan arasında ilişkiler son dönemde bir dizi başlıkta giderek kötüye gidiyor.

TÜRKİYE'DEN BAŞSAĞLIĞI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, paylaştığı mesajda "Can Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allahtan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı da, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen silahlı saldırıyı lanetledi ve sorumluların derhal bulunarak adalete teslim edilmesini istedi. (SOZCU.COM.TR/AA)