Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

OPERASYON TALİMATI

Güvenlik güçlerinin kentte güvenlik ve istikrarı sağlamaya ve yasaları uygulamaya çağıran Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, şehirde olayların yaşandığı bölgelerde geniş güvenlik operasyonlarının başlatılması ve oralarda titiz aramaların yapılması talimatını verdi.

Sudani'nin Kerkük'ün güvenliğini bozmaya çalışanların hangi taraftan olursa olsun gözaltına alınmasını istediğini aktaran Resul, Başbakan'ın kentte güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamaya göre, Kerkük'teki siyasi ve toplumsal gruplara da seslenen Sudani, "kentte olası bir fitnenin engellenmesi" ve Kerkük'ün güvenlik ve istikrarının muhafaza edilmesi için siyasi grupları, üzerlerine düşen rolü üstlenmeye çağırdı.



 “SORUN YEREL TARAFLARLA BERABER ÇÖZÜLSÜN”

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB), Kerkük’te yaşananlara dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Kerkük’te parti binaları ve kentteki siyasi taraflar arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı çıktığı savunulan olayların çatışmaya dönüşerek, vatandaşların yaralanması ve ölmesine neden olduğu ifade edildi.

Irak hükümetiyle irtibat halinde olunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kerkük’teki partiler arasında diyalog kurulsaydı parti binası (KDP) meselesi büyük sorun olmayabilirdi. Başbakanın, doğrudan olaya müdahale edip kentteki yerel hükümet, güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi ile koordinasyon içinde bu sorunu kökünden çözmesinin zamanı geldi."

BARZANİ’DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Irak Kürt Bölgesel Yönetim (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani de yazılı bir açıklama yaptı. Kerkük’teki Kürtlere sağduyu çağrısı yaparak şiddet eylemlerine karışmamalarını isteyen Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye de göstericilerin can güvenliğini koruması çağırısında bulundu.

Barzani, "Sayın Başbakan'a istenmeyen bu durumu kontrol etmesi ve vatandaşlar ile göstericilerin can ile mal emniyetini sağlaması çağrısında bulunuyorum. Artık sorumsuz kişilerin durumu daha karmaşık hale getirmesine izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Kerkük’teki Kürtlere de sağduyu çağrısı yaparak onlardan şiddet eylemlerine karışmamalarını isteyen Barzani, şehirdeki Arap ve Türkmenlere de "aykırı kişilerin" kentteki barış ve birlikte yaşamı bozmalarına izin vermemelerini istedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN KANININ DÖKÜLMESİNİN BEDELİ AĞIR OLUR”

Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani de Kerkük'teki gelişmeler ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, "Kerkük’ün bu şehirde yaşayan oluşumlar arasında birlikte yaşam, kardeşlik ve dayanışmanın şehri olması gerektiğine sürekli vurgu yaptık" ifadelerini kullandı.

Göstericiler tarafından Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatılmasının vatandaşların günlük hayatlarını olumsuz etkilediğini belirten Barzani, bu adımın kentte karışıklığa neden olduğunu aktardı.

“Şehirdeki yasal olmayan adımların tüm etnik gruplar arasında fitneye yol açtığını” söyleyen  Barzani, Irak güvenlik güçlerine yönelik de şu eleştirileri yöneltti:

"Güvenlik güçlerinin ve Kerkük polisinin, birkaç gündür devam eden bozgunculuğa ve yasa dışı eylemlere hiçbir şekilde müdahale etmemesi ancak Kerküklü Kürtlerin gösterisine şiddetle müdahale etmesi sonucu bir Kürt gencinin kanı dökülmüştür. Bu durum bizim için hayret vericidir. Bu tür davranışlar hiçbir şekilde kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğurur. Çocuklarımızın Kerkük’te kanının dökülmesinin bedeli ağır olur."



1 KİŞİ ÖLDÜ, 6 KİŞİ YARALANDI

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri yaptığı açıklamada, kentte yaşanan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını söyledi.

Kerkük'te Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplanan göstericiler, lastik yakarak bazı yolları kapatmıştı.

Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun da açılmasını istiyor.

Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.



NELER YAŞANDI?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü IŞİD'in ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.

IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği "bağımsızlık referandumu"nun ardından merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıklarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.  (AA)