Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde yoğunluk oluştu. Vatandaşlar e-devletin kilitlenmesi nedeniyle şubelere akın etti.

EYT'yle ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrasında vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçelerdeki SGK binalarına gelmeye başladı.

Eskişehir SGK



EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar Türkiye'nin dört bir yanında SGK binaları önünde uzun kuyruk oluşturdu. Kayseri, Balıkesir, Eskişehir, Gaziantep gibi şehirlerin yanında İstanbul'da Şişli, Ataşehir, Esenyurt ve Fatih Unkapanı SGK şubeleri önündeki yoğunluk kameralara yansıdı.

İstanbul

'E-DEVLET ÇALIŞMADI'


İstanbul Fatih'teki SGK şubesinde sırada bekleyen Eyüp Kömürlü "Sabah 07.00'den e-devlete beri giriş yapamıyorum. Yapacak bir şey yok mecburen bekleyeceğiz. Ben yazı alacağım ve başvuru yapacağım. Mecburen bekleyeceğim, bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbür gün" dedi.

Kayseri SGK


İsa Yıldız ise "Emeklilik başvurusu için geldim. E-devletten işlem yapamıyoruz, hata veriyor. Sabah 07.00 den beri sırada bekliyorum. 25 yılın sonunda emekli olduk" diye konuştu.

İstanbul


Musa Ermiş ise "Emeklilik yazımı aldım. Sırada çok beklemedim. Emekli olmak için yazı aldım, iş yerine götüreceğim. Çıkış olacak evraklarımızı teslim edeceğiz" dedi.

Konak Sosyal Güvenlik Merkezi önüne gelen 47 yaşındaki Serpil Çay, kanunu uzun zamandır beklediğini ve çok heyecanlandığını ifade etti.

'EMEKLİ OLUNCA DA ÇALIŞACAKLAR'


Daha önce çalıştığı iş yerlerinden sigortalı olduğunu, halen gündelikçi olarak ev temizliği yaptığını belirten Çay, "İlk işim kredi çekmek olacak. 2 çocuğum var evlenecek. Onlara bağlayacağım, emekli olmamış, o para bana hiç gelmemiş gibi. Sigortasız çalışıyorum, bankalar kredi vermiyor haliyle. Hastaneler sıkıntı oluyor. Bir an önce emekli olunca hem çalışmadan her ay cüzi olsa bir para alacağım" diye konuştu.

Özel güvenlik görevlisi 51 yaşındaki Ahmet Karaca işe girişinin 1991 olduğunu, 6-7 senedir emekliliği beklediğini belirterek kanunun çıkmasıyla mutlu olduğunu söyledi.



Bağlanacak emekli maaşına göre çalışıp çalışmayacağına karar vereceğini aktaran Karaca, "EYT gündeme geldiğinden bu yana internet ve televizyondaki EYT açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Psikolojik olarak beynimiz de bloke olmuştu. Onun kırıldığını hissediyorum. Kendime göre projelerim var" dedi.

Ergin Yurtsever de 8 yıldır emekliliği beklediğini belirtti. Çocukları için emekli olunca da çalışmak istediğini kaydeden Yurtsever, "Buruk bir sevinç. 8 sene önce emekli olmam lazımdı. Hakkım yendi." ifadesini kullandı.

ÇADIRDA EYT BAŞVURULARI


Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma neden olduğu Adana'da Sosyal Güvenlik Kurumu önünde emekli olmak isteyenler,  SGK bahçesine kurulan çadırda ilk başvurularını yapmaya başladı.

Adana'da emeklilik işlemlerini başlatmak isteyen vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürlüğü önünde sabah saatlerinden itibaren kuyruk oluşturdu. Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği 11 ilden biri olan Adana'da başvuruları için SGK bahçesine çadır kuruldu.



Vatandaşlar, çadırda emekli olmak için ilk müracaatlarını yapmaya başladı. Emekli olmak için sıraya giren Ali Delikanlı, "Eğer borcumuz yoksa buradan direkt form dolduruyoruz. Formu veriyoruz ve başka bir işlem yapmıyoruz. Kendileri yapıyor. E Devlet sisteminde şu an yoğunluktan dolayı zaten sorun var. Ben çok sıra beklemedim ama eşimin borçlanma işlemi için bekliyoruz" dedi.

Emeklilik müracaatı yapan Gülten Mutlu ise, "Sıra beklemedim, yeni geldim şimdi hemen form dolduruyorum. Ben çok küçük yaştayken 1990'lı yıllarda sigorta başlangıcım oldu. Emekliliği uzun süredir bekliyordum. 5 bin gün olsaydı daha iyi olacaktı ama biraz ek prim oldu. O yüzden biraz borçlanacağız. Yine de çok mutluyum" diye konuştu.

SGK binasında herhangi bir hasar olmadığı, yoğunluk nedeniyle bahçeye çadır kurulduğu öğrenildi. (AA, DHA)