Elazığ Sivrice'de sabah saat 06.36'da 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi  Kandilli Rasathanesi verilerine göre depremin merkez üssü Elazığ ili Sivrice-Kavaklı bölgesi, derinlik ise 3 km olarak ölçüldü.

26 ARTÇI SARSINTI

4.9 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD verilerine göre, saat 08.59'a kadar 26 artçı deprem daha meydana geldi. Bu depremlerden en büyüğü 2.4 olarak kayıtlarda yer aldı.

AFAD'dan yapılan açıklamada "Elazığ ili Sivrice ilçesinde saat 06.36de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. An itibariyle olumsuz bir ihbar bulunmamakta; ilgili birimlerimiz ile saha taramalarımız devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.



Elazığ Valiliğinden yapılan açıklamada ise deprem sonrası ekiplerin bölgeye ulaştığı aktarıldı.
Bölgedeki çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "An itibariyle ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş olup, olumsuz herhangi bir ihbar bulunmamaktadır. Tarama çalışmalarımız devam etmektedir."

CAN VE MAL KAYBI YOK

Vali Ömer Toraman da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığını belirterek, "Bu sabah Sivrice ilçemizde meydana gelen depremin merkezi olan Kavallı köyümüzden ve civar köylerden de herhangi bir olumsuz ihbar alınmamıştır. AFAD ve kolluk ekiplerimiz sahada, tarama çalışmalarını sürdürüyor. Geçmiş olsun" paylaşımını yaptı.

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da yaptığı paylaşımda "Şehrimizde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında çok şükür herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu. Tüm vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ekiplerimiz sahada teyakkuz halinde" ifadelerini kullandı.



Öte yandan deprem anı da bir lokantanın güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde depremin meydana gelmesiyle birlikte içerideki çalışan ve müşteriler panikle dışarı doğru koşmaya başlıyor.

YİNE OCAK AYI, YİNE DEPREM KORKUSU

Uykudan uyandığını ve dışarıya çıktığını ifade eden Fatih Ak, "Sabaha doğru uykudan uyandım. 5. katta oturuyorum. Daha önceki depremi de burada yaşadık. Bütün arkadaşlar dışarıya çıktık. Aynı zamanda bütün mahalle de bu korkuyu yaşadı. Herkes dışarıdaydı sabah. Zaman aynı zamana denk geliyor. Yine ocak ayı, yine deprem korkusu. Depremi yaşamak zor bir şey" dedi.

BİR ANLIK SARSINTI YAŞADIK

Mehmet Ünal da, "Çalışıyorduk. Depremi pek fazla hissetmedik giriş kat olduğu için. Sadece kapı açıldı. Bir anlık sarsıntı yaşadık. Yüksek katlarda çok hissedildi. Çok şükür bir can, mal kaybımız da yok. Allah'a çok şükür, Allah beterinden saklasın" diye konuştu.

ÇOK KÖTÜ BİR ŞEKİLDE HİSSETTİK

Öğrenci olduğunu dile getiren Furkan Demir ise, "Çok kötü bir şekilde hissettik. Biz yurtta kalıyoruz, öğrenciyiz, uyuyorduk bir anda sallandı. Geçen deprem de bu zamanlarda olmuştu zaten. Bayağı kötü hissettik, korkunçtu. Biz direkt aşağı indik arkadaşlarla beraber. Sonra ben dayanamadım çıktım dışarı. Çünkü biraz korkuyorum bu gibi olaylarda. Geldim arkadaşımın yanına şimdi eve gideceğiz, gergin bir durum" ifadelerini kullandı.

41 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

24 Ocak 2020'de Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetmişti.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Yaklaşık 15 saniye süren depreme ilişkin konuşan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Çelik, şunları söyledi:

- Bu deprem, Doğu Anadolu Fayı üzerindeki bir deprem değil. Zon içerisindeki ikincil kırıklardan birisi üzerinde meydana geldi. 24 Ocak 2020 depreminde Çevrimtaş köyü merkez üssüydü. Bu depremdeki merkez üssü ise Çevrimtaş'a yakın, hemen kuzey doğusunda, ana fay hattına da 5 kilometre uzaklıkta. Fay hattının kuzeyinde bulunan bir bölge. Halkımızın endişe etmesine gerek yok. Bu Doğu Anadolu Fayı üzerinde beklediğimiz, sıradan depremlerden birisidir. Tekçe bir deprem. Herhangi bir depremin öncüsü ya da artçısı değil. Zaten herhangi bir depremin öncüsü olduğunu söylemek için henüz erken.

- Fakat artçı depremler bekliyoruz. 3.5 büyüklüğünde artçı depremler meydana gelebilir. İlginçtir; bu deprem hareketinden sonra özellikle kuzeydeki Uluova fayında bir hareketlenme izlenmeye başlandı. Şu ana kadar 1.5 ile 2.5 arasında 15-16 civarında depremler meydana geldi. Bu Kavakköy'deki depreminin artçıları değil. Uluova fayında bir hareketlenmeye sebep oldu. Burada da korkacak ve endişelenecek bir şey yok.

- Uluova fayı da küçük veya orta büyüklükte depremler üretebilen bir fay zonumuz. Bu da aktif. Biliyorsunuz; Elazığ'ın hemen güneyinde geçen Doğu Anadolu Fayımız oldukça aktif. Yer yer 20- 25 kilometre genişliğe ulaşan bir zon. Bu zon içerisinde bu tür depremleri her zaman bekliyoruz. Dolayısıyla halkımız rahatlıkla işlerine gidebilir, akşamları rahatlıkla uyuyabilir. (DHA)