Hakkında hapis ve siyasi yasak kararı verilen terör soruşturmasıyla da karşı karşıya olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na geçmişte farklı siyasi partilerde genel başkan, TBMM Meclisi Başkanı, bakan, milletvekili, büyükşehir belediye başkanı ve İstanbul il başkanı sıfatlarıyla görev yapmış siyasetin duayen isimleri destek ziyaretinde bulundu.

Saraçhane’deki İBB Başkanlık binasında bulunan meclis salonunda gerçekleştirilen destek ziyareti eski ANAP Genel Başkanlarından Nesrin Nas ve eski CHP milletvekili Süleyman Çelebi tarafından organize edildi.

Ortak bildiriye imza atan siyasiler, başkanlık binası önüne kurulan Haysiyet Duvarı’na imza atarak demokrasi nöbeti de tuttular.

image small

CİNDORUK: EKREM BAŞKANIM KORKMA KARDEŞİM

Desteğe gelen siyasetçiler İmamoğlu’na destek mesajları verdi. Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, şunları söyledi;

*70 yıllık siyasi hayatımda bir şey görmüşümdür. Halk bazı siyasetçileri kucağına alır, benimser ve onları koruması altında tutar. Menderes de öyle biridir, Ecevit de öyle biridir.

*Şimdi bugün de Ekrem Başkan halkın tamam himayesi, koruması altına aldığı kucakladığı bir siyasetçidir. O siyasetçinizi siyaset dışına itmek isteyenler var. Onlara bakmayın.

*Siyasi hayatınızın zenginliği içinde Ekrem başkan, siyasetini sürdürecektir. Büyükşehrimizin üçüncü defa belediye başkanı olması da mümkündür, başka siyasi konumlar elde etmesi de.

*Biz buraya sadece Ekrem başkanın yanında olduğumuzu göstermek için gelmedik. Cumhuriyetin yanında olmak için geldik. Biz Cumhuriyetçiler ölmeyiz, bitmeyiz, sonlandırılamayız. Varız ve var olmaya devam edeceğiz.

*Bugün ben 90 yaşını aşmış olmama rağmen hala bu siyaset içerisinde bir söz söylemek imkanını buluyorsam bu cumhuriyetimizin ve de demokrasinin sayesindedir. Cumhuriyete hizmet edenleri başta büyük Atatürk olmak üzere saygıyla, rahmetle, minnetle anıyorum.

*Bir şey için de çok memnunum. Biz ne kadar çokmuşuz? Bizi bir araya getirdiniz. Her partiden arkadaş var.

*Senelerdir görmediği dostlarımı, karşıtlarımı bir arada görmekten mutluyum. Ekrem başkanım korkma kardeşim. İstiklal Marşımız gibi ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak.

image small

“İKTİDAR ALANI TEMİZLİYOR, GİTMEMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPABİLİR”

Eski CHP Genel Başkanı ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin, şu ifadeleri kullandı;

*Ekrem İmamoğlu olayı sadece bir İmamoğlu olayı değildir, Türkiye meselesidir.  Bunu böyle düşünmediğimiz sürece bir çok haksızlıkları önleyemeyiz.

*İktidar şu an alanı temizliyor. Karşısına çıkabilecek olan insanları yok etmeye çalışarak alanı temizliyor. Ekrem Bey ile başladı, yakında HDP'yi de kapatacaklar. Bunun karşısında dimdik durmak zorundayız.

*Çare bir iki miting yapmakla bulunmaz. Demokratik bir şekilde muhalefetin öncülük ederek halkı bir dik tutturacak hale getirmek lazım. Bunun nerede biteceği belli olmaz. Umarım geç olmaz.

*50’den fazla muhalefet belediye başkanları görevden alındı. Kayyumlar atandı. Muhalefetin sesi çıkmadı. Bir tek kişinin sesi çıktı; Ekrem İmamoğlu.  Demokrasiyi savundu, sandığı savundu. İktidarın gitmemek için her şeyi yapabileceği görüşündeyim. Muhalefetin buna hazır olması lazım.

*Bunu yaparken de önümüzde bir İmamoğlu imam oldu. Yönetimin karşısında halkın ve muhalefetin dimdik durduğunu görmesi lazım.

image small

“CUMHURBAŞKANI ADAYI OLABİLECEK BİRİNİ SAF DIŞI BIRAKMAK AMAÇLANIOR”

Eski Adalet Bakanlarından Hikmet Sami Türk şunları kaydetti:

*Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na yapılan büyük bir haksızlığı ifade etmek, hukukun nasıl çiğnendiğini göstermek ve ona desteğimizi belirtmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

*Son zamanlarda Türkiye'de yerel yönetimler üzerinde idari vesayetin çok ötesine giden bir baskı uygulanmaktadır. Birçok belediye başkanı görevinden alınıp yerlerine kayyum atanmaktadır.

*Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu üzerinde yapılan baskı, yargı eliyle olmaktadır. İstanbul, Türkiye'nin en büyük şehridir. Böyle bir büyük şehrin sosyal demokrat ve halkın iradesini en güçlü şekilde temsil eden bir insan tarafından yönetilmesi, bugünkü iktidar tarafından bir türlü sindirilememiş bir olmadır.

*İmamoğlu'nun Türkiye'de, özellikle son yerel seçimlerden sonra kamuoyunun benimsediği, sevdiği ve önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde belki aday olabilecek bir insanı engellemek, saf dışı bırakmak amaçlanıyor.

*Çünkü verilen ceza zaten buna yetiyor. Ama ayrıca mahkeme belediye başkanı seçilme hakkından yoksun bırakıyorum. Ve bu karar eğer kesinleşecek olursa belediye başkanlığından da onu uzaklaştıracaklar. Türkiye'nin en büyük şehrinin belediye başkanının Ekrem İmamoğlu gibi bir insanın elinde bulunmasından bu iktidar rahatsız.

*Verilen ceza haksız ve hukuka aykırı. Adalet devletin temelidir. Şimdi eğer böyle bir adaletsizlik uygulanacak olursa bu, devletin temelinin sarsılması demektir. İstinaf mahkemesinin, Yargıtay'ın yanlış bir karar vermemesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda millet iradesine sahip çıkmak demektir.

“İNSAF DİYORUM”

CHP eski genel başkanlarından Altan Öymen “Türkiye demokrasi açısından bu kadar kötü bir duruma düşürüldüğünü görmedik. Demokrasinin yok edilmesi dönemindeyiz. Ve buradan bu seçimde mutlaka kurtulmamız lazım. Sayın İmamoğlu'na uygulanan muameleye bakın, tipik. Bu, geçmişte bugünkü cumhurbaşkanının da başına gelmişti.  İnsaf diyorum. Başlarına neler geldiyse bugünkü iktidar mensuplarının, o başlarına gelenlerin başkasının da başına gelmesinden memnun olur gibi bir halleri var. Psikolojik olarak göz önünde bulundurulması gereken bir şey. Türkiye bütün bu gürültünün, patırtının içinden  mutlaka çıkacak ve güzel günler görecek” diye konuştu.

“SEVGİLİ EKREM İMAMOĞLU SİZİ VERMEYECEĞİZ”

Eski SHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın şunları söyledi:

*Türkiye'nin kurumları çok ciddi bir gerileme sürecinin içinde bulunuyorlar. İdari, iktisadi, siyasi kurumlar ya içleri boşalmış durumdalar. Ya bir çöküntü içindeler. Eskiden askeri vesayetten söz ediliyordu. Askerler 1960’ta, 1970’te, 1981’de sivil yönetime müdahale ettiler. Meclisi kapattılar.

*Ve kayyum tayin ettiler. Şimdi yeni bir dönemin içindeyiz. Merkezi atamayla gelen sivil yöneticiler, yerelin seçimle gelen yöneticilerine aynı uygulamayı yapmaktalar. Ya, Anayasa’ya göre belediyenin yapması gereken görevleri üstleniyorlar. Ya da görevden alıyorlar. Doğuda, güneydoğuda bunu yaptılar.

*Kayyum atadılar. Şimdi de İstanbul'da yapmaya çalışıyorlar. Niyetleri sayın Ekrem İmamoğlu'nu almak. Sevgili Ekrem İmamoğlu sizi vermeyeceğiz. Sizi kaptırmayacağız onlara.  Bence bugün buradaki birlikteliğimiz tüm Türkiye'ye verilen çok güçlü bir mesaj.

*Biz farklı partilerin demokratları olarak da geçtik. Bence buradan bir çağrı yapalım. Türkiye'de farklı partilere mensup demokratlarının da bir araya gelmesini talep edelim.

RAKİBİNDEN DESTEK  

31 Mart ve 23 Haziran 2019 yerel seçimlerinde İmamoğlu’na Saadet Partisi adayı olarak rakip olan Necdet Gökçınar da  “Şimdi ben, burada Ekrem Başkan’ı orada otururken görmekle beraber, kendimi görüyorum. Neden? Efendim ben de Başkan olabilirdim. Aynı şey, benim başıma da gelebilirdi. O pozisyonda olan bir arkadaşımızın başına böyle bir şey gelince, yanında yer almalıyız” dedi.

image small

“EDEPLİ, HAYALI İNSANLAR ÇOK TERLER”

Eski Refah Partili milletvekillerinden Mukadder Başeğmez, şunları söyledi;

*Halk arasında utanmaz adamlar için bir söz söylenir: Senin alnına hiç mi ter gelmiyor. Edepli, hayalı insanlar çok terler. Seçimleri, iptal ettirip, arkasından 805 bin fark yiyenlerin alnı terlemiyorsa, bu terlemeyi de anlayamazlar.

*Tarih bize şunu gösteriyor, kendi hayatımızda: Kendilerinde sonsuz kuvvet ve kudret vehmedenler, bir adım ötesini göremiyor. Bir gün sonrasını göremiyor. Halbuki tarih göstermiştir ki, bu tür insanların akıbetleri berbat olmuştur. Zulüm, her şeyin inceldiği yerden sonra, en kalın yerinden kırılır.

*Gördüğümüz kadarıyla zulmü kalınlaştırıyorlar. Ben buraya bu bakımdan Ekrem İmamoğlu'nun şahsi uğradığı bir haksızlığa karşı çıkmak için gelmedim.

*O kendisi baş eder. Ama bütün İstanbul’a yapılan bir haksızlığa karşı çıkmak için geldim. ‘Ekrem Başkan, seninleyiz’ demek için geldim.

image small

 İMAMOĞLU: DEMOKRASİ DİK BİR İNİŞE DOĞRU GEÇTİ

Son konuşmayı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da özetle şunları söyledi:

*Muhteşem bir an benim için, ‘Her şerde bir hayır vardır’ misali. Böyle bir şer hiçbir zaman istenmez ama bazen de eğer insanın güç aldığı merkez sağlıklıysa, sağlamsa, o zaman böyle anlar sizi daha da kuvvetli hale getiriyor.

*Gücüme güç kattınız. Bugün burada, benim şahsımda vücut bulan bir demokrasi mücadelesine katkı verdiğinizi biliyorum. Bu, Ekrem İmamoğlu'nun şahsına bir destek değildir.

*Bu, Türkiye'nin demokrasisine, Türkiye Cumhuriyeti'nin adalet, hukuk devleti olma mücadelesine verdiğiniz katkıdır. Türkiye’de demokrasinin bambaşka bir tempoyla yürüdüğünü hep beraber yaşıyoruz ve görüyoruz.

*Demokrasi ileri gitsin diye arzulayan bir toplumuz. Aksak da olsa bir ivmesi olan Türkiye'nin demokrasi mücadelesi ilk defa bu kadar dik bir inişe doğru geçti.

image small

KİMLER KATILDI

Aralarında Seyfi Oktay, Ufuk Söylemez, Abdüllatif Şener, Saadettin Tantan, Algan Hacaloğlu,  Celal Doğan, Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna, Yaşar Okuyan, Ercan Karakaş, Yüksel Yalova, Adnan Keskin, Süheyl Batum’un da aralarından bulunduğu 100’e yakın isim, İmamoğlu’na desteğini açıkladı.