İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızının evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

YAYIN YASAĞI VE GİZLİLİK KARARI

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ocak 2023 tarihinde yapılan ilk duruşmada, davaya ilişkin yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti.

SAVCI CEZA TALEP ETMİŞTİ

Davanın ikinci duruşmasında ise, Cumhuriyet savcısı tarafından esas hakkındaki mütalaa açıklanmış, sanıkların cezalandırılması talep edilmişti.

ADLİYE ÇEVRESİNDE ÖNLEM

Davanın 5. duruşması ise bugün görüldü. Adliye çevresinde güvenlik önlemleri alınırken, duruşma salonunun bulunduğu koridor da bariyerlerle kapatıldı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli cezaevinden getirildi.

Yayın yasağı getirilen ve kapalı görülen duruşma yaklaşık yarım saat sürdü. Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile İstanbul Barosu avukatları da gözlemci olarak katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet savcısı tarafından esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Mütalaada, sanıklardan baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel'in “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan, Kadir İstekli'nin ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından cezalandırılması istendi.

Duruşmada sanık Kadir İstekli’nin avukatının istifa ettiği öğrenildi. Duruşma, 9 Ekim 2023 saat 10.00’a ertelendi.

"SONUNA KADAR TAKİPTEYİZ"

Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve İstanbul Barosu avukatları da gözlemci olarak katıldı. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “H.K.G. dosyası için Adliyedeyiz. Gizlilik kararı nedeni ile gözlemci olarak takip ediyoruz. Laik hukuk devletine aykırılıkların, çocuk istismarının önlenmesi, kadın haklarının korunması için sonuna kadar takipteyiz” dedi.