Üniversitelerde bu akademik yıl öğrenci protestolarıyla başladı. Geçtiğimiz günlerde İzmir Ege Üniversitesi’nde başlayan yemek ücretlerine zam protestosu Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de devam etti.

AKP eski milletvekili Fatma Seniha Nükhet Hotar’ın rektörlüğünü yaptığı İzmir dokuz Eylül Üniversitesi’nde yemek ücretlerine yapılan yüzde 200’lük zammı üniversite öğrencileri protesto etti. Yemek ücretlerinin 5,85 liradan 17 TL’ye yükseltilmesini protesto eden üniversite öğrencileri tepkilerini yemekhanede masalara kaşık çatal vurarak gösterdi.



GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SERT MÜDAHALE ETTİ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yemek saatinde çatal ve bıçakları masalara vurup slogan atarak yemek ücretlerine yapılan zammı protesto eden öğrencilere üniversite bünyesindeki güvenlik görevlileri müdahale etti.

Üniversitenin güvenlik görevlileri, protestocu öğrencilerden bazılarına sert müdahalede bulunarak yaka paça zorla dışarı çıkarmak istedi. Güvenlik görevlilerinin sert müdahalesi üniversite öğrencilerinin cep telefonu ile çektiği videolara yansıdı. Güvenlik görevlilerinin bazı üniversite öğrencilerini de sürükleyerek zorla dışarı çıkarmaya çalıştığı gözlendi.



Öte yandan yaşanan olayı cep telefonu ile görüntülemek isteyen öğrencilere de özel güvenlikler müdahale etti.

Bazı güvenlik görevlilerinin de yapılan müdahaleyi cep telefonu ile kameraya çekmesi dikkatleri çeken nokta oldu.

Arkadaşlarının yaka paça dışarı çıkarıldığı gören birçok öğrenci, “Ya bir de işkence yapsaydınız çocuğa. Burası Üniversite. Kimi kimden koruyorsunuz. Biz öğrenciyiz” diyerek tepki gösterdi.



8 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki yemekhanedeki protestoda güvenlik görevlileri tarafından yaka paça dışarı çıkartılarak polise teslim edilen 8 üniversite öğrencisinin ise gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı.

Yemek saatlerinde masalara çatal ve bıçaklarla vuran, sloganlar atan öğrenciler, özel güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilerek emniyet güçlerine teslim edildi. Gözaltına alınan öğrenciler emniyet güçleri tarafından işlemler için götürüldü.



ÖĞRENCİLER AÇIKLAMA YAPTI

Hak arayışını sürdüren öğrenciler daha sonra toplu halde açıklama yaptı.

 

Nitelikli beslenme hakkı için bütün öğrencilere ses çıkarma çağrısı yapılan açıklamada şöyle denildi:

*Bugün Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak yemeklere yapılan yüzde 200’lük zamma karşı yaptığımız protestonun üçüncü gününde yaka paça gözaltına alındık. Dün rektör danışmanı bizimle görüşmek ve sorunu çözmek adına taleplerimizi rektörlüğe iletmek için bir görüşme almak istediğini söylemişti.

*Fakat bugün görüşmeye gelmedi. Bizi polis ve ÖGB iş birliği ile gözaltına aldırmayı tercih etti. Soruyoruz; yüzde 200’lük haksız yemekhane zammına ses çıkarmak suç mu? Biz suçlu olmadığımızı biliyoruz.

*Asıl suçlu öğrenciler yoksulluk içerisindeyken hiç utanmadan yemeklere yüzde 200’lük zam yapabilenler. Asıl suçlu öğrencilerin yemekhanesini hiç öğrencilere sormadan özelleştirip sırf birkaç patron daha fazla kazansın, daha fazla cebini doldursun diye biz işçi çocuklarını, emekçi çocuklarını bu yoksulluğa mahkum edenlerde.

*Sağlıklı, ucuz ve nitelikli beslenme bizim hakkımız. Bunu biliyoruz ve hakkımızı mutlaka kazanacağız. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyan bütün arkadaşlarımızı bizimle birlikte ses çıkarmaya ve nitelikli beslenme hakkımızı kazanmaya davet ediyoruz.