Mücella Yapıcı, İstanbul Mimarlar Odası yöneticisiydi. Kentin depreme dayanaklı ve planlı büyümesi için hukuk önünde büyük mücadele verdi.

Mücella Yapıcı hapiste.

Tayfun Kahraman, İstanbul Şehir Plancıları Odası başkanıydı. Kentin mutlaka planlı ve kesinlikle depreme dayanıklı büyümesi için hukuk önünde yiğitçe savaştı.

Tayfun Kahraman hapiste.

İstanbul ise yıkıldı yıkılacak.

Bu iki aydın insan ve bir avuç arkadaşı, aydın namusu tutarlılığını kendilerine yol gösterici yaptılar. İstanbul’un bir şiddetli depremde “yıkılıp ölüm acılarına gömülmemesi” için zemine, sıvılaşma riskine, binaların  yapımındaki taşıma gücüne,  faya uzaklığa ,bölge ve kent planlamaya dikkat çektiler.

Kişisel çıkar beklemediler.

Sadece halkı düşündüler.

İstanbul’u gözettiler.

Arşivlere girin.

Okuyacaksınız.

Bu iki namuslu aydın insanın İstanbul’da beklenen yıkıcı şiddette deprem olduğunda insanların toplanacağı alanlar olsun diye karşı çıktıkları rant projeleri listesini görün.

★★★

Liste şöyle:

Torun Center:

Ali Samiyen Stadyumu taşınınca doğal olarak deprem toplanma alanı olarak kalması gerekirdi. Ankara’dan imar planı yapılıp 3 emsale turizm ve ticaret alanı ilan edildi. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları odası dava açtı. Dava devam ederken TOKİ imar değişikliği planıyla emsali 2.50’ye düşürdü.  87.500 metrekare inşaat hakkı bulunurken 342 bin metrekare inşaat yapıldı.

Four Winds:

Meteoroloji alanıydı. AKP yönetimindeki Büyük Şehir Belediyesi imar değişikliği yaptı, yüksek yoğunlukta konut alanına dönüştürdü. 40.000 metre kare inşaat hakkı 150.000 metreye çıkartıldı.

Diamond of İstanbul:

Maslakta kupon şehir arazisi. 63.000 metrekare inşaat yapma hakkını 170.000 metrekareye çıkardı.

Emaar Square:

Dubai merkezli şirketi, İstanbul Çamlıca’da 198.000 metrekare inşaat yapma hakkını 800.000 metrekareye çıkardı.

Maslak 1453:

Ağaoğlu Holding’in Şişli Ayazağa’daki bu inşaatı dikebilmesi için Şehircilik Bakanlığı imar planı yaptı. Yaklaşık 490.000 metrekare inşaat hakkı olmasına rağmen 1.685.000 metrekare inşaat yapıldı.

Koru Florya:

SSK Hastane alanıydı. İBB’ nin AKP yönetimi sırasında ticaret alanı yapma imar izni verildi. 84.490  metrekare inşaat yapılması gerekirken 280.000 metrekare inşaat dikildi.

Abide-i Hürriyet:

Şişli için çadır kent alanı olarak ayrılmıştı. Üstüne Çağlayan Adliye Sarayı yapıldı.

Kartal Adliyesi:

Arazi deprem için toplama alanıydı. Üstüne Kartal Adliye binası dikildi.

Merdivenköy Mahallesi:

Çocuk Esirgeme Kurumu’nun arazisiydi. Satılıp imara açıldı.

Bostancı Mahallesi:

Eski Taç Spor’un yeriydi. AKP dönemi İBB’si plan değişikliği yaptı. Üstüne reizdans dikildi.

Levent İETT Garajı:

Bölgenin tek toplama alanıydı. Plan değişiklikleri ile yüksek yoğunluklu kuleler dikildi.

Şişli Trump Tower:

Buranın arazisi de deprem sırasında “çadır kent olacak” diye görünüyordu. Rezidans oldu.

Bomanti Anthill:

Şişlideki bu arazi de çadır kent ve deprem olunca helikopterlerin inebileceği pist alanıydı. AKP yönetimi sırasında İBB Belediyesi orayı imara açtı. Bomanti Anthill Rezidans yükseldi.

Basın Ekspress:

Bahçelievler Yeni Bosna’da Basın Ekspress yolu üzerinde çadır alanı olarak ayrılmıştı. İmara açıldı üstüne Starcity Outlet adıyla yüksek yoğunlukta binalar dikildi.

★★★

Liste böyle uzuyor.

Bu köşeye sığdıramam.

Birkaç örnek daha...

Zorlu Center:

Deprem olursa toplanma alanı olacaktı. Ankara’da AKP iktidarı imar planı yapıp satılığa çıkardı. Zorlu Plaza dikmek için arsayı satın alan zengin adam sevincinden harman dalı oynadı. 232.000 metre kare inşaat yapma hakkı olmasına rağmen 615.000 metrekare bina dikildi.

Sahilpark Evleri:

Zeytinburnu Veliefendi’de çadır kent ve helikopter pisti olması gerekirdi. Sahilpark evleri yapıldı.

16/9 Rezidans:

Zeytinburnu Kazlıçeşme deri fabrikaları taşınınca bu alan çadır kent olarak ayrılması planlandı. Ancak imara açıldı. Şimdiki Cumhurbaşkanı o zaman Başbakandı. Arkadaşı bu arazi üzerine 16/9 Rezidanslarını dikti. Bu rezidansın üst katından AKP’nin önde gelenleri daire sahibi oldular. Başbakan Tayyip Erdoğan, “İstanbul’un silüetini bozdun” diye binayı yapan arkadaşına kızıp, “biz İstanbul’a ihanet ettik...” diye dizlerine vurdu.

★★★

Bunlar gibi yüzlerce, binlerce deprem alanı yüksek kazançlı kent rantı alanına çevrildi.  Mücella Yapıcı ile Tayfun Kahraman, bu arsız soyguna hep karşı çıktılar, halkı ve basını uyardılar, mahkemelere baş vurup hukuk önünde mücadele verdiler.

Bugün İstanbul’ da!

Yüzlerce mahallede!

Kişi başına düşen deprem toplanma alanı ancak insanın ayak başparmağını koyabileceği kadar küçük bir alana indi.