Bot... Robotun kısaltılması olan bot.

Tekrarlayan, otomatik çalışan ve önceden tanımlanmış ‘görevleri’ yerine getiren yazılım programları demek.

Botlar, insan kullanıcıların davranışlarını taklit eder hatta onların yerini alır.

Robot oldukları için insan kullanıcılardan çok daha hızlı çalışırlar.

Çeşit çeşittirler.

Sosyal botlar mesela, sosyal medya platformlarında boy gösterirler. Mesajlar oluşturup belirli fikirleri savunuyormuş, yalancıktan takipçiymiş gibi davranırlar. Gerçek kullanıcılara çok benzerler, ayrıştırmak güçtür.

Botların avantajları çoktur.

Bir kere 7/24 çalışırlar. Sahtecilik yapanlar, yapmayı planlayanlar için maliyeti azaltırlar. Çok amaçlı ve hızlıdırlar. Nerede istersen orada kullanışlıdırlar. Sahte botlarla istersen algı yönetirsin, istersen gözüne kestirdiğin isimleri linç edersin. 55 kişinin bile takip etmediği tipleri 5.5 milyon kişi izlermiş gibi yaparsın. Ahı gitmiş vahı kalmışları da göklere çıkarırsın!

Dezavantajları da vardır ama...

Onlara güvenenleri hayal kırıklığına uğratabilirler. Çünkü bir botun insan davranışlarını ve kararlarını yanlış anlama ihtimali çok yüksektir!

Sahtekar botların ‘çayıra salındığı’ en yaygın sosyal ağlardan biri 1.3 milyar hesap bulunan, fakat sadece 369 milyon aktif kullanıcısı olan, her gün 500 milyon paylaşım yapılan Twitter... Twitter’da insan hesabına alınanların çoğu aslında bottur!

Bot olup olmadıklarını ayrıştırabilen CIA her gün 5 milyon tweet okuyormuş özel sistemlerle!

Bu arada robotlar hariç dünyada Twitter kullanıcılarının yüzde 29’u kadın, yüzde 71’i erkekmiş. Türkiye’de ise görünen yaklaşık 19 milyon twitter hesabı varmış.

Sahtekarlarla ilgili bu gereksiz bilgilerin yanında çok mühim bir gelişme yaşanıyormuş memleketimizde!

Malum cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yaklaştı ya... Ne lazım olur en fazla?

Bol bol robot...

NewsLab Turkey Direktörü Dr. Sarphan Uzunoğlu Almanya’nın Sesi’ne konuştu. Açıklamalarından bazıları şöyle:

“Seçimler öncesinde sosyal medya platformu Twitter’da bot hesapların sayısında ciddi artış yaşanıyor! Ücret karşılığında yönetilen profesyonel-kampanyacı hesaplar ve botların birlikte hareket ederek kamuoyunu şekillendirmeye çalıştığına yönelik endişeler var. Bot hesapların birinci işi belirli bir hashtag’in (heşteg) sosyal medyada öne çıkmasını sağlamak. İkinci işi Twitter’da bu aralar gündemde olan anketlere oy yağdırmak. Üçüncü işi ise seçilen kullanıcıları hem görünürlükten hem de gözden düşürmek...”

İnanması güç(!) ama bu sahte hesaplar yapay olarak bir merkezde yaratılıyor, finanse edilip kendisine kitlesel taban hareketi süsü veren kampanyalar için kullanılıyormuş!

Robotlardan sahte bir evren yaratanlara siyasi partiler, lobiciler, kendilerine ‘sivil toplum’ hareketi diyen bazı kuruluşlar çuvalla para ödüyormuş. (Yine de robotlaştırılmış insan çalıştırmaktan çok daha ucuza geliyordur)

Botlar gerçek kişilere ait değilmiş ve otomatik mesajlar oluşturan, sahte trafikler yaratan bu hesaplar uzun vadeli komutlarla çalışan programlara dayanıyormuş. Yani programlarla bugün komut ver, 14 Mayıs’a kadar gazla istediğini!

Çok yakın bir zamanda sosyal medya dünyamıza böyle bir bot akışı olmuş. Giriş değil, dikkatinizi çekerim akış!

Amaç da belliymiş: Siyasal iletişim sürecini manipüle etmek...

Sosyal medya işlerinden, Twitter’den, tweet mesajlarından, TikTok’tan, hiç yoktan, robotlardan, sahtekar botları tertemiz siyasetimize ve her biri birbirinden kıymetli siyasetçilerimize musallat eden uyanık beyinlerden zerre anlamam.

Sahte botçu değil, gerçeğe bakçıyız!

Uzmanların dediklerini aktarıyoruz burada. Gerisi 60 milyon seçmene kalmış...

İster sahtekarların üstümüze saldıkları botlara kanarlar, ister akıllarını kullanıp rahmetli Cüneyt abimiz gibi “hadi leeeyn, siz bizi robot mu sandınız’ deyip bildiklerini okurlar sandıkta!