Beslenme ve Diyet Uzmanı Dürdane Keskiner■ A VİTAMİNİ: Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. A vitamini savunma sistemimizi güçlendirir. Bu besinlerin düzenli tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.
■ C VİTAMİNİ: Kırmızı üzüm, kızılcık, böğürtlen, tere, roka, kivi, mandalina ve portakalda fazlasıyla bulunuyor. C vitamini depolanabilen bir vitamin olmadığı için günlük tüketimine ekstra özen gösterilmeli.
■ D VİTAMİNİ: Araştırmalara göre düşük D vitamini düzeyine sahip olanlarda gribal enfeksiyon riski artıyor. Yıl boyunca yeterli D vitamini düzeyinin devam ettirilmesi son derece önemlidir. Bu vitamini besinlerle karşılamak zor, bu nedenle kış aylarında da güneşli günleri değerlendirin, gerekirse D vitamini düzeyinizi ölçtürüp, doktorunuzun önerisiyle takviye alın.
■ ÇİNKO VE SELENYUM: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere; çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur. Bu minerallerin antioksidan etkisi yüksektir ve vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirirler.

■ OMEGA-3: En faydalı yağlardır. Bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için olmazsa olmaz bir besin ögesidir. Balık mevsiminin başlaması ile haftada mutlaka 2 gün balık yenmelidir. Çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar da Omega-3 içermektedir.
■ SEBZE: Yeşil, yeşil-beyaz renklerde brokoli, karnabahar, lahana, alabaş, şalgam, su teresi, roka, hardal yaprakları, turp, sarımsak ve soğan gibi yiyecekler bol miktarda sistein, diğer gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Bugünlerde bol sebze tüketmeye çalışın.
■ PROBİYOTİKLER: Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa metabolizma o kadar güçlü olur. Bu bakterileri artırmak için prebiyotik besinler tüketmelidir. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin besinlerdir. Bunun yanında pancar, muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da bu bakterilerin artmasını sağlar.