NATO barış gücüne bağlı 62 İspanyol askerini taşıyan Ukrayna (YAK 42) uçağının 2003 yılında Trabzon Maçka’da düşmesi sonucu uçakta bulunan tüm yolcular ölmüştü.
CENAZELERİ KİMLİKLENDİRME ÇALIŞMASI TAMAMLANMADAN ALINDI
Kaza tarihinde Adli Tıp Kurumu tarafından görevlendirilen Dr. Bülent Şam, Dr. Ömer Müslümanoğlu, Diş Hekimi Hüseyin Afşin ve Bio Fatih Akyüz’den oluşan 4 kişilik bir ekip Trabzon’a giderek ölü muayene ve kimliklendirme işlemlerini gerçekleştirmiş, uçakta bulunan tüm yolcular ve beden parçalarından da DNA çalışılmak üzere biyolojik örnekler alınmıştı. Tüm taraflara özellikle kömürleşme derecesinde yanan bazı İspanyol askerlerinin kimliklendirilmesi için DNA karşılaştırma çalışmalarının yapılması gerektiği ifade edilmişse de İspanyol yetkililerin gereken çalışmaları İspanya’da yapacaklarını ifade etmeleri üzerine taraflar, cenazeleri Maçka Başsavcılığı, Adli Tıp ekibi, İspanyol ve Ukrayna yetkilileri tarafından imzalanan tutanak ile teslim alarak ülkelerine dönmüşlerdi.
TÜRK EKİBİNİ SUÇLADILAR
İspanya’da düzenlenen cenaze töreni sonrası asker aileleri tarafından çocuklarının kimliklendirmesi konusunda bazı şüpheler gündeme gelmiş, bunun üzerine İspanyol yetkililer Türkiye’de yapılan işlemler sırasında hata yapılmış olduğunu iddia etmişlerdi.
RAPORLAR İSPANYA’YA GÖNDERİLDİ
Asker aileleri ile Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan görüşmeler sonrası 2004 yılında asker ailelerinden bir kısmı Türkiye’ye gelmiş ve ölü muayenesi sırasında alınan örnekler ile asker yakınlarının DNA karşılaştırmaları Adli Tıp Kurumu’nda gerçekleştirilerek kimliklendirme işlemlerine ait raporlar İspanya’ya gönderilmişti.
YANLIŞLIK OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI
Gönderilen raporlar ve olay sırasında yaşananlar ile ilgili asker ailelerinin yetkilileri mahkemeye vermesi üzerine Dr. Bülent Şam ve Dr. Ömer Müslümanoğlu 2009 yılında İspanyol ordu mensupları aleyhine açılan davada ifade vermek üzere Madrid’e davet edilmiş ve Madrid’de Yüksek Mahkemede tanık ve sanık olarak verdikleri ifade sonrası sorumlular ordudan atılarak tazminat ödemeye mahkum edilmişlerdi. Mahkemede ölü muayene sırasında ve sonrasında Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan işlemlerde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık olmadığı ortaya çıkmıştı.
İSPANYA İKİ TÜRK HEKİMİNİ DEVLET NİŞANIYLA ONURLANDIRDI
İspanya hükümeti, minnet ve taktir duygularının ifadesi olarak Bülent Şam ve Ömer Müslümanoğlu'na devlet nişanı verilmesine karar verdi. 22 Haziran'da İspanyol Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Şam ve Müslümanoğlu'na devlet nişanı verildi.
“BÜYÜK ONUR DUYDUK”
Dr. Bülent Şam, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada devlet nişanı aldığından dolayı onur duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Aradan geçen 20 yılın ardından beni konsolosluktan aradılar. Konsoloslukta resmi bir tören düzenleneceğini söylediler. Biz bir teşekkür edilecek, bunun için tören düzenleniyor diye düşünüyorduk ancak devlet nişanıyla onurlandırıldık. Bizim onurlu davranışımıza bu ödülü vermiş oldular. O davranışımız ödüllendirildi. Bu benim için çok onur verici bir durum.”
İspanya’dan iki Türk hekime devlet nişanı
62’si İspanyol askeri 74 kişinin öldüğü uçak kazası sonrası yaşanan kimlik tespiti krizini aydınlatan doktorlar Bülent Şam ile Ömer Müslümanoğlu’na İspanya devlet nişanı verdi.