Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’nde yükselen yeni Başbakanlık binasına bağlantı yolu için 10 bin ağaç söküldü. Belediye yine gece ağaç söküyor, gündüz yol kazıyor

Başbakanlık ye­ni bi­na­sı ve 8 şe­rit­li yol ça­lış­ma­sı ne­de­niy­le 10 bin­den faz­la ağa­cın ‘ta­şın­dı­ğı­’ Ata­türk Or­man Çift­li­ği­’n­de (AOÇ) ye­ni bir gü­zer­gah açı­lı­yor. An­ka­ra tra­fi­ği­ni ‘ra­hat­lat­ma­k’ üze­re plan­la­nan 8 şe­rit­li yol için AO­Ç’­de bin­ler­ce ağaç sö­kül­dü, ke­sil­di, ta­şın­dı. Yak­la­şık 12 ki­lo­met­re ola­rak plan­la­nan yol gü­zer­ga­hı Ce­lal Ba­yar Bul­va­rı­’n­dan baş­la­ya­rak Eti­mes­gu­t’­a ka­dar uza­na­cak. Yo­lun bir bö­lü­mü çift­li­ğin için­den ge­çi­yor. Bu ne­den­le AO­Ç’­de bu­lu­nan bin­ler­ce ağaç sö­kül­dü.
Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Be­kir Boz­dağ, CHP’­li Se­la­hat­tin Ka­ra­ah­me­toğ­lu­’nun so­ru öner­ge­si­ne ver­di­ği ce­vap­ta, yol ça­lış­ma­sı için 10 bin ağa­cın sö­kül­dü­ğü­nü açık­la­mış­tı. Bu bil­gi­le­rin üze­rin­den 4 ay geç­ti. Şim­di An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ye­ni­den çift­lik­te yol aç­ma ça­lış­ma­sı na baş­la­dı.




Ka­ba in­şa­at bit­ti
Ge­ce-gün­düz ça­lı­şan ekip­ler hem ağaç­la­rı sö­kü­yor hem de haf­ri­ya­tı ta­şı­yor. Ye­ni yol ça­lış­ma­sı­nın he­men ya­nı ba­şın­da ise Baş­ba­kan­lık Ye­ni Bi­na­sı­’nın in­şa­atı hız­la sü­rü­yor. AOÇ ara­zi­sin­den 60 dö­nüm ay­rı­la­rak ya­pı­lan bi­na­nın ka­ba in­şa­atı ta­mam­lan­dı. Baş­ba­kan­lık kay­nak­la­rı, Şu­bat 2014’e ye­tiş­ti­ril­me­si için ta­li­mat ve­ril­di­ği­ni be­lir­ti­yor. An­cak binanın bu ta­ri­he kadar ye­tiş­me­si­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı öğ­re­nil­di.



Büyükşehir gece-gündüz çalışıyor...
An­ka­ra Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, Ce­lal Ba­yar Bul­va­rı­’n­dan Eti­mes­gu­t’­a ka­dar uza­na­cak yol için ge­ce-gün­düz ça­lı­şı­yor. 8 şe­rit­lik yol için çift­lik­te bu­lu­nan bin­ler­ce ağaç sö­kül­dü. Be­le­di­ye ekip­le­ri sö­kü­len ağaç­la­rın ye­rin­de yol ka­zı­yor.
‘Be­yaz Sa­ra­y’ ola­rak ad­lan­dı­rı­lan ye­ni Baş­ba­kan­lık bi­na­sı Sö­ğü­tö­zü­’n­de ya­pı­lı­yor.

İşte binanın özellikleri:
Yeni Başbakanlık yerleşkesi üç bloktan oluşacak.
Toplam alanı 150 bin metrekare olacak.
Binanın eksi ikinci katında ‘Hükümet Harekat Merkezi’ olacak. Çelik destekli özel beton kullanılacak.
Harekat Merkezi, bom­ba, fü­ze, kim­ya­sal ve nük­le­er sal­dı­rı­la­ra kar­şı ko­ru­nak­lı ola­cak.
Merkezde 24 sa­at ke­sin­ti­siz ile­ti­şi­m sağ­la­na­cak.
Baş­ba­kan, kriz du­ru­mun­da ko­mu­tan­la­rı, ba­kan­lık­la­rı ve il­gi­li bi­rim­le­ri bu­ra­ya top­la­yacak.
Yerleşke içinde bir helikopter pisti bulunacak.