O mazide, Batılı bir eğitim, özgürlük ve başı açık kız çocukları var. Bugünkü gibi özgürlük adı altında “türban siyaseti” yok...



Osmanlı dönemi

1900’lerin başındaki Türkiye
Taht­ta, Pa­di­şah 2. Ab­dül­ha­mid otu­ru­yor­du. Os­man­lı­’nın so­ru­nu­nun eği­tim­siz­lik ol­du­ğu­nu gör­müş­tü. Ba­tı tar­zı eği­tim ve­ren okul­lar kur­du. İlk kız oku­lu­nu aç­tır­dı. Bu fo­toğ­raf, onun dönemindeki Mir­gin Kız Or­ta Oku­lu­’n­da çe­kil­miş... Kız­ öğrencilerin başı açık.



CUMHURİYET dönemi

1930’lu yıl­lar­da­ki Tür­ki­ye
Cum­hur­baş­kan­lı­ğı kol­tu­ğun­da Ulu Ön­der Ata­türk var­dı. Yo­baz­la­rın eve hap­set­me­ye ça­lış­tı­ğı kızlar, onun dev­rim­le­ri sa­ye­sin­de Or­ta Çağ ka­ran­lı­ğın­dan kur­tul­du. Ba­tı­lı hem­cins­le­ri gi­bi gi­yi­nip öz­gür­ce oku­la git­me­ye baş­la­dı. “Ör­tü­nü­n” di­ye bas­kı ya­pıl­mı­yor­du.



...VE AKP dönemi

2014 yıl­ındaki Tür­ki­ye
Er­do­ğan ve onun zih­ni­ye­ti­ni sür­dü­ren ik­ti­dar, 4+4+4 sis­te­miy­le eği­ti­mi boz­du, nor­mal okul­la­rı bile imam ha­tibe çe­vir­di, zo­run­lu din der­si­ni ge­tir­di. Son ola­rak da 10 ya­şın­da­ki kız­la­rın okul­da tür­ban tak­ma­sı­nı ser­best bı­rak­tı. Bu­na da “Ye­ni Tür­ki­ye­” di­yor­lar.