NASA’nın uzay aracı New Horizons, en son 14 Temmuz’da Plüton’un yanından geçerken yaptığı tarihi alçak uçuşla gündeme gelmişti. Uzay aracının yerine getirdiği görevlerin arkasındaki ekip, sondanın bir sonraki keşfi için Güneş Sistemi’nın sınırlarında yer alan buzla kaplı cisimlerin yer aldığı Kuiper Kuşağı’ndaki bir cismi seçtiler.



YENİ ROTA GÜNEŞ'E 1,5 MİLYON KİLOMETRE UZAKLIKTA

Uzay aracının, 2014 MU69 adı verilen yeni hedefi, Güneş’ten yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıkta bulunan Plüton’dan çok daha küçük bir cisim. 2014 MU69, bütün bu koşullara rağmen New Horizons ekibinden Alan Stern’ün yaptığı bir açıklamaya göre, yine de uzay aracının sıradaki keşfi olmak için oldukça ideal bir aday, zira Kuiper Kuşağı’nda bulunan diğer cisimler arasında ulaşılması en kolay olanı.

Plüton'dan ilk yakın çekim fotoğraf yayınlandı

Plüton'dan ilk yakın çekim fotoğraf yayınlandı


GÜNEŞ SİSTEMİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ

Söz konusu gök cismine ulaşmak için diğer olasılıklarla karşılaştırıldığında minimum düzeyde yakıt harcayacak olan sonda böylece veri elde etmek için yararlandığı diğer araçları çok daha etkin bir biçimde kullanabilecek. New Horizons’ın topladığı görüntüler ve bilgiler bilim insanlarının Güneş Sistemi’nin sınırlarında yer alan dünyaları daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak.



ONAY ALINIRSA HEDEFE 2019'DA ULAŞILACAK

New Horizons’ın yeni rotası söz konusu ekip tarafından belirlense de, uzay aracının bu noktaya doğru yol almaya başlaması için NASA’dan resmi bir onay alması gerekiyor. Bu konudaki nihai kararın 2016 yılında gerçekleştirilecek bir panelde alınması bekleniyor.



Uzay aracının 2014 MU69’a bir alçak uçuş gerçekleştirebilmesi için bir onay çıkmasa bile, görevden sorumlu ekibin olası bir onayı göz önünde bulundurarak bu yıl içerisinde gök cismine doğru yönelmesi bekleniyor. Her şey yolunda giderse, New Horizons’ın 2014 MU69’a 1 Ocak 2019’da ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kuzey ışıkları ilk defa başka bir güneş sisteminde görüldü

Kuzey ışıkları ilk defa başka bir güneş sisteminde görüldü